Kommentar
Læsetid: 3 min.

Udnævnelsen af Qvortrup som Ekstra Bladets chefredaktør lover hverken godt for etik eller fornyelse

Ekstra Bladet udsætter hverken sig selv for et generationsskifte eller et stilskifte, når de udpeger Henrik Qvortrup som ny ansvarshavende chefredaktør. Og så er der lige det med den dom, skriver mediejournalist Lasse Jensen
Der er hverken tale om et generationsskifte eller et stilskifte, når Henrik Qvortrup afløser Poul Madsen som øverste chef for Ekstra Bladet.

Der er hverken tale om et generationsskifte eller et stilskifte, når Henrik Qvortrup afløser Poul Madsen som øverste chef for Ekstra Bladet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
20. maj 2021

Jeg var lige ved at få morgenkaffen galt i halsen, da det onsdag morgen blev meddelt, at den 57-årige Henrik Qvortrup bliver Ekstra Bladets nye øverste chefredaktør. Jeg har fulgt hans rehabilitering som journalist, siden han i 2016 blev dømt for medvirken til hacking i sin tid som chefredaktør på Se og Hør. Straffen lød på tre måneder med fodlænke og 200 timers samfundstjeneste.

På den konto mistede han sit højtprofilerede job som politisk redaktør på TV 2. Men han kom stærkt tilbage og demonstrerede sit uomtvistelige journalistiske talent som skarp og kompetent vært på Radio24syvs mediemagasin Q&A, senere som politisk kommentator på Ekstra Bladet og højtprofileret politisk redaktør – og podcastvært for mediemagasinet Q&CO – på B.T.

Qvortrup blev glemt

Qvortrup er under coronakrisen blevet landskendt som ubønhørlig og inkvisitorisk udspørger af ikke mindst statsministeren på utallige pressemøder. B.T. har også med ham givet betegnelsen ’politisk redaktør’ en ny form: Han skriver sjældent, men bliver næsten dagligt interviewet af sin egen avis, hvor hans kommentarer ofte er breaking news. Hans fortid blev næsten glemt – han arbejdede sig professionelt ud af sin dom. Mediernes evne til at tilgive er – ikke mindst når det drejer sig om folk fra egne rækker – af næsten bibelsk karakter. Den samme tilgivelse giver journalister sjældent, når det drejer sig om andre mænd og kvinder med magt eller indflydelse.

Den ultimative rehabilitering kom så i går med udnævnelsen af Qvortrup som afløser af den jævnaldrende Poul Madsen som øverste chef for en national tabloidavis.

Der er ikke tale om et generationsskifte, når en 57-årig erstatter en 59-årig. Der er heller ikke tale om et stilskifte: Begge lever op til Ekstra Bladets foretrukne selvbeskrivelse som klassens frække dreng. Begge har en baggrund som dygtige og skarpe politiske journalister. Begge kan optræde med selvsikkerhed og veltalenhed i Presselogen eller Mennesker og medier. Men det er svært at se fornyelsen, når Qvortrup i en tiltrædelsesmeddelelse understreger behovet for en journalistik, som ’den lille mand’ kan spejle sig i i forhold til magten. Det lyder næsten som Madsen.

Sender et forkert signal

Og så er der lige det med den dom. En ansvarshavende chefredaktør er ikke bare formelt, juridisk ansvarlig for et medies indhold. Chefredaktøren er ikke mindst en slags garant for journalistisk kvalitet, troværdighed og – ikke mindst – journalistisk etik. Her sender udnævnelsen af Qvortrup simpelthen et forkert signal. Hans hackingdom handler jo først og fremmest om en tvivlsom journalistisk etik.

