Vi er vilde med ...
Læsetid: 4 min.

Ugens anbefalinger: Tyggegummipink musikvideo fra Lil Nas X og meget langsomt have-tv fra Hune

Få pulsen op med podcasten ’The Lazarus Heist’, der forener verdenshistorie og true crime i den vanvittige historie om nordkoreanske hackere, og pulsen ned i en have ved Vestkysten
Lil Nas X, her i sin nye musikvideo, ’SUN GOES DOWN’, er genrebøjende, reflekteret og veldansende, og så ved han, hvordan man får ting til at gå viralt.

Lil Nas X, her i sin nye musikvideo, ’SUN GOES DOWN’, er genrebøjende, reflekteret og veldansende, og så ved han, hvordan man får ting til at gå viralt.

Planet Photos

Kultur
28. maj 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

En stjerne til tiden

MUSIKVIDEO: ’SUN GOES DOWN’ kan ses på YouTube.

Alt, hvad Lil Nas X rører ved, bliver til guld. Den nye single SUN GOES DOWN og den tilhørende video er ingen undtagelse. På et par år har den 22-årige musiker fornyet både country og rap, skabt sit eget musikvideounivers og er blevet et queerikon for en ny generation.

I videoen møder vi X som buddhistisk gud i skrædderstilling, før vi bliver skudt tilbage til ulykkelig highschooltid med ensomme proms og job på Taco-Bell. Æstetikken er tyggegummipink og fluorescerende, 3D-manipuleret og hypermoderne som et spritnyt kryptokunstværk.

Musikalsk er X som altid på rov på de musikhistoriske hylder efter et antræk, der passer til anledningen. På det forrige hit, Montero, lød guitaren af flamenco. Denne gang er der mere klassisk rock over den. Teksten er som emo fra 00’erne, når X synger om teenagetidens selvmordstanker og om at vokse op med en seksualitet, der måtte undertrykkes.

Vokalmelodien sidder fast som det førnævnte tyggegummi, og som altid er man i X’ selskab imellem tilstande. Mellem det triste og det opløftende, mellem grin og gråd, det kitschede og det helt nyskabende.

Lil Nas X er genrebøjende, reflekteret og veldansende, og så ved han, hvordan man får ting til at gå viralt. Med ham føles alt muligt. Hvad mere kan man ønske sig af en 22-årig popstjerne i 2021?

Johann Sten Nielsen

Roligere hjerterytme med ’Haven i Hune’

ARKIV-TV: Haven i Hune kan findes på dr.dk og i DR’s app.

Hvor nogle under coronanedlukningen har haft tid og ro til at dulme de nerver, som livet i hamsterhjulet normalt sætter under pres, er vi andre, der har oplevet, at freelanceliv og hjemmeskoling satte endnu mere pres på systemet.

Tv-udsendelser, der har fået mig nogenlunde helskindet igennem de mørke måneder, og som jeg stadig lader op med, er DR’s 20 år gamle haveprogram Haven i Hune. Godt gammelt slow-tv, hvor klippene varer en evighed, og hvor der ikke konkurreres om noget som helst.

DR’s 20 år gamle haveprogram 'Haven i Hune' er godt gammelt slow-tv, hvor klippene varer en evighed, og hvor der ikke konkurreres om noget som helst.

Bodil Færk
Udsendelserne foregår i keramiker og blomstermaler Anne Justs egen eventyrlige have, som hun har anlagt på 4.000 kvadratmeter tæt ved Vesterhavet i Nordjylland. Her går hun rundt i den smukkeste frodighed og fortæller med sin rustne cigaretstemme om alle sine blomster, og hvordan man får det hele til at sprudle og harmonere.

Hvis man ikke bare er glad for blomster, men også for sprog, vil man finde ekstra fornøjelse i at følge Just, der taler som en karakter fra en gammel film og friskt spørger gartneren, hvad »hun har sving i?«, når hun passerer hende i haven, og i øvrigt kan alle blomsternes navne på latin. Naturligvis. Just selv nøjes med at gå rundt med en kæp og slå regn af bladene – det øvrige beskidte arbejde har hun folk til.

En yderligere charme ved programmet er dets grafiske opsætning, hvor klippene ligesom fader ind i hinanden, som skiftede man side i en bog. Det var sikkert brandsmart dengang, og nu føles det bare trygt og old school. Et program med garanti for en roligere hjerterytme.

Maria Kjær Themsen

Dengang nordkoreanske hackere næsten stjal en milliard dollar

PODCAST: ’The Lazarus Heist’ er tilgængelig på diverse podcast-apps og findes også som YouTube-kanal med billedmateriale. Seks af ti afsnit er ude.

Få true crime-podcasts, jeg har hørt, har formået at få så meget med af den vilde igangværende verdenshistorie i sin oprulning af en spektakulær forbrydelse som The Lazarus Heist.

Omdrejningspunktet for BBC-podcasten er et storstilet digitalt bankrøveri i 2016, hvor det lykkedes de nordkoreanske hackere, der går under navnet Lazarus-gruppen, at franarre Bangladeshs centralbank omkring 600 millioner kroner (mange penge, men kun en tiendedel af, hvad de faktisk forsøgte at stjæle, hvilket kun blev forhindret på grund af held).

At udfolde den historie ordentligt kræver, at man opridser et væld af geopolitiske, populærkulturelle, psykologiske samt krigs- og teknologihistoriske perspektiver – og det gør The Lazarus Heist forbilledligt klart.

Værterne, Jean Lee, der tidligere har drevet et nyhedsbureau i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, og cyberkriminalitetsjournalisten Geoff White, ved dejligt meget om, hvad de taler om. Uanset om det er den episode, hvor filmselskabet Sony blev grundigt hacket som straf for at producere komedien The Interview, hvori Kim Jong-un bliver dræbt, propagandakrige mellem Nord- og Sydkorea eller rekruttering af nordkoreanske matematiktalenter til jobbet som cybersoldat.

Lone Nikolajsen

Bogmennesker, der lider af det milde vanvid

DOKUMENTARFILM: ’The Booksellers’ kan købes/lejes via blandt andre Blockbuster og iTunes.

A gentle madness – et mildt vanvid – er titlen på en af den amerikanske forfatter Nicholas Basbanes’ bøger om bogsamlere og samtidig hans forsøg på at ’diagnosticere’ mennesker, som bare ikke kan leve uden bøger.

Mennesker, der samler, som gjaldt det livet, og for hvem det at jagte og siden eje en bog er noget af det eneste, der giver mening. Jeg er selv én af dem – jeg har en rem af huden – og derfor føler jeg mig i så godt selskab med Basbanes’ bøger og med de mennesker, der befolker D.W. Youngs fortryllende dokumentarfilm The Booksellers (2020). Det er mit folk, min stamme.

Filmen handler om en lang række bogsælgere, de fleste af dem newyorkere, der lever af at købe og sælge antikvariske bøger. Nogle af dem er endt i faget mere eller mindre tilfældigt, men passionen for det skrevne ord har de alle til fælles. Det kan godt være, at de klager over, at fysiske bøger ikke længere er i så høj kurs som tidligere. Men de har alligevel ikke lyst til at lave noget som helst andet.

De kan ikke undvære bøgerne og elsker historierne bag, lugten, jagten og rusen, når den bærer frugt, fællesskabet – og konkurrencen – med de andre forhandlere. Det ses tydeligt, når man i filmen besøger dem i deres boghuler, bogpaladser, butikker og hjem. Der er bøger overalt, og det er ganske vidunderligt.

Christian Monggaard

Serie

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her