Feature
Læsetid: 19 min.

»Vi mangler et sprog for de mange forskellige følelser, som en abort kan føre med sig«

Abort er igen noget, der diskuteres. Og Johanne Filipsen vil være med til at nuancere den almindelige fortælling om den provokerede abort. Information har over de sidste måneder fulgt hende, mens hun har lavet sit bidrag til antologien ’Abortfortællinger’
Johanne Filipsen er en af de omkring 14.000 kvinder i Danmark, der årligt vælger at få foretaget en provokeret abort. Selv om hun ikke fortryder sin beslutning, har den haft stor betydning for hendes liv.

Johanne Filipsen er en af de omkring 14.000 kvinder i Danmark, der årligt vælger at få foretaget en provokeret abort. Selv om hun ikke fortryder sin beslutning, har den haft stor betydning for hendes liv.

Sigrid Nygaard

Kultur
14. maj 2021

Plop, sagde det, da mobiltelefonen forsvandt ned i toilettet. Hun kunne ikke overskue at svare på de opkald og beskeder, der kontinuerligt tikkede ind, og så var det lettere blot at skille sig af med kilden til problemet. Dagene flød sammen. Hun skrev, græd og drak, hvis hun altså havde noget at drikke. Hun var også begyndt at ryge hash, og hvis det ikke virkede, tog hun sovepiller eller antidepressiv medicin.

Hver aften kravlede hun ud på taget. Det var blevet et ritual. Hun klatrede op på en skammel, møvede sig ud gennem vindueskarmen og satte sig ud på det lille plateau, der lå i forlængelse af vinduet. Sådan kunne hun sidde i timevis og skue ud over det mørklagte København, mens tankerne overtog hinanden, og kulden tog plads i hendes krop.

Gad vide hvad der sker, hvis jeg bare lukker øjnene og læner mig forover, tænkte hun. For hver dag blev tanken mere og mere tiltalende. Afgrunden trak i hende.

De mørke tanker kredsede i hendes bevidsthed dag og nat. Når hun endelig faldt i søvn, blev hun overmandet af livagtige billeder af døde fostre og opsprættede maver. I de vågne timer kunne hun ikke løsrive sig fra følelserne af skyld, skam og sorg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

At abortlinien som drives af foreningen Retten til Liv er grundlæggene problematisk fordi de primært taler udfra en kristen vinkel.

Da det handler om mere, nemlig et indgreb i en krop med nogle efterfølgende fysiske og fysiologiske forandringer. Og når det værker i kroppen da kommer hjernen ofte bagefter med tanker derom.

Da jeg skrev opgave i kristendom på seminariet skrev jeg bl.a om abort udfra tre syn: et kristent (og indre mission), et humanistisk og et naturvidenskabeligt.

Det er tydeligt at vi ikke er nået helt i mål, både i at annerkende dette indgreb men særligt det som en kvindekrop gennemgår og restituerer efter.

Jeg håber virkelig at "retten til liv" mister deres autorisation til af "rådgive"

Anders Hüttel

Det er jo som at leve i middelalderen at lade "abortlinien" rådgive i 2021!

Espen Bøgh

Vi har snart "kvinde-føleri" i alle afskygninger, - hvis ikke det er det ene der mangler et sprog for, så er det sikkert noget andet der kan findes på, for at op- og udleve det kvindelige selv-føleri.

Det må være selv-psykisk belastende hele tiden at skulle omgive sig med selv-føleri om dit og dat her og der i tide og utide, - så plagsomt kan livet ikke være, med mindre man absolut vil gøre det for at få opmærksomhed, for det er måske det som det handler om når alt kommer til alt.

- Vi mænd må da til sammenligning føre et røvsurt og kedeligt liv, når vi kun har ondt når vi falder på rulleskøjter og slår hil på knæene så de bløder, - men heldigvis går det over - for vi dvæler ikke ved det så længe.

Rikke Nielsen

Espen Bøgh,

"..når vi kun har ondt når vi falder på rulleskøjter og slår hil på knæene så de bløder,..."

Det virker nu også som om, at du har ondt et vist sted lige nu - det er vel også en form for føleri, selvom det er i den forkerte ende ;-)

Espen Bøgh

Rikke Nielsen, 14. maj, 2021 - 14:43

Der sidder I så - i sofaen med tæpperne svøbt godt om jer for hyggens skyld, og tænker gruelige tanker, i stedet for at stå op og kaste tæppet på sofaen og gå en tur i den friske luft, - Åh nej, det kan I ikke, for der er så meget kvindeligt der skal grues over - og selvfølgelig skal der helst ligefrem opfindes et nyt sprog om kvinders liv, som mænd skal involveres i for, - NEJ de(mændene) skal bankes på plads, så de forstår hvor vigtigt "kvindelivets -selvføleri" er for dem og for samfundet.

Mænd taler kvinder om som fortiden koloniherrer - noget de ejer.

Spring ud af sofaen og lev livet, - ????

Rikke Nielsen

Espen Bøgh, aner ikke hvad du dtaler om...

Espen Bøgh

Rikke Nielsen, 14. maj, 2021 - 18:52

- Det tror jeg gerne, det kommer der af at sidde i sofaen med tæppe over sig og lade livet passere udenfor.

Rikke Nielsen

Espen Bøgh

"- Det tror jeg gerne, det kommer der af at sidde i sofaen med tæppe over sig og lade livet passere udenfor."

Så skulle du tage at komme lidt udenfor...