Radio Information
Læsetid: 2 min.

Podcast: Katastrofen i Indien, Bidens vaccine-åbning og oksekødsskandalen

I denne uges Radio Information skal vi tale om Aarhus Universitets stærkt kritisable håndtering af skandalen om oksekødsrapporten, om coronakatastrofen i Indien, USA's kontroversielle udmelding om vaccinepatenter og om alle de gode film, vi nu kan se i en mørk sal
I denne uges Radio Information skal vi tale om Aarhus Universitets stærkt kritisable håndtering af skandalen om oksekødsrapporten, om coronakatastrofen i Indien, USA's kontroversielle udmelding om vaccinepatenter og om alle de gode film, vi nu kan se i en mørk sal

Sigrid Nygaard, Jesse Jacob, Thomas Kienzle/Ritzau Scanpix

Kultur
8. maj 2021

I onsdagens avis kunne man læse et stort essay af den indiske forfatter og aktivist Arundhati Roy, hvori hun beskriver coronapandemiens hærgen i landet med disse ord:

»Krematorier i Delhi er løbet tør for brændsel. Skovministeriet har givet særtilladelse til fældning af bytræer. Desperate mennesker bruger hvad som helst, de kan finde, til at tænde ligbål. Parker og parkeringspladser bliver til kremeringspladser. Det er i disse dage, som om en usynlig UFO svæver over vores himmel og suger luften ud af vores lunger. Et luftangreb af en slags, vi aldrig før har kendt.«

De officielle indiske tal lyder nu på over 400.000 daglige smittede, men reelt er tallet langt højere. Vores asienkorrespondent Lasse Karner har set på situationen og fortæller blandt andet om, hvorfor det er så afgørende for hele verden, ikke mindst lavindkomstlandene, at der kommer styr på smitten i Indien.

Rune Lykkeberg har til gengæld et lille håb, og det knytter sig til den amerikanske udmelding om, at de støtter en midlertidig suspendering af patenter og anden intellektuel ejendomsbeskyttelse af coronavacciner for at hjælpe med at udvide produktionen over hele verden. Men det er ikke nogen simpel sag, og derfor er det optur, at Biden-regeringen tør.

Og så skal vi tale om skandalen om en rapport om oksekøds klimapåvirking som et center under Aarhus Universitet i 2019 gav landbrugsorganisationerne lige rigelig indflydelse på. Efterfølgende klagede vores jorunalister til tilsynsmyndigheden Uddannelses- og Forskningsstyrelsen over, at universitetet forhalede agtindsigter, og i denne uge kom deres konklusion, hvori universitetets håndtering betagnes som »særdeles kritisabelt«.

I første omgang afviste rektor Brian Bech Nielsen at kende til de kritiserede beslutninger. Fredag viste det sig, at han selv var med til at træffe dem. Louise Drivsholm og Martin Bahn forkarer.

Og sidst, men  ikke mindst, har jeg for første gang i mindst 1 år besøg af filmredaktør Christian Monggaard (Juhu! For HAN er flink). I denne uge åbnede biograferne jo, og der skal film jo ses. Men udbuddet er stor, så hvilken en skal man vælge?

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her