Kommentar
Læsetid: 2 min.

Lad falde, hvad ikke kan stå: Skrot Golden Globes!

Returnerede statuetter og ingen tv-transmission. Den skandaleramte filmpris Golden Globes’ manglende forandringsvilje er ved at tage livet af den og organisationen bag, The Hollywood Foreign Press Association
Hollywood har mistet tålmodigheden med Hollywood Foreign Press Associaton, der uddeler Golden Globes

Hollywood har mistet tålmodigheden med Hollywood Foreign Press Associaton, der uddeler Golden Globes

FRED PROUSER

Kultur
14. maj 2021

Er spillet ude for filmprisen Golden Globes og organisationen bag, The Hollywood Foreign Press Association (HFPA)? Noget tyder på det. Forleden annoncerede tv-kanalen NBC, der i mange år har sendt Golden Globes, at de ikke vil sende prisuddelingen til næste år. Dermed ryger hovedparten af den millionomsætning i dollars, som er HFPA’s eksistensgrundlag, og den eksponering, der er en væsentlig grund til, at Golden Globes betyder så meget i Hollywood.

Takket være Golden Globes’ tv-transmission og placering lige inden oscaruddelingen er HFPA – der består af udenlandske filmjournalister i Los Angeles – blevet en af de mest magtfulde organisationer i Hollywood. Pr-agenter, filmselskaber og stjerner bejler til dens cirka 100 medlemmer – med dyre gaver, betalte luksusrejser og eksklusive interview – fordi de ved, at en Golden Globe vil gøre oscarakademiets medlemmer opmærksomme på deres film og præstationer på et tidspunkt, hvor de overvejer, hvem og hvad de skal nominere og stemme på til oscaruddelingen.

Nogenlunde samtidig med NBC’s udmelding rettede Scarlett Johansson en skarp kritik mod HFPA og medlemmernes sexistiske opførsel – det har hun gjort før – mens Tom Cruise valgte at levere sine tre Golden Globe-statuetter tilbage. Det er noget af et statement fra den allermest etablerede del af den selvsamme amerikanske filmbranche, som i årevis har holdt hånden under HFPA og Golden Globes – selv om instruktører og stjerner ofte gør grin med prisen, som de tydeligvis ikke regner for ret meget rent prestigemæssigt.

I februar, lige inden årets Golden Globes skulle afholdes, skrev L.A. Times – og Information – om de ikke ubetydelige skandaler og anklager om korruption, nepotisme og utilstedelig opførsel, der har fulgt HFPA gennem årtier. Det meste har været en offentlig hemmelighed, og selv om der har været kritiske røster, også fra branchen, har ingen for alvor forsøgt at gøre noget – før nu. Men hvad er det, der har ændret sig, så selv Hollywood nu siger fra?

I år blev Golden Globes og HFPA anklaget for racistiske nomineringer og kritiseret for ingen sorte medlemmer at have. Organisationens ledelse lovede bod og bedring, men intet er sket, og nu har Hollywood fået nok. Efter #MeToo og Time’s Up bliver der overalt i den amerikanske underholdningsbranche gjort op med sexisme og manglende diversitet, men det synes HFPA’s aldrende medlemsskare ikke at tage alvorligt nok. Man kan indvende, at det er hyklerisk, at der ikke er sket noget før nu, men samtidig må man glæde sig over, at så utroværdig og i bund og grund meningsløs en pris endelig bliver stillet til ansvar for sit årelange magtmisbrug og sin anløbne moral.

Lad falde, hvad ikke kan stå: Skrot Golden Globes!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her