Forestiller du dig stadig Afrika som én kultur (selv om du godt ved, det ikke er sådan)?

Nye noveller fra hele Afrika, en anbefaling til videre læsning og et smut forbi årsdagen for nationalsocialistisk bogafbrænding i Tyskland
Inspireret af den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie stiftede en gruppe Sydafrikanske litterater i 2009 nonprofitorganisationen SSDA; Short Story Day Africa som et udstillingsvindue for afrikansk litterær diversitet. En syvende antologi er nu på vej.

Inspireret af den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie stiftede en gruppe Sydafrikanske litterater i 2009 nonprofitorganisationen SSDA; Short Story Day Africa som et udstillingsvindue for afrikansk litterær diversitet. En syvende antologi er nu på vej.

Thomas Borberg

Kultur
14. maj 2021

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Nye noveller fra Afrika

Vi er nok mange, der har et meget rudimentært kendskab til Afrika og stadig forestiller os klodens næststørste kontinent med en befolkning på over en milliard i kolonitidsstereotyper og som én kultur, selv om vi godt ved, at det ikke er tilfældet. Her kan jeg gribe i egen barm og indrømme, at i min bevidsthed er der groft sagt lige så stor kulturel forskel på de 54 afrikanske nationer, som der er på Vejle og Horsens (Ægypten undtaget; de pyramider kandiderer virkelig til at være verdenshistoriens mest effektive brandingstrategi).

Den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie, kendt blandt andet for bestsellerne Half a yellow sun og We should all be feminists, gav i 2009 en TedTalk om faren ved de endimensionelle historier, vi fortæller om hinanden. Det fik en gruppe sydafrikanske litterater til køkkenbordet, hvor de stiftede nonprofitorganisationen SSDA; Short Story Day Africa som et udstillingsvindue for afrikansk litterær diversitet, en udviklingsplatform og et springbræt for forfattere fra hele kontinentet med tilhørende litterær pris og publiceringsmulighed. Resultatet er seks novelleantologier med noveller fra 122 afrikanske forfattere. SSDA har netop fundet sin short list for 2021 og en syvende antologi er i sin vorden. De bærer alle titlen New Short Fiction from Africa.

Hvordan man skriver om Afrika

Vil man læse en sjov, satirisk tekst om det litterære endimensionelle kolonialistiske blik på Afrika, prøv da Binyavanga Wainainas guide How to write about Africa, der er udgivet i Granta Magazine. Det var svært at vælge, men her er mine favoritråd:

»In your text, treat Africa as if it were one country. It is hot and dusty with rolling grasslands and huge herds of animals and tall, thin people who are starving. Or it is hot and steamy with very short people who eat primates.«

»Africa is the only continent you can love – take advantage of this. If you are a man, thrust yourself into her warm virgin forests. If you are a woman, treat Africa as a man who wears a bush jacket and disappears off into the sunset.«

»Anybody white, tanned and wearing khaki who once had a pet antelope or a farm is a conservationist, one who is preserving Africa’s rich heritage.«

»Always end your book with Nelson Mandela saying something about rainbows or renaissances.«

Et forslag til videre læsning

Måske Granta Magazine og det dertil knyttede forlag Granta Books i det hele taget kunne have interesse for Bogkorts læsere. Begge er sat i verden for at finde og publicere det bedste inden for litterær fiktion, memoirer, reportage og lyrik fra hele verden. Der er meget godt, og for den vestlige læser både kendt og ukendt, at finde her.

Woche der Meinungsfreiheit

Landet, der i det tyvende århundrede om noget har mærket og udbredt konsekvensen af endimensionel historiefortælling, arbejder stadigt mere aktivt end de fleste på ikke at gentage miseren.

Tysklands Woche der Meinungsfreiheit er arrangeret af Börsenverein des Deutschen Buchhandels i samarbejde med over tredive vægtige partnere, her iblandt Amnesty International, Reporters Without Borders, Frankfurter Buchmesse, PEN Center Germany, Gutenberg Book Guild, Anne Frank Educational Center og Goethe-Instituttet. I år bød programmet hovedsageligt på onlinearrangementer. Datoerne for eventen, 3.-10. maj, var ikke tilfældigt valgt. Den 3. maj var UNESCOs World Press Freedom Day. Den 10. maj er årsdagen for den nationalsocialistiske bogbrænding, der fandt sted i 1933. Her gik, som bekendt, tusindvis af ’utyske’ bøger op i flammer under dionysiske festligheder. Så dionysisk og festligt som det nu bliver, når man skal høre på nationalistiske pladder-patos-viser og no-lips-langfjæs-Goebbels forvrøvlede taler.

Hvad brændte de så egentlig? Til eksempel 20.000 bøger fra Institut für Sexualwissenschaft og alt muligt glimrende fra den internationale hitliste; Hemingway, Undset, Kafka, Remarque, Freud osv. Goebbels dikterede dernæst hjemme fra propagandaministeriet, at litterære værker måtte skrives inden for fire kategorier: frontoplevelser, verdensanskuelse, hjemstedsroman og racesyn.

Nazistisk, kvadratisk, idiotisk.

Psst, det er fiktion

Forbløffende, at det ikke er sket før, men nu har helvede altså fået internet og indgået særaftale med Facebook og Instagram om oprettelsen af konti til de værste syndere. Disse kan ikke selv poste eller betjene indstillinger, men må bare æde deres feed råt. Afhængig af syndernes karakter er de tvunget til at bruge mellem 1 og 24 timer i døgnet på SoMe. Satan elsker sit nye strafferedskab og står selv for at designe algoritmerne. Således skal Hitler bruge de næste 30 år på at gense samme 12-sekunders klip, hvori Woody Allen erklærer, at han får lyst til at erobre Polen, hvis han hører mere Wagner, mens Goebbels 23 timer i døgnet bliver gennemspammet med reklamer for selvudviklingskurser forestået af coaches med en seks ugers coachuddannelse. (Den sidste time skal han skrive af fra Freuds værker under afspilning af klezmermusik på en sindssyg høj volumen).

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her