Langsomme samtaler
Læsetid: 15 min.

Den 27-årige økonom Grace Blakeley har et program for den demokratiske socialisme

Grace Blakeley voksede op i en tid med nedskæringer, finanskapitalisme og en venstrefløj, der kun ville bevare og forsvare. I dag er hun med til at forme en ny venstreorienteret bevægelse og har i to bøger leveret en række forslag til, hvordan man gennem reformer, nye institutioner og adgange til medbestemmelse realiserer en demokratisk socialisme

Jesse Jacob

Kultur
14. maj 2021

Det har været en vaneforestilling på venstrefløjen at holde med staten og være imod markedet. At juble, når de offentlige udgifter steg, og jamre, når de faldt:

»Vi har vænnet os til ideen om, at det at være venstreorienteret betød, at man støttede en større stat, mens det at være på højrefløjen betød, at man ønskede sig en mindre stat,« forklarer den britiske økonom, forfatter og politiske aktivist Grace Blakeley:

»Nu har vi Joe Biden, som siger, at han vil give os en større stat, og Boris Johnson vil sikkert også komme til at sige, at ’vi giver jer en større stat’, og Financial Times skriver i deres ledere, at venstrefløjen har vundet diskussionen om økonomien.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Jeg er lidt tom for tiden. Men jeg håber for sygeplejerskerne at de laver fremskridt i forligsen. Og at det så vil danne præcedens. Lige en ting: barerne i KBH mangler ansatte fordi de unge tjener mere på podning. De lever fra hånden til munden og regner med at få en akademisk, sikker fremtid. - Et 'klimajob'

Steen K Petersen

Grace Blakeley leverer en serie af konkrete forslag til reformer, som hver især skal gøre samfundet mere demokratisk og økonomien mere socialistisk. Hun foreslår blandt andet en demokratisering af den britiske centralbank, oprettelse af offentlige banker, som skal konkurrere med private banker om almindelige services til borgerne, en refinansiering af gældsplagede borgeres udeståender og en demokratisk ejet institution, som hun kalder People’s Asset Manager – folkets bestyrer af de fælles aktiver.

Og som Grace tror, at de næste års kampe for venstrefløjen kommer til at handle om at udvide og virkeliggøre demokratiet. At skabe fælles ejerskab over vores ressourcer og finde ud af, hvordan vi demokratiserer det.

Vejen frem er mere demokrati og det trænger vi i den grad til og det vil også komme vores fælles jord til gavn.

ingemaje lange, Jette Steensen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Grace Blakeley: Åbenbart Englands svar på Pelle Dragsted. Fedt.

Erik Karlsen

"Og så er hun kun 27 år gammel."

Javist, men en hel del banebrydende udviklinger og opdagelser i videnskabens verden er gjort af folk i den alder eller endda endnu yngre.

Og det er da også helt sikkert en ung økonom som Grace Blakely, der er brug for, da hun samtidig med en stor indsigt har evnen til nytænkning i stedet for at låse sig fast i gamle "lærebogsløsninger".

ingemaje lange, Jette Steensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"Vejen frem er mere demokrati og det trænger vi i den grad til og det vil også komme vores fælles jord til gavn."

Ja, såfremt at en konsekvens bliver at vi snarest forstår (og integrerer) at jorden ikke er vores - men at vi er dens.

Jette Steensen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Nej , hun er langt mere radikal og progressiv end Dragsted efterhånden er. Tak til Inf for at præsentere Blakeley.

Ib Jørgensen

Grace Blakeley siger:

"Men det er grundlæggende, at arbejderne også har et samlet sæt af interesser, som står direkte over for eliterne overalt, uanset hvilken farve eller køn de har."

Der er ikke en 'arbejderklasse' der står overfor nogle 'eliter'. Der er en masse forkælede og uvidende mennesker, holdt sammen af en kapitalistisk økonomi. Mennesker, som ikke aner hvad de skal stille op med den situation, de er placeret i, som ikke har en hujende ide om, hvordan tingene hænger sammen.

Altså bortset fra mig og en halv snes andre.

Lars Bækgaard

Så længe vi behandler eksistensgrundlaget - jorden og dens rigdomme - og dets værdi som legeplads for udnyttende og spekulative aktiviteter, vil alle andre tiltag være lappeløsninger.

Pia Nielsen

Vi skal holde fast i institutioner som desværre er korrupte. Jeg har selv en ambivalent holdning til spørgsmålet. Jeg synes det ser håbløst ud men kan godt fornemme at et sammenbrud af institutionerne vil føre til kollaps. Kan det fortsætte som hidtil. Det kan der vist uden tøven svares nej til.

En demokratisering af institutionerne er helt nødvendig. Måske også fordi nogle løsninger vil kræve en nedgang i levestandard eller sagt anderledes kræve livsstilsændringer . Det er ikke populært. Mere demokrati og borgerinddragelse er derfor helt uundgåeligt vejen frem hvis ikke alt skal ende med en nedbrydning af institutionerne.

Mikael Velschow-Rasmussen, Steen K Petersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar