Regeringens hjælpepakker har været en kærkommen redningskrans for de trængte kulturinstitutioner under coronakrisen. Men nu fjerner et flertal i Folketinget en del af sikkerhedsnettet under kulturlivet.
Hjælpepakkerne bliver nemlig – i tråd med ekspertrådets anbefalinger – udfaset fra den 1. juli. Det meddelte Kulturministeriet onsdag morgen i bunden af en pressemeddelelse, som præsenterede den nye sommer- og erhvervspakke til 1,65 milliarder kroner, hvoraf de 330 millioner skal gå til at stimulere kulturlivet hen over sommeren.
De generelle hjælpepakker bliver i stedet erstattet af en ny kompensationsordning, som indtil videre gælder indtil den 30. september. Men nødpengene bliver sværere at få fat i. Fremover skal man nemlig miste 45 procent af sin omsætning, før man kan få kompensation for sine faste udgifter. Med hjælpepakkerne gik grænsen ved 30 procent.
Det samme gælder for selvstændige, som samtidig får lettere adgang til dagpenge. Netop kulturlivets mange løstansatte har været særligt hårdt ramt under coronakrisen.
»Skræmmende«
Hos kulturlivets brancheforeninger vækker det undren, at hjælpepakkerne udfases på et tidspunkt, hvor restriktionerne fortsat påvirker kulturarrangementerne.
»Jeg synes, det er lidt skræmmende,« siger Esben Marcher.
Han er sekretariatschef i Dansk Live, som repræsenterer spillesteder og festivaler i hele Danmark.
»De festivaler og spillesteder, jeg arbejder med, er pålagt restriktioner og kan ikke gennemføre deres aktiviteter, som de plejer. Jeg synes, det er forkert at udfase, mens der stadig er restriktioner.«
Han mener ikke, at de danske spillesteder er klar til at stå på egne ben.
»Nej, det er de ikke, for restriktionerne er stadig meget stramme. Spillestederne er begrænsede i deres virke, blandt andet fordi de kun må lave koncerter for siddende gæster.«
Sommer- og erhvervspakke skal hjælpe turismen og kulturlivet
Natten til onsdag kunne et flertal bestående af regeringen, Venstre, DF, SF, Radikale, Enhedslisten og Konservative præsentere en aftale om en sommerhjælpepakke. Beløb: 1,65 milliarder kroner.
Den nærmere udmøntning af pengene skal drøftes mellem partierne senere. Det sker på baggrund af et oplæg fra regeringen.
Pengene er fordelt på blandt andet:
- 295 millioner kroner målrettet en kickstart at turismeerhvervet i Danmark.
- En ramme på 110 millioner kroner til billigere indenrigstransport i sommerperioden. Der skal tages initiativer, som gør indenrigsrejser i sommerperioden mere attraktive, hvilket skal stimulere rejseaktiviteten. Som det var tilfældet i 2020.
- En ramme på 330 millioner kroner til tiltag målrettet kulturområdet. Kultur-, idræts- og foreningslivet skal understøttes. Herunder skal der skabes gode kulturoplevelser og sommerarrangementer for blandt andre børn og unge.
- En ramme til sårbare, mennesker med handicap, børn, unge og ældres trivsel på 165 millioner kroner.
- En ramme til særligt udsatte sektorer på 400 millioner kroner. Det kan blandt andet omfatte messer, konferencer, luftfart, rejsebranchen og hoteller.
Kilde: Finansministeriet.
Halvtomme sale
Også hos brancheforeningen Dansk Teater er der skepsis over udfasningen af hjælpepakkerne.
»Der er intet teater i det her land, som kan overleve længe uden kompensation, så længe vi kun må sælge hvert andet sæde. Lige nu må vi kun lukke halvdelen af publikum ind, men vi har de samme udgifter som normalt,« siger direktør Peter Mark Lundberg og fortsætter:
»Det er enormt vigtigt, at der er specifikke hjælpepakker til teaterlivet, så længe man kun må sælge halvdelen af billetterne.«
Ligesom i teatrene er salene for tiden halvtomme i landets biografer. Her må man sælge to tredjedele af billetterne som følge af afstandskravet. Lars Werge, direktør for brancheforeningen Danske Biografer, er ikke overbevist om, at biograferne er klar til at klare sig selv.
»Det kommer godt nok an på, hvilke restriktioner der gælder. Når vi har fået rullet vacciner ud og vænnet os til, at man skal bruge coronapas, er det vores opfattelse, at der ikke burde være behov for afstandskrav og andre restriktioner i biograferne. Men indtil vi er dér, hvor vi kan fylde biografsalene, vil jeg forsøge at huske politikerne på dét, de hele tiden har sagt: Så længe der er restriktioner, skal der også være kompensationer,« lyder det.
Turpas
Lars Werge satser på, at biograferne ikke bliver glemt i årets sommerpakke, sådan som det skete sidste år. Dengang fik danskerne halv pris til en række kulturarrangementer, men biograffilm var ikke med på listen. Sidst på sommeren ringede kulturminister Joy Mogensen (S) til Lars Werge og erkendte, at det var en fejl.
»Det var dog ikke sådan en fejl, der så betød, at man eftersendte nogle penge til os. Men forhåbentlig bliver vi da en del af det i år, hvis de laver den samme ordning,« siger direktøren for Danske Biografer.
Hvad de 330 millioner kroner fra sommerpakken konkret skal gå til, ved man ikke endnu. Det skal partierne først forhandle om. Sidste år var der som nævnt halv pris på billetter til kulturoplevelser, og så var der et par puljer, hvor kulturinstitutioner kunne byde ind med forslag til arrangementer.
I aftaleteksten betoner partierne, at tiltagene især skal skabe kulturoplevelser for børn og unge.
Hos Dansk Live håber Esben Marcher, at det kan blive et plaster på såret for dem, der ikke kom på Roskilde Festival, NorthSide eller en af sommerens andre aflyste festivaler.
»Jeg håber, man tænker på den generation af unge, som hverken kom på festival sidste år eller i år, når man udmønter det, sådan så festivalarrangørerne kan søge om at lave aktiviteter for de unge, som ikke har haft mulighed for at leve livet,« siger han.
Hos Dansk Teater håber direktør Peter Mark Lundberg dog, at der også bliver råd til at skabe kulturoplevelser for voksne. Det er nemlig her, at kulturlivet især har brug for understøttelse, siger han.
»Voksenkulturen er hårdest ramt økonomisk. 330 millioner kroner er rigtig mange penge. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at man kan bruge dem alle sammen til børn og unge alene. Medmindre det er meningen, at de skal have et turpas til Tivoli.«
Det var ikke muligt at få en kommentar fra Kulturministeriet inden avisens deadline.
Kulturlivet har grædt, råbt og skreget lige fra dag 1. Måske "kulturlivet" skulle begynde at udvise lidt taknemmelighed over, at det har haft en underholdende hånd lige til juli 2021. Man kunne sagtens få den tanke, hvis ikke man tænkte bedre, at kulturlivet aldrig har fået hjælpehånd.
Måske kulturlivet er en anelse for forvænt? Måske kulturlivet skulle tage sig sammen og måske indse, at kultur er det, der sker LIGE NU. Og lige nu sker corona. Deal with it, kulturliv.