Ekstra Bladets position var engang uantastet som landets mest hårdtslående og mest udbredte dagblad med et printoplag ti gange større end for eksempel Informations eller Kristeligt Dagblads. I dag er de tre aviser nærmest lige store på print. Ekstra Bladets fald er ikke bare markant, det er næsten katastrofalt, selv om avisens digitale udbredelse er i top. Som forretning er Ekstra Bladet stadig overskudsgivende, men slet, slet ikke som dengang, da Ekstra Bladet nærmest finansierede søsterorganet Politiken. Opgivelsen af de millionprofitable sexannoncer og lukningen af den populistiske kloakside Nationen! i marts var et rosværdigt skridt mod ordentlighed, men et farvel til en tocifret millionindtjening.

På det seneste har B.T. indhentet og overhalet Ekstra Bladet på nettet. I den sammenhæng kan det undre, at Politikens fondsbestyrelse ikke har rekrutteret en yngre, digitalt erfaren redaktionel leder. Og jeg havde næppe drukket morgenkaffen færdig, før jeg kunne læse, at den fremadstormende yngre og begavede tidligere Radio24syv-redaktør Kristoffer Eriksen øjeblikkeligt opsagde sin stilling som medlem af Ekstra Bladets chefredaktion efter udnævnelsen af Qvortrup. Heller ikke noget godt signal.

Som ny chef for Ekstra Bladet er det ikke nok at være en hårdtslående journalist. Der skal være styr på både indhold og forretning. Det kræver ledelsestalent og fremsynethed. Qvortrup vil ikke blive bedømt på at være en nådesløs interviewer eller kommentator. Han vil på sigt blive vurderet på bundlinjen og sin evne til at modernisere avisen. Han skal i fremtiden skaffe sig nye netabonnenter, der er yngre og mere varierede både interesse- og kønsmæssigt end den skrumpende kreds af vrede ældre mænd, der engang var avisens kernelæsere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Det helt store problem for den danske journaliststand er, at HQ var den bedste de kunne finde - Er I bare ikke bedre?

Torben Pedersen, Susanne Kaspersen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

HQ brillerer med at have en så stor modstand mod Mette Frederiksen, at man næsten skulle tro at det er personligt snarere end professionelt. Nu får han så en hel hær af EB journalister/soldater til at grave sig ned i det spor.

Jeg har ikke nogen sympati for Poul Madsen, men må dog indrømme, at han ikke begav sig ud i de svinagtigheder som tidligere tiders chefredaktører fx. Tidehvervs-manden Sven Ove Gade, tillod sig overfor "de fremmede". Her havde Madsen åbenbart en shitdetektor, som jeg er bange for Qvortrup ikke ejer.
Han er udnævnt af Poltikens bestyrelsen, der tæller pæne akademikere - og så Stig Kirk Ørskov - til. DKU'er med højtudvikliet sans at tjene penge og male søvel statskassen som læsere og annoncører.
Mon ikke Qvortruo har fået til opgave at hente nogle af mange millioner hjem igen, som Poul Madsen sagde farvel til da han lukkede luderannoncerne?

Bjørn Pedersen, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

"male søvel" - vrøvl - skal være: Malke såvel statskassen osv.

Freddie Vindberg

Han skal i fremtiden skaffe sig nye Nets abonnenter.

Thomas Frisendal

I mange år var jeg Politiken abonnent indtil Thøger Seidenfaden måtte give op. Siden da har vores veje skiltes mere og mere. Stig Ørskov er en af årsagerne.
Og nu med HQ i en dominant position er Politikens Hus klædt af til skindet. Et medie, der skal tjene penge til aktionærerne.
Vi kommer aldrig til at blive venner igen.

ingemaje lange, Holger Nielsen, Steen Bahnsen, Steen K Petersen, Arne Lund, Alvin Jensen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Ekstra Bladets eksistens berettigelse er at være klassens frække dreng.
Derfor ansættelsen af HQ.

