Bognyt
Læsetid: 4 min.

I Japan er der Marx på menuen. Der er sørme sket lidt med kommunismen

I et par prisvindende bøger har en japansk professor behandlet Marx’ værker ud fra en kontemporær og miljøbevidst vinkel. Det er et hit. Og til et andet sted i verden: Hvad sker der egentlig for oliestaterne og alle de oliepengepumpede litteraturfestivaler?
Kultur
21. maj 2021
I et par prisvindende bøger har en japansk professor behandlet Marx’ værker ud fra en kontemporær og miljøbevidst vinkel. Det er et hit. Og til et andet sted i verden: Hvad sker der egentlig for oliestaterne og alle de oliepengepumpede litteraturfestivaler?

Ritzau/Scanpix

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Marx på menuen

Der er Marx på menuen i japan. Den gamle tænker er blevet så populær, at boghandlerkæden Maruzen nu har dedikeret en hel lille lækkert opsat »Reviving Marx«-afdeling til ham i deres flagskibsbutik i Tokyo. Her kan læsere både finde hovedretterne, tænkerens egne værker og diverse ’side dishes’.

Populariteten skyldes i denne omgang professor Kohei Saito, der i et par prisvindende bøger har behandlet Marx’ værker ud fra en kontemporær og miljøbevidst vinkel. Saito hævder, at FN’s mål om bæredygtig udvikling er lige så umulige at nå på grundlag af de gældende kapitalistiske samfundsstrukturer, som det er at tegne en rund trekant.

Han kalder sit Marx-inspirerede alternativ »degrowth communism«: En humanistisk samfundsform, der erstatter målet om økonomisk vækst og den deraf følgende masseproduktion- og konsum med et mål om social velfærd og økologisk bæredygtighed. Det er at dømme ud fra salgstal og køberundersøgelser, hvad de unge japanere vil have.

Der er sørme sket lidt med kommunismen, også på den æstetiske side, siden Land og Folk Festival for bare en generation siden serverede flottenhejmerpølser og solgte kommu-kitsch (propagandaplakater, badges med portrætter af Lenin som barn i midten af en knaldrød emaljestjerne og … fortsæt selv). Oversat til engelsk findes p.t. af Saito Karl Marx’s Ecosocialism.

Confused? Not after the next episode of ...

Jeg har ledt og ledt efter en lødig artikel, der kunne besvare mit spørgsmål: Hvad sker der lige for oliestaterne?

Hvorfor holder de den ene efter den anden flot anlagte, oliepengepumpede internationale litteraturfestival med 42-ish kategorier og dertilhørende priser, der excellerer i alt, hvad disse stater ellers ikke er kendt for – ytringsfrihed, kritisk tænkning, menneskerettigheder, kvinders rettigheder? Er der tale om del af en fælles tilrettelagt kulturpolitik? Rettet mod hvem?

Er det charmeoffensiv og spil for det internationale galleri? Blæser nye vinde faktisk gennem de beskidte rige ørkenstater? Lidt af det ene og lidt af det andet? Hvad? Hvad? Hvad?

Mens jeg leder videre, kan læsere evt. underholde sig med gratis at streame hele Abu Dhabi International Book Fairs program. Det foregår på www i dagene 23.-29. maj.

Jakarta fisker efter trumfer

Hvad angår den litterære verdens bevågenhed, har Jakarta fået et godt kort på hånden og fisker efter endnu et. Byen skal i 2022 være vært for IPA’s (International Publishing Association) årlige kongres og kandiderer desuden til at blive UNESCO’s World Book Capital.

Det er ikke noget lille bogmarked, der således aspirerer til at blive endnu større. Indonesien er Sydøstasiens største bogproducent med over 120.000 titler om året. På den digitale side er landet også godt med. Selv om kun 62 procent af befolkningen har direkte adgang til internettet, er Indonesien målt på internetbrugere det fjerdestørste i verden kun overgået af USA, Indien og Kina. Det er mange potentielle e-bogslæsere og -lyttere. Og der er mange, der ved det. Svenske Storytel arbejder for eksempel allerede nu på at inkludere dem i kundekredsen.

En anglo-hispanic melting pot

Det i sidste uges omtalte engelske forlag Granta har været på rejse i landskabet af mindre forlag i den spansktalende verden. Specifikt ledte de efter unge, originale forfatterstemmer til deres antologi i serien Best Young Spanish Language Novelists og fandt denne gang, hvad de ledte efter i Spanien, Nicaragua, Cuba, Colombia, Uruguay, Peru, Argentina, Guinea, Chile, Puerto Rico, Costa Rica, Ecuador og Mexico, hvor de blandt andet ’fandt’ Mateo García Elizonde, barnebarn af ikke bare én, men to litterære latinamerikanske giganter; Colombias Gabriel García Márques og Mexicos Salvador Elizondo.

Blandt de unge forfatteres litterære forbilleder var i øvrigt ifølge Grantas redaktør en lidt overraskende trio genkommende: Philip K Dick, Roberto Bolaño og Sylvia Plath. Tænk sig, hvis man kunne tage et øjebliksbillede af den litterære inspirations strømme.

Godt nyt fra Utopia (psst, det er fiktion)

Forbløffende, egentlig, at det ikke er sket før, men nu har helvede altså fået sin egen litteraturfestival. Satan elsker sit nye strafferedskab, selv om der egentlig ikke er den store kreative udfordring i det. Som på jorden således også i helvede: Der er for mange mennesker, der vil for meget, for mange optrædener at vælge imellem, for lidt, man får noget ud af at høre på, fordi det er for langt, for kort, for svært at høre, hvad der bliver sagt. Der er for meget hype, for meget mumbo jumbo, der ikke har noget med litteratur at gøre, for lange køer til alt, hvad der vedrører kroppens behov … Og ved helvedes festival så bare lige den sløjfe, at det eneste man sådan set kan holde ud og fortsat begære, nemlig bøgerne selv, selvantænder, så snart man rækker ud efter dem. Og at kaffen serveres med olie og ørkensand.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her