Sagen forfra
Læsetid: 4 min.

Uro på anerkendt filmhøjskole: »Bestyrelsen holdt hånden over en krænker«

I et åbent brev langer 57 tidligere elever hårdt ud efter bestyrelsen på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. Vi giver et resumé af sagen
Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft har udklækket talenter som Nikolaj Arcel, Michael Noer og Christina Rosendahl. Filminstruktør Ole Christian Madsen er formand for skolens bestyrelse.

Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft har udklækket talenter som Nikolaj Arcel, Michael Noer og Christina Rosendahl. Filminstruktør Ole Christian Madsen er formand for skolens bestyrelse.

Martin Slottemo Lyngstad

Kultur
21. maj 2021

Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft er mange unges første møde med filmbranchen og har udklækket talenter som Nikolaj Arcel, Michael Noer og Christina Rosendahl. Men en krænkelsessag har skudt en kile ind mellem skolen og flere tidligere elever.

I denne uge eskalerede situationen, da 57 tidligere elever i et åbent brev beskyldte den velrenommerede skoles bestyrelse for at »holde hånden over en udøvende krænker«.

Brevet er den foreløbige kulmination på tre måneders ulmende uro, efter at filmmagasinet Ekko i en række artikler har beskrevet en krænkelsessag, som endte med, at en lærer på skolen blev fyret. Efter hård kritik af hendes håndtering valgte forstander Ellen Riis i marts at trække sig fra sin post.

Her forklarer vi den komplicerede sag forfra:

Hvad går sagen ud på?

I februar bragte Ekko en række artikler, hvor flere tidligere elever fortalte om grænseoverskridende adfærd fra en mandlig lærers side. Manden skal blandt andet have haft et seksuelt forhold til en tidligere elev og optrådt nærgående og upassende over for flere andre elever.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Mange af de sager, vi ser, skyldes jo åbenlyst inspiration fra USA - ikke, som det ofte påstås: at en identitetspolitisk bølge har forvirret den unge generation, men derimod ved at ledelse, hierarki og magt i dag spiller en voldsom stor rolle, som rent faktisk i højere grad end tidligere lægger et pres på folk i svagere positioner.
Nogle steder er det nok foregået mere udbredt altid, men der er utvivlsomt en grund til, at de sager, der kommer op ligger inden for en 15-17-årig grænse, hvilket giver et sammenfald med den moderne, angelsaksisk inspirerede ledelseskult, der stik imod dansk tradition for flade hierarkier ødelægger alle dele af civilsamfundet og arbejdsmarkedet.

Viggo Okholm

havde lige i dag besøg af min tidligere svigerinde og ja min kone er også til stede og vi kom til at snakke om det at gå langt tilbage i tiden og hvor en hånd på et lår kan få så alvorlige konsekvenser, selv om det er længe siden-
Hun mente så at måske også kvinder går for meget fri i debatten fordi der også er kvinder der via deres køn satser på en udvælgelse/ stilling ved at bruge kroppen som "garant"
Bare for lige at få den vinkel med.

Frederikke Nielsen

Viggo Okholm, sikke et mærkeligt behov du har for at præsentere din tidligere svigerinde som en dum gås. Har du ikke selv nogle holdninger?