Genåbning
Læsetid: 5 min.

Biograferne genåbner med et overflødighedshorn af film. Her er en guide til, hvad man bør se

Det er ikke kun en genåbning af biograferne, vi er vidner til, men en følelsesladet genforening af film og filmelskere. Og der er film for alle i de danske biografer nu: Ti nye spillefilm, flere gengangere og masser af dokumentarfilm takket være CPH:DOX
Oscarvinderen Nomadland, ungdomseventyrfilmen Chaos Walking og hævnhistorien Promising Young Woman kan alle ses i biografen.

Oscarvinderen Nomadland, ungdomseventyrfilmen Chaos Walking og hævnhistorien Promising Young Woman kan alle ses i biografen.

Kultur
7. maj 2021

For et par uger siden var Bret Easton Ellis i biografen. Den amerikanske forfatter bor i Los Angeles, hvor biograferne har været lukkede siden foråret 2020, og det var således første gang i mere end et år, at han skulle se en film i en biograf. Og der er ingen tvivl om, at filmglade Ellis havde savnet biografen – at sidde i mørket og fortabe sig i oplevelsen i to timer og lade være med at se på sin telefon.

»Filmen venter ikke på dig,« sagde han for nylig i sin podcast, The B.E.E. Podcast.

»Det er en del af oplevelsen. Filmen kontrollerer dig og ikke omvendt – som når man er derhjemme. Det er to radikalt forskellige oplevelser. I biografen er der ikke noget, der kan distrahere dig fra den gigantiske væg, som du stirrer på.«

Det har han fuldstændig ret i. Det er en af biografrummets velsignelser. Og nu er de danske biografer også åbnet igen. Filmåret 2021 er officielt sparket i gang, og det bliver markant bedre end 2020, alene fordi man kan komme i biografen. Det er ikke blot en genåbning: det er en genforening af film og filmelskere, og vi anmelder en række af de nye, spændende film, der endelig får dansk premiere.

Mørke figurer

Og man må sige, at biograferne åbner med et brag: Der er ikke færre end 10 nye spillefilm på programmet og så en række gengangere fra før nedlukningen. Det er værd at tjekke programmet i sin lokale biograf for at se, hvad den mon har på plakaten. Ud over de nye film, genåbner Grand Teatret i København for eksempel med Thomas Vinterbergs oscarvinder, Druk, det brasilianske drama Søstrene Gusmãos usynlige liv, filmudgaven af Berlin Alexanderplatz og den italienske De smukkeste år

To danske film, Anders Thomas Jensens sorthumoristiske Retfærdighedens ryttere og Søren Kragh-Jacobsens folkedrama Lille sommerfugl, nåede ikke mange dage i biograferne, før de lukkede, og begge film får nu repremiere over hele landet.

Den første handler om en umage gruppe mænd, anført af Mads Mikkelsens soldat, som forsøger at finde ud af, hvem der står bag det terrorangreb, der slog hans kone ihjel. En begejstret Katrine Hornstrup Yde anmeldte filmen her i avisen:

»Retfærdighedens ryttere er en magtdemonstration af at mestre både det melodramatiske og det infantile, i at trække virkemidler fra det første og bore videre med det sidste. Mens det rene melodrama måske puster på og griber dig om hjertet, er det de mørke, grimme, zombieagtigt traumatiserede figurer fra komikkens mørke sted, der her sætter sig i dig med kroge, med ubehag, med alle de smertende grin, med følelsen af at blive invaderet og overfaldet af ødelagte mennesker og derefter at blive lidt helet af dem igen.«

Jeg anmeldte selv Lille sommerfugl, der har Jesper Christensen i hovedrollen og foregår til en guldbryllupsfest i et forsamlingshus, hvor stolthed og fortrængninger er tæt på at rive en familie i stykker.

Også jeg var glad og skrev blandt andet, at filmen tager »publikum ved hånden og fører det med ind i en såre genkendelig verden og viser den indefra – nænsomt, sympatisk og humoristisk, som kun Søren Kragh-Jacobsen kan gøre det. I virkeligheden er forsamlingshuset og guldbryllupsfesten et sindbillede på os alle sammen og alt det, vi ikke kan finde ud af med livet og kærligheden, og hvad der sker, når vi samles for at fejre os selv og andre«.

Film for alle

Men mon ikke filmhungrende biografgængeres opmærksomhed især vil samle sig om de ti nye film!? Der er lidt af hvert at vælge imellem, og vi har anmeldt de bedste af filmene. Nogle har vi fravalgt: De animerede Operation Nordpolen: Tjep på sneeventyr og Croods – en ny tid, Godzilla vs. Kong, der ifølge de amerikanske anmeldere er god, larmende og dum underholdning – men som ikke er blevet pressevist – og den svenske gyserfilm Den anden side.

Blandt de film, vi har anmeldt, er der eventyrfilm for unge, Chaos Walking, der også har Mads Mikkelsen i en stor rolle. Emerald Fennell iscenesætter en usædvanlig hævnhistorie i Promising Young Woman, mens Lee Isaac Chung fortæller om koreanske indvandrere i USA i den delvist selvbiografiske Minari.

For musikelskerne er der Daniel Rohers dokumentarfilm, Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band, der handler om, ja, Robbie Robertson, som i 1960’erne og 1970’erne stod i spidsen for rockgruppen The Band.

To af ugens premierefilm, Darius Marders Sound of Metal og Chloé Zhaos Nomadland, kan allerede ses på henholdsvis Prime Video og Disney+, men man bør virkelig se eller gense begge film i en biograf. De kan godt ses på en computerskærm eller et fjernsyn, men oplevelsen bliver kun bedre og stærkere, jo større lærred og lyd er, og jo færre distraktioner man har i det mørklagte, koncentrationskrævende biografrum.

Ikke kun fiktionsfilm

Det er dog ikke kun fiktionsfilm, der er på programmet i genåbningen. Sidste år formåede dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX at sadle om og lægge hele festivalen online, da biograferne lukkede. I år har festivalen i de seneste uger også været afviklet digitalt, men sørme om ikke der i løbet af den næste uge også er mulighed for at se en lang række festivalfilm i en biograf.

Vi har her i avisen anmeldt en masse DOX-film – og interviewet instruktører og fotografer – og årets artikler og anmeldelser kan læses samlet under overskriften En dox om dagen

Lone Nikolajsen skrev for eksempel om All-In, der foregår på et ferieresort i Tyrkiet, at det er »en usædvanligt velfortalt historie fra den allermest banale virkelighed og ligner noget, Ulrich Seidl og Jacques Tati kunne have fundet på sammen«.

Om koncertfilmen American Utopia skrev Ralf Christensen, at det er »en jublende, tænksom kollektivorgasme mellem krop og tanke, rytmik og harmonik, dans og politik, nonsens og fortælling«.

Og endelig skrev jeg selv om den mere end fire timer lange City Hall, der handler om byen Boston og dens borgmester, at den er en krævende, men meningsfuld oplevelse, hvor man bevæger sig rundt i en anden verden end sin egen og undervejs »lærer de mennesker, man møder, at kende og får stor respekt for deres engagement og passion«.

Det er med andre ord ikke biografernes skyld, hvis man ikke kan finde et eller andet, man har lyst til at se og fejre genforeningen med i disse dage.

Spilletider og biografer på kino.dk og på cphdox.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her