Thomas Frisendal - Det er værre end som så. FOr Ørskov gælder det ikke blot om at tjene penge til aktionærerne, men om at gøre JP/Pol til edderkoppen i den danske medieverden. De har en pengetank på ca. 2,5-3 mia kr. og den brugfer de bl.a. til at opkøbe aviser i ind- og udland.
Et eksempel på hvordan man plukker læserne: For nogle år siden havde Pol hver onsdag et tillæg om "finans og økonomi" og som kom vidt omkring.
Det nedlagde man så, og erstattede det med "Finans" og køb af 50 pct af Børsen - så kunne folk læsere videre dér - til stærkt forhøjede priser.
Tidligere havde Pol en hel del artikler om byplanlægning/arkitektur samt om miljø. Også det stof er stærkt reduceret og kan nu findes i Klimamonitor og Byrumsmonitor - to ganske udmærkede publikationer, der delvis kan læses på nettet - det meste skal man betale for.
Og så fremdeles...

Thomas Frisendal, Espen Bøgh, Susanne Kaspersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Andre dele af mediestanden lader ikke til at se det store problem, hvis man skal gå ud fra journalistens bestemt ikke objektive valg af overskrift:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/straffeattesten-skaemmer-ekstra-bladet...

Så har Ekstra-Bladet sgu næsten mere journalistisk integritet til sammenligning.

Espen Bøgh

HQ er meget meget svær at se som moralsk rehabiliteret, efter Aller tiden, og bedre bliver det ikke her efter B.T. tiden, med al den trompeteren han har lagt for dagen, - hvor det mest af alt har handlet om HQ på forsiden.

I medieverdenen handler det om omlag - uanset om det er hos Aller, BT eller Ekstra Bladet, - så kommer moral og etik i bagagerummet og klappen lukkes.

Margit Johansen

Æv, nu havde Ekstra Bladet virkelig chancen for at rykke - med en ung, kvinde fra Jylland fx . Og så blev det bare en lang ørkenvandring med mere af det samme med den velkendte redaktørprofil: midaldrende mand fra hovedstaden med to journalistiske skud i bøssen: tilbage:. Er det ikke det journalister kalder Rip, Rap og Rup effekten?

Maj-Britt Kent Hansen

Mest skuffende er det, at EB og læserne går glip af et yngre oplagt og udpræget talent som Kristoffer Eriksen.

Danny Hedegaard

Kæmpe respekt for Kristoffer Eriksen, der sagde sin stilling op, samtidig med at Henrik Qvortrup tiltræder som Chefredaktør på Ekstrabladet.

Der venter ham forhåbentlig en strålende karriere, som et moralsk fyrtårn i en branche, hvor det naturligvis burde være udelukket at en person med en dom, som den Qvortrup har med sig i bagagen, kan få en stilling som den han nu har fået.

Vi er flest, alle os med et godt job, slave af at skulle tjene til husleje og alle de faste udgifter.

Derfor har vel til nu kun Kristoffer Eriksen taget konsekvensen, af at en dømt kriminel nu får det øverste juridiske ansvar for indholdet på Ekstrabladet.

Qvortrup bør nok fremover hver eneste dag tænke på, om han har sine medarbejderes oprigtige respekt, eller om de kun bliver til de har fundet sig et nyt levebrød.

Forhåbentlig vil vi fremadrettet opleve at medarbejderne på Ekstrabladet, søger nye udfordringer og over tid finder nye græsgange.

Det er uværdigt at ansætte et menneske som Qvortrup i den stilling, og det må være en utålelig tanke som journalist at have ham som chef.

Jeg håber at Ekstrabladet kommer til at miste dygtige medarbejdere nu, og at de vil få sværere ved at tiltrække nye.

Måske Information skulle høre godt efter ved vandrørene, i den nærmeste fremtid?

Jeg sætter ellers stor pris på at læse aviser, lige fra Berlingske, JP og til Information.

Men at det moralske kompas er så ringe, som set her hos bestyrelsen for JP Politikens hus, giver unægtelig stof til eftertanke, hos en simpel læser som undertegnede.

Den udtrykte kritik i dette forum af JP Politikens Hus evne til, at transformere indhold fra gratis og til versioner, som de kan tage penge for.
Og som mange nok vil betale for, deler jeg ikke!
Tværtimod det koster at producere indhold, og vil vi ikke betale, så må vi undvære!

