Interview
Læsetid: 12 min.

Der er mere vold og undertrykkelse i internettets nuttede kattevideoer, end man lige skulle tro

Hun er sin generations måske vigtigste fornyer af den måde, vi taler og tænker om æstetik på. Og hun mener ikke, at Kants gamle kategorier om det skønne og sublime rækker længere. I stedet finder den amerikanske stjerneforsker Sianne Ngai nuttethed og gakkede gangarter i alt fra minimalistisk orkestermusik til Hello Kitty

Collage af Jesse Jacob. Baseret på fotos af Eric Risberg/ CBS/ David Mcenery/ Jeff Blackler/ The Granger Collection/ Timothy A. Clary/ Ritzau Scanpix

Kultur
21. maj 2021

Sianne Ngai ser nuttede ting over det hele. Lige meget om hun læser avantgardepoesi, går tur med sin hund eller vasker op med en frøformet svamp, så stikker nuttetheden sit bløde, søde og lidt klamme hoved frem.

Vidste man ikke bedre, kunne man måske tro, at det var en tvangstanke. Men det er ikke tilfældet for den amerikanske litteraturprofessor, der tager nuttethed særdeles alvorligt.

»Groft sagt, så er alt i den kapitalistiske kultur lavet til at blive solgt. Og derfor produceret, så det fremstår attraktivt,« forklarer hun, da jeg ringer hende op over Zoom for at høre, hvad hun egentlig mener med, at nuttetheden er en æstetisk kategori. Det handler hendes bog Vores æstetiske kategorier – det gakkede, det nuttede og det interessante, som netop er udkommet på dansk på Informations forlag, nemlig om.

»Vi lever ikke længere i en social verden, hvor æstetiske oplevelser kun sker på særlige steder – kun i kirken, på museum eller ved hoffet. Nej, vi er omgivet af æstetik. Vores forbrugsvarer er gennemæstetiserede,« siger Sianne Ngai.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

"måske vigtigste fornyer".

Så siger man en del. Men hey, det er kun "måske", så man får ikke sagt for meget.