Interview
Læsetid: 6 min.

Har regeringen håndteret kulturens genåbning godt nok? Vi har spurgt branchen og en forsker

Tirsdag vågnede kulturlivet op til nye retningslinjer fra ekspertgruppen. For de fleste festivaler betyder det en sommer med aflysninger, mens biografer, teatre og koncertsteder må vende tilbage til retningslinjerne fra før nedlukningen i december 2020
Det er en sort dag i dag. For andet år i træk må nogle af koryfæerne blandt de danske festivaler aflyse. Det er svært at være optimistisk, siger Esben Marcher, sekretariatschef og talsperson for Dansk Live, interesseorganisation for danske spillesteder og festivaler

Det er en sort dag i dag. For andet år i træk må nogle af koryfæerne blandt de danske festivaler aflyse. Det er svært at være optimistisk, siger Esben Marcher, sekretariatschef og talsperson for Dansk Live, interesseorganisation for danske spillesteder og festivaler

Peter Nygaard Christensen

Kultur
5. maj 2021

Efter måneders venten vågnede kulturlivet tirsdag morgen op til ekspertgruppens nye retningslinjer. For langt de fleste festivaler betyder det en sommer med aflysninger. For biografer, teatre og koncertsteder bliver det en tilbagevending til retningslinjerne fra før nedlukningen i december 2020. Coronapas er et krav, og 2000 siddende gæster i sektioner af 500 er det maksimale antal. Vi har talt med tre repræsentanter fra branchen og en kulturekspert om deres syn på regeringens håndtering af nedlukning og genåbning af kulturlivet og den nye virkelighed, der venter.

Biograferne: »Vi kan ikke tillade os at føle os alt for underprioriterede«

Lars Werge, direktør i Danske Biografer

– Er I glade for den plan, der nu er blevet lagt frem?

»Det er vi. Vi er glade for, at vi kan åbne på torsdag med de samme retningslinjer, som gjaldt, da vi måtte lukke ned for fem måneder siden. Det er retningslinjer, vi kender og kan håndtere. Så det er en god begyndelse.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Viggo Okholm

Det undrer mig at håndbolden ikke er med, når fodbolden må, tilskuerne til håndbold har da ikke ord for at være ballademagere og er ret så disciplinerede.

Ete Forchhammer

Godt, med udtalelser fra flere involverede end festivalarrangører.
Festivaler er festlige, men kulturlivet er altså også til tiden mellem festerne - faktisk ret meget...

Frederikke Nielsen

Det er ikke nemt at være placeret sidst i køen, men jeg har svært ved at se, at der kunne have været handlet anderledes. I så fald er det på decimalerne og på et detalje niveau, hvor det kan være svært at sige hverken buh eller bæh.

Helle Walther

Jeg synes, det må være svært at være kulturminister og regering, for lige meget hvad der gøres for at gøre det bedst mulige, for flest mulige, under sundhedsansvarlighed, så brokker bare en ny gruppe sig. Jeg er så træt at at høre om coronabrok. Åbner man radioen, corona, TV DR corona, og TV2 er de værste til at finde brokkehoveder. Vi skal være glade for at det er håndteret som det er af de røde partier alle fire, mens de blå kun har ordet åbn NU i hovedet med alt. Smitten er stigende, men vaccinationen fungerer og kører fantastisk flot. De der har oplevet det er meget imponerede. Kl. 7 morgen stod 40 sundhedsfolk klar til at vacc. og så gik der derud af, så proff.

Lisbet Møller

Jeg er ikke i stand til at begribe, at teatre og biografer skulle udgøre større smitterisiko end barer, restauranter, storcentre, fodboldstadions mv. så, nej, det synes jeg ikke, men de politiske signaler er da til at få øje på.

Frederikke Nielsen

Lisbet Møller, en trinvis oplukning er nok den bedste forklaring.

slettet slettet

Der er intet der giver mening. Problemet med restriktioner er, at sådanne skal hæves igen - og de ansvarlige folkevalgte tør ikke. Så “modeller” fremhæves som hellige graler, selv om de konstant har vist sig ubrugelige.
Det er besynderligt at eksperter i alle andre sammenhænge uden videre ignoreres, men her under corona kan vi jo næsten ikke trække vejret uden at støtte os op af en model der er baseret på 99% proxy data og terningkast.