Klumme
Læsetid: 2 min.

X Factor har forladt mainstream

X Factor-finalen fredag aften bliver uden deltagere fra den nye, unge dommer Martin Jensen, der ellers skulle ruske op i de gamle og pege mod fremtiden. For han satsede på bredden, og det er ikke længere nok for familien fjernsyn fredag aften
Den ungdomsfeticherende Blachman lagde egentlig an til bromance med unge Martin Jensen. Men siden skiftede stemningen.

Den ungdomsfeticherende Blachman lagde egentlig an til bromance med unge Martin Jensen. Men siden skiftede stemningen.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kultur
9. april 2021

Ungdommen skal primært bare være ung, men den har også den vitale samfundsfunktion at pege nye steder hen. Derfor har det været en spøjs oplevelse at følge the new kid on the block, DJ og producer Martin Jensen, i årets X Factor.

For den nye dommer har helt fra starten erklæret, at han går efter ’mainstream’ – vist forstået som det, musikmarkedet vil have – og udvalgte tre solister, der præcis lige så godt kunne have deltaget i programmets første sæson i 2008:

Dan, den flinke smørtenor med farkroppen; Vilson, den følsomme popcharmetrold; og Hiba, R&B-sangerinden, der på en heldig tone lød lidt som dem ovre i USA.

Alle tre er de dygtige, tilgængelige folk, som sang med på musik, man kender. Og som røg ud. En efter en. Til fordel for de gamle dommeres mere eller mindre skæve deltagere.

Så finalen i aften bliver uden den unge, uvilde DJ’s deltagere. Til gengæld bliver det med Oh Lands finurlige og androgyne Solveig og med den før så vestjysk nuttede, nu så cool og Claus Hempler-messende Nikoline Steen Kristensen. Og med gruppen Simon og Marcus, der som plaskvådt ler i de blachmanske hænder er endt som en loungeduo til en ikke særlig tilbagelænet tid.

Den ungdomsfeticherende Blachman lagde ellers an til bromance med unge Jensen, og denne faste X Factor-kigger frygtede endnu en omgang tissemands-tv med det kvindelige sidekick som prygelknabe. Men stemningen skiftede. Blachman havde med glad forventning om at blive udfordret af sin eurodance-modsætning set frem til »fire i gulvet« – en reference til stortrommen i den techno, som Jensen turnerer med – men han fik i stedet nogle tudeballader, man »ikke kan kalde kunst«.

De to stødte endeligt sammen i et interview efter semifinalen, hvor Jensen citerede Blachman himself ved at kalde programmet »sovs og kartofler«. Blachman var dog i mellemtiden blevet uenig med sig selv.

»Nej, det er det ikke. Det er det, jeg har kæmpet imod,« spruttede han og mente, at det var en sejr over middelmådigheden, at der fandtes fredagsunderholdning med Solveig’er i. (Martin Jensen var heldigvis ung nok til efterfølgende at hviske til kameraet: »Åh nej, man bliver så træt …«).

’Blachman vs. den dårlige smag ude i stuerne’ har hidtil været en af programmets mest gennemgående motorer, men i denne sæson havde den modsætning mistet sin spændstighed: Avantgardisten Thomas Blachman, der som en skideballeuddelende, men tålmodig læremester, gennem 12 år havde udsat fredagsfladen for musik, han kunne lide, havde lige så stille vundet.

Måske er den globalt efterspurgte DJ Jensen bare en ringe X Factor-dommer, og det skal han nok komme over – om lidt åbner Ibiza igen, og se så, hvem der griner hele vejen til en bank i Alperne.

Uanset hvad, så viser sæsonen, at det mest populære tv-program i Danmark faktisk har forladt mainstream. Og måske er X Factor alligevel endt med at være en lille kunstnerisk triumf i primetime. Om ikke andet så Blachmans triumf.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Uffe Palludan

Hvad er x-faktor?

Det er det som et eller andet show vist er løbet tør for

Sikken arrogance fra kulturpaladset her :) Indrømmet det er ikke endnu stor kunst
og jeg så det hele for første gang i aften. Men nr 2 havde Michael Falck med på scenen, så helt galt er det ikke.
Tag det som underholdning og læring og udvikling i musik og sang. Blachman er altid spøjs og Oh Land er faktisk både varm og bestemt anerkendt i musikken.
Den rigtige vandt uden tvivl, så publikum/seere kan godt høre talentet og personligheden.

Syntes showet, som jeg har fulgt gennem årerne, mest har handlet om at kopiere.
De få originaler med X-faktor, som har forsøgt med egne fortolkninger (bl.a Nicoline) er ikke dem "vælgerne" har stemt på og dommerne prioriteret.
Dog har Blackman forsøgt holde en hvis form for orginalitet

Søren Kristensen

X-faktor er omsider ankommet til et sted hvor det er muligt at hente opbakning til den rette vinder ude blandt seerne. Tillykke med det. Og til dem der ikke gider X--faktor, kan I ikke bare holde jeres kæft.