Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Danmarks folkekære heks er død

Dannie Druehyld var et koloristisk, humoristisk livstykke, en storyteller med en udtalt rummelighed.
Alligevel er det ikke mystisk, at Dannie Druehyld sneg sig ind i folkets hjerter – for det var en sjælden livsform, der i denne uge gik bort som følge af længere tids kræftsygdom.
Dannie Druehyld var et koloristisk, humoristisk livstykke, en storyteller med en udtalt rummelighed – både hos sig selv og hos andre. Selv vekslede den gamle pædagog og feminist mellem køn, hun elskede mennesker af alle køn og kommunikerede lige godt med eksorcister, nisser, gudinder, landmænd, pædagoger og journalister. Med Dannie Druehyld har vi mistet noget enestående.
Nanna Goul
Loud har ro i maven
Radio Loud har sendt mere frisklavet radio i æteren, end sendetilladelsen forlanger af dem. Det har den udskældte radiostation selv regnet sig frem til i deres 800 sider lange public service-redegørelse. Dog er der fire krav (ud af 327), som kanalen efter egen indrømmelse ikke har indfriet, hvilket primært begrundes med coronakrisen.
DAB-kanalen har døjet med lave – og til tider ikkeeksisterende – lyttertal fra dag ét, men lyttertal er ikke blandt de parametre, radiokanalen bliver målt på, når det nysammensatte Radio- og tv-nævn skal tage stilling til, om Loud lever op til kravene – noget, som ifølge Altinget har undret nævnets nye formand Søren Sandfeld Jakobsen.
Selv peger Loud på en podcast-first-strategi, som har kastet flere downloads af sig. Redegørelsen bliver fulgt op af en kvalitetsmåling blandt Louds lyttere, som Kantar Gallup er i gang med at lave. Den kommer, inden Radio- og tv-nævnet senere på året, under stort politisk pres, skal beslutte, om Radio Loud kan beholde sendetilladelsen. Programdirektør Ann Lykke Davidsen har med egne ord »ro i maven«.
Jesper Olsen
Filmdækningen truet i DR’s kultursanering
Filmdækningen på Danmarks public service-station, DR, går en uvis fremtid i møde. P1-programmet Filmland lukker ved årsskiftet – det bekræfter vært og filmanmelder Per Juul Carlsen over for filmmagasinet Ekko. Samtidig erfarer Ekko, at det populære tv-program Troldspejlet stopper på DR2 og kan blive skrottet helt.
Filmland har været det eneste dedikerede filmprogram på DR’s platforme, siden tv-programmet Filmselskabet lukkede i 2020. »Så vidt jeg er orienteret, bliver DR nu uden et filmprogram,« siger Per Juul Carlsen til Ekko. P1-chef Nikolai Thyssen bekræfter ikke programmets lukning, men siger, at DR »kigger på hele vores kulturdækning, og hvordan vi skal turnere den næste år«.