Jeg selv har Information.dk som mit primære abonnement til fuld pris, og så har jeg et sekundært abonnement på Berlingske.dk
Sidstnævnte fortsættende, kun fordi de ikke har hævet prisen på 99 kr om måneden, siden jeg købte det.

Det er selvfølgelig for billigt, og den dag Berlingske hæver prisen for mig, siger jeg pænt farvel, og håber at de kan få en bedre forretning ud af det med nye
abonnenter.

Jyllandsposten zapper jeg ind og ud af de tilbud de kommer med, som har til formål at beholde mig fremadrettet til fuld pris.

Jeg afmelder når det gode tilbud udløber, og kommer i 3 eller 6 måneders bad standing til nye tilbud.
Det har JP succes med, og jeg synes ærlig talt at Berlingske skulle begynde på noget lignende.
Også selvom de mister en tilbuds jæger som jeg.

Men indtil nu holder jeg fast i Information, de er bedre til at få os til at betale, og at blive ved med at betale fuld pris:-)
Som vist nok også Kristelig Dagblad er gode til?

Faktisk er grunden til at jeg køber tilbuds perioder på aviser, mindre at jeg ønsker læse dem fuldt ud, det har jeg simpelthen ikke tid til.

Grunden er mere den irritation jeg oplever, når jeg som gratist rammer betalings mure, og ikke kan læse videre.
Det er befriende at betale et mindre beløb for et slagtilbud, og så undgå mødet med betalingsmuren så længe det varer.

Jeg læser ikke nødvendigvis flere artikler, af at jeg har adgang, men mødet med betalingsmuren virker efter hensigten.
Du ærgrer dig bare som gratist når du møder den:-)

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Kenneth Krabat

"Hans fortid blev næsten glemt – han arbejdede sig professionelt ud af sin dom. Mediernes evne til at tilgive er – ikke mindst når det drejer sig om folk fra egne rækker – af næsten bibelsk karakter. Den samme tilgivelse giver journalister sjældent, når det drejer sig om andre mænd og kvinder med magt eller indflydelse."

Er samme egentlig ikke gældende inden for politiets, militærets og efterforskningens rækker? Ikke, at dét gør det godt, men at journalisten... måske kunne hæve sig op over selv at være inkluderet i rækkerne og dermed lægge op til at gå dybere ind i den proces, der føder hele "nyhedsverdenen" og efter salgstal og politisk tilhørsforhold forvrænger og forstærker verden

Torben Anderson

Da jeg går ud fra at han ikke læser denne kommentar er der nogle billeder, hvis I ikke genkender dem der er "afbilledet" spiller koret ikke: Senere vil der være links med musik. Henrik Qvortrup gjorde noget " Allez", og er tilgivet. Ingen læser. På et tidspunkt blev han bedt om at uddybe hvad han mente med et citat af Robespierre. Han havde lært at svare "Når jeg diskuterer Robespierre drikker jeg mig altid fuld først." (Som en høne.) Således frikendt: Derefter fortalte dommeren ham om Robespierre (og Napoleon)

Espen Bøgh

Jeg syntes det virker mærkelig sammenfaldende, at jo ringere det går i meningsmålingerne for De Radikale, jo mere aggressivt syntes såvel Politiken og Ekstra Baldet at gå direkte efter regeringen(socialdemokratiet).

Det virker som om den rene journalistik er lagt mere på hylden for en langt mere klart politisk kampagne imod regeringen af mere personlig karakter, - der er nærmest noget sekterisk over den retning som det har udviklet sig i.

Er det tilfældet, så må de statstilskud som medierne får, enten direkte eller indirekte ophøre, for sekteriske kampagner for en bestemt politisk holdning, må være noget man selv betaler af egen lomme, og af medlemmernes kontingent, - under ingen omstændigheder fra statstmidler for at dyrke uvildig journalistik.