Udflytning
Læsetid: 8 min.

Det er ingen tilfældighed, at regeringen satser på Holstebro som nyt kulturelt centrum

Holstebro-borgmester kalder det kronen på værket, at byen ser ud til at overtage 60 kunstneriske studiepladser fra hovedstaden. I teaterlivet møder man udspillet med skepsis: »Jeg tror ikke, man skaber gode løsninger ved at flytte knappenåle rundt«

Siden den daværende borgmester Kaj K. Nielsen i 1966 betalte 210.000 kroner for skulpturen ’Kvinde på kærre’ (’Maren å æ Woun’ i folkemunde) – en tidlig Alberto Giacometti, som i dag er omkring 100 mio. kr. værd – har Holstebro markeret sig som en kommune med en aktiv kulturpolitik.

Anita Graversen

Kultur
29. maj 2021

Det er en glad borgmester, der tager telefonen torsdag eftermiddag. H.C. Østerby har de seneste 11 år forsøgt at sætte Holstebro på det kulturelle landkort med investeringer i kunst og talentudvikling. Derfor er det en sejr for ham, at byen nu er blevet tildelt 60 kunstneriske studiepladser på universitetsniveau, som regeringen vil flytte fra København til den vestjyske by som led i regeringens udspil ’Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund’.

»Det er kronen på det værk, vi har arbejdet på i mange år omkring kultur og talentudvikling,« siger Holstebros borgmester siden 2010. »Jeg ser det som en cadeau til vores indsats.«

Der er tale om 30 studiepladser med musikprofil, som skal tages fra musikuddannelserne i København. De sidste 30 pladser er fra Den Danske Scenekunstskoles danseuddannelser, som bliver tvangsflyttet.

Rektor på Scenekunstskolen, Mads Thygesen, er skeptisk ved udsigten til at skulle flytte 30 studiepladser (ud af små 200) til den anden ende af landet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

Jeg kan godt lide, at der i underrubrikken står "Holstebro-borgmester". Intet navn.

Så ved man lissom, hvor skabet står. Kunne man forestille sig en underrubrik omhandlende borgmester fra København fx, der lød "København-borgmester kalder det kronen på værket ...?

Nope, det kunne man ikke. Borgmester fra København har et navn og er en person. Borgmester fra Holstebro er reduceret til funktion.

Niels Christensen, Jens Christensen, ingemaje lange, Peter Høivang, Gert Romme, Jes Balle Hansen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kunne ikke forestille sig, at der stod "København-borgmester", nok fordi der immervæk er syv af slagsen.

Det er der ikke i Holstebro.

H. C. Østerby er iøvrigt nævnt i anden linje i artiklen, så det er at strække kritikken rimeligt langt at postulere, at borgmesteren er anonymiseret og reduceret til en funktion, bare fordi han er fra Holstebro ;-)

Christian Mondrup, Ole Frank og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg må indrrømme, at selv om jeg selv er flyttet i den anden retning, så synes jeg om ideen. Både de kunstneriske uddannelser til Holstebro og de andre uddannelser, som de vil sprede ud over landet. En anden uddannelse, som det har været oplagt at flytte, er dyrlægeuddannelsen. Efter min mening skulle man for længst have flyttet hele den tidligere Landbohøjskole ud af København.

De har endvidere sendt lærerseminarierne i den anden retning, og det bliver godt at få rettet op på nogle af Bertel Haarders fejltagelser. Man må så håbe, de i samme omgang kan få gjort noget ved kvaliteten, men det bliver nok sværere.

Lars Rønnov, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Apropos manglende navne: Det er vist almindelig god skik, at man ved første anledning nævner navnet, hvorefter man så kan udelade det, forkorte det etc.. Jf. også, hvordan man gør med forkortelser.

Apropos forkerte navne: Der er næppe tale om Skrot-Hansen (hele tre gange), men om Skot-Hansen.

Lars Rønnov

Hvordan kan man skrive en lang artikel om Holstebro som kulturby, og sågar også (fuldt fortjent) omtale Odin-teatret, men overhovedet ikke nævne Bodil Koch, der som kulturminister i høj grad var med til at sparke dén udvikling i gang? Rækker den kollektive erindring ikke så langt? Hun var ellers en kvinde, som mange unge kvinder i dag ville kunne spejle sig i, tror jeg.