Kompensation
Læsetid: 4 min.

Kulturlivet skal stå på egne ben, når hjælpepakker udfases: »Det er lidt skræmmende«

Hjælpepakkerne har holdt hånden under kulturlivet under krisen. Men fra den 1. juli bliver pakkerne udfaset – til trods for at kulturinstitutionerne stadig er underlagt restriktioner.
Esben Marcher fra Dansk Live håber, at sommerpakken kan blive et plaster på såret for dem, der ikke kom på Roskilde Festival, NorthSide eller en af sommerens andre aflyste festivaler. Her publikum til Roskilde Festival i 2019.

Esben Marcher fra Dansk Live håber, at sommerpakken kan blive et plaster på såret for dem, der ikke kom på Roskilde Festival, NorthSide eller en af sommerens andre aflyste festivaler. Her publikum til Roskilde Festival i 2019.

Lasse Lagoni

Kultur
20. maj 2021

Regeringens hjælpepakker har været en kærkommen redningskrans for de trængte kulturinstitutioner under coronakrisen. Men nu fjerner et flertal i Folketinget en del af sikkerhedsnettet under kulturlivet.

Hjælpepakkerne bliver nemlig – i tråd med ekspertrådets anbefalinger – udfaset fra den 1. juli. Det meddelte Kulturministeriet onsdag morgen i bunden af en pressemeddelelse, som præsenterede den nye sommer- og erhvervspakke til 1,65 milliarder kroner, hvoraf de 330 millioner skal gå til at stimulere kulturlivet hen over sommeren.

De generelle hjælpepakker bliver i stedet erstattet af en ny kompensationsordning, som indtil videre gælder indtil den 30. september. Men nødpengene bliver sværere at få fat i. Fremover skal man nemlig miste 45 procent af sin omsætning, før man kan få kompensation for sine faste udgifter. Med hjælpepakkerne gik grænsen ved 30 procent.

Det samme gælder for selvstændige, som samtidig får lettere adgang til dagpenge. Netop kulturlivets mange løstansatte har været særligt hårdt ramt under coronakrisen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

Kulturlivet har grædt, råbt og skreget lige fra dag 1. Måske "kulturlivet" skulle begynde at udvise lidt taknemmelighed over, at det har haft en underholdende hånd lige til juli 2021. Man kunne sagtens få den tanke, hvis ikke man tænkte bedre, at kulturlivet aldrig har fået hjælpehånd.

Måske kulturlivet er en anelse for forvænt? Måske kulturlivet skulle tage sig sammen og måske indse, at kultur er det, der sker LIGE NU. Og lige nu sker corona. Deal with it, kulturliv.