Nekrolog
Læsetid: 6 min.

Johannes Møllehave holdt fast i det blide og barske i menneskets gudskabte vilkår

Præsten, forfatteren, læseren, klæbehjernen og humoristen Johannes Møllehave er død, 84 år. Han har leveret noget af den bedste formidling og tekstforståelse, man overhovedet kan finde på dansk. Og så var han god til på én gang at huske og midlertidigt glemme livets hårde betingelser

Præsten, forfatteren og grinebideren Johannes Møllehave døde mandag efter længere tids sygdom. Han blev 84 år.

Andreas Beck

Kultur
11. maj 2021

Om Johannes Møllehave, som døde mandag efter længere tids sygdom, går der mange historier, som tit findes i flere versioner, af hvilke den ene måske kan være lige så god som den anden. Selv berettede han engang om et sognebarn, en midaldrende mand, som mødte op til sjælesorgssamtale. »Jeg føler mig så skidt i samlivet med min kone. Det er, som om hun hele tiden giver mig mindreværdsfølelse,« lød beklagelsen. »Det er, fordi du er mindre værd,« skal præsten have svaret.

Når det er fristende at fremdrage denne historie på bekostning af de mange meget morsommere, er det, fordi det må fremhæves, at Johannes Møllehave først og sidst var præst og som sådan fastholdt det på én gang blide og barske i menneskets gudskabte vilkår.

I den sidste prædiken i sin samling Til glædens Gud udtrykker han det således: »Gud er et billede på alt det i livet, vi ikke kommer udenom. Det kan være det frygtelige, det kan være det glædelige, det kan være det uforklarlige, det mystiske, det stærke, eller det overvældende blændende lys i alt, der omgiver os.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jimmy Hansen

RIP smukke menneske

Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Dan D. Jensen, Gitte Loeyche, Viggo Okholm, Jonathan Larsen, Louise Hansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Thomas Corydon og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

RIP Johannes

jens peter hansen

Jeg tror Møllehave ville have sagt: RIP, RAP OG RUP.

Når folk har draget det sidste suk - og måske står for at blive ophøjt til national skjald - - så er det slut med at sige kritisk om dem. Også på Inf,
Så jeg tilslutter mig jens peters rammende kommentar: Rip, Rap og Rup.

Louise Hansen

@Arne Lund, det er ikke slut med at udtale sig kritisk om dem, nej. Men det burde være indlysende for enhver, at det er upassende at gøre det i forbindelse med en nekrolog. Din slettede kommentar var upassende og nedladende, og jeg anmeldte den.

Jimmy Hansen, Erik Fuglsang og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Møllehave var virtuos elsker af det danske sprog. Hans lille bog om H. C. Andersens salt som han kalder forfatterens humor og sproglige geni har giver eh eksempel på hans lydeefterlignende mesterskab. Rap sagde anden og så rappede de sig. Rip er en flad anglocisme . Lad os mindes denne ustyrlige mand og takke ham for hans overvældende tale- og skrivemesterskab.

Josephine Kaldan, Mikkel Møldrup-Lakjer, Lars Ebbensgaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

ups de stive fingre.

Søren Kristensen

Det er mølleren der er død.

Louise Hansen - Hvad du finder upassende og nedladende behøver jo ikke også at være en målestok jeg (og andre) skal indrette os efter. Hvis du vil lege overdommer, så gør det i privaten.

Carsten Hansen

Så fik han ret den gode Møllehave.

"Når man kommer op i min alder og vågner en morgen og ikke har ondt nogen steder, så er det fordi man er død"
Frit efter J. Møllehave.

PS: Webmaster har til hver en tid ret til at fjerne indlæg der findes upassende.
Sådan må det være.

Louise Hansen

@Arne Lund, jeg leger ikke overdommer. Jeg fandt det bare upassende, hvad du skrev. Så derfor anmeldte jeg din kommentar. Andre fandt anmeldelsen rimelig.

Men ret beset er jeg også pænt træt af trælse typers trang til at snige sig ind i en nekrolog med trivielle argumenter som "åh, kan vi ikke længere få lov til at ytre os frit om de døde?".

Ytr dig frit. Undlad at gøre det i en nekrolog. Er det svært?

Hvad jeg skrev er såmænd ikke anderledes, end hvad jeg tidligere har skrevet om Møllehave når han blev rost til skyerne, nærmest kanoniseret. Muligt at han er sakrosant for nogle. Mon ikke han i levende live ville kunne have klaret kritik? Det er sq være med hans fans.
Engang fik jeg også røvfuld her i spalterne for at skrive at Frank Sinatra var en mafiøs republikaner med en metalstemme. Det måtte jeg heller ikke.
Jeg forbeholder mig ret til en anden gang, at skrive "nedladende" om en afdød - også i forbindelse med en nekrolog.

Carsten Hansen

Vi kan skrive lige hvad vi vil; Og webmaster kan fjerne hvad han/hun vil !.
Længere er den ikke.

Det er vilkårene som alle klikker ja til under: "Jeg accepterer spillereglerne"

Louise Hansen

@Arne Lund, du forstår simpelthen ikke pointen. Fred være med det.