Bognyt
Læsetid: 4 min.

Philip Roth giver anledning til ballade efter sin død. Det er en rodet affære

Forfatter af Philip Roth-biografi er anklaget for seksuelle overgreb, og bogen skrottes af forlaget. Og derudover er der uklarhed om retten til Roths arkiver. For hvem skal egentlig have lov til at forme en kunstners offentlige billede?
Kultur
28. maj 2021
Forfatter af Philip Roth-biografi er anklaget for seksuelle overgreb, og bogen skrottes af forlaget. Og derudover er der uklarhed om retten til Roths arkiver. For hvem skal egentlig have lov til at forme en kunstners offentlige billede?

Everett Collection/Shutterstoc

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Philip Roth I

Den amerikanske forfatter Philip Roth giver posthumt anledning til ballade blandt de stadigt levende litterære. 

Forfatteren Blake Bailey, som Roth før sin død udpegede som sin biografist, fik en bunke beskyldninger om seksuelle overgreb, og af den grund valgte forlaget WW Norton at droppe udgivelsen af hans Philip Roth: The Biography, der ellers var blevet spået en storartet modtagelse.

Nu har forlaget Skyhouse samlet bogen op. Alt er ved det gamle: Forfatterne skriver, forlagene udgiver, læserne læser, MeToo ruller videre, og det samme gør debatten om ret og ytringsfrihed. Folk lever og dør.

Hvad jeg godt snart kunne ønske mig, var at se en videnskabelig undersøgelse af, hvordan vores individuelle forståelse af etik påvirker vores æstetiske oplevelse. Hvornår, hvordan og i hvor høj grad er det overhovedet muligt for os at skille vores viden om kunstnerens liv og levned fra vores oplevelse af værket?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her