Troldspejlets fremtid er usikker, erfarer filmmagasinet Ekko.
Troldspejlet, der dækker populærkultur mere bredt, men i høj grad også film, har været en veritabel kulturinstitution siden premieren i 1989. I 2019 flyttede programmet fra DR Ultra til DR2 og skiftede målgruppe fra børn til voksne, men seertallene har angiveligt ikke været gode nok. Programchef Lisbeth Langwadt bekræfter, at DR »ser på, hvordan og hvor Troldspejlet udkommer fremover«.
Jesper Olsen
Vi genåbner ørerne
Endelig er der kommet klare rammer for en genåbning af koncertmusikken, og livemusikken kan endelig genstarte. Det skal nydes i fulde drag. Her er nogle koncerter, du bør opleve:
Girls in Airports x Aarhus Jazz Orchestra – 6.5. Atlas, Aarhus + 7.5. Hotel Cecil, Kbh. Et af Danmarks mest interessante, yngre jazzorkestre har bigband-backing og får dermed bredt deres visioner yderligere ud.
Vegas Udvalgte – 7.5. Store Vega, Kbh. Et kig og lyt ind i et håndplukket udvalg af dansk ungdom, denne gang fire lovende solister: YDEGIRL, Angående Mig, Jeuru og Barbro.
Myrkur – 13.5. Ansgars Kirke, Odense + 14.5. Skt. Lucas Kirke, Aarhus + 15.5. Vor Frelsers Kirke, Aalborg + 23.5. Jerusalemkirken, Kbh. I vadestedet mellem folkesang og black metal bygger danske Myrkur sine mørktmanende sange. Det giver 1000 procent mening at opføre dem i landets kirker.
Einstürzende Neubauten – 14. + 15.5. DR Koncerthuset, Kbh. De tyske industrialpionerer og -poeter leverer stadig uforlignelige koncertoplevelser et sted mellem aristokratisk skønhed/krukkeri og gør-det-selv-punk-og-skrammel-ethos.
Ralf Christensen
Pige tjener endelig penge på billede af sig selv på internettet
De såkaldte NFT’er bliver ved med at rumstere på internettet, og millionbeløb flyver rundt. Med teknologien er det muligt at sælge digitale filer som unikke genstande. Det kommer nu folk, der har været kendt på nettet uden rigtig at kunne bruge det til noget i den fysiske verden, til gode. En af dem er Zoë Roth.
I 2005 tog hendes far et billede af hende foran et brændende hus, hvor hun med et diabolsk blik kigger ind i kameraet, fire år gammel og så selvsikker, at man skulle tro, hun selv havde sat huset i brand. Billedet er blevet et af de mest ikoniske memes på internettet, og sjove tekster og et uendeligt antal baggrunde er blevet klippet ind bag Roths ansigt.

Billedet er blevet et af de mest ikoniske memes på internettet. Nu er det blevet solgt som en NFT til svimlende 500.000 dollar.
Nu er billedet blevet solgt som en NFT, og kultværdien ombyttet til svimlende 500.000 dollar. Med dem vil Roth betale sin collegeuddannelse og give lidt til velgørenhed oveni, fortæller hun i følge The New York Times. Internettet er vildt som altid, men NFT’erne har tilføjet en helt ny og dollargrøn dimension til de virale fænomener.
Johann Sten Nielsen
Kvinde har det tøj på, hun har lyst til
Det burde ikke skabe overskrifter, at en ung, smuk, slank popmusiker poserer på forsiden af næste måneds British Vogue med flødefarvede korsetter, strømpebånd og blonde krøller så bløde, at hun ligner en Madonna fra spidsbrystperioden eller selveste Marilyn Monroe reinkarneret. Men det gør det, når kvinden er den kun 19-årige amerikanske kæmpepopstjerne Billie Eilish.
For Eilish er berømt for at klæde sig i store, uformelige joggingsæt og farve håret alle nuancer af mintgrøn og petroleumsblå. Hun har tidligere udtalt, at hun går i løst tøj for at undgå, at folk har meninger om hendes krop. Men uanset om vi kan se hud eller ej, er meninger om kvinders kroppe so last year. Billie Eilish skal da tage lige det tøj på, hun har lyst til. Og nu er det så 1950’er-lækkert lingerie.
Bodil Skovgaard Nielsen
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
Grækerne vil have relieffer tilbage, Modi vil ikke lade inderne se sandheden, og Kylie Jenner er ikke dyrplager
27. januar 2023I denne uge er der gang i tilbagetrækningen: Både fra Nationalmuseet, i Indien, på catwalken og Adidas’ direktionsgangeI denne uge sagde to museumsdirektører op, og Shakira udgav et hævntørstigt hit om sin eks
20. januar 2023Den colombianske megastjerne har i denne uge efterladt rigeligt med guldæg i teksten på sit ’diss-track’ til, at alle vidste, det handler om eksen, Gerard Piqué. Og så har indbegrebet af en Hollywood bombshell efterladt verdenen lidt kedeligereI denne uge fik vi en tv-serie med Adele, Harry Kane og Greta Thunberg i hovedrollerne
13. januar 2023Det var også ugen, hvor vi blev bekendt med et specielt samarbejde mellem Ørsted og et stort britisk museum, og hvor den russiske juryformand for den efterhånden temmelig omtalte børnebogspris H.C. Andersen-prisen valget at trække sig
Troldspejlet? Er det ikke det der program fra firserne, som var aktuelt og cool dengang, men som nu er blevet til intet andet end et nostalgisk strejf af en dråbe for de få tusinde seere, der i lykkelig rus mindes dengang og nægter at slippe?
Og ...?