Essay
Læsetid: 10 min.

Asta Nielsen og Charlie Chaplin ville have haft kronede dage på TikTok

Informations musikredaktør har været en tur nede i det sociale medie TikToks uendelighed af videoer. Oplevelserne i det voldsomt populære kaninhul viser både fordele og ulemper – for musikken, for kulturen, for menneskeheden og for vores dansekroppe
Informations musikredaktør har været en tur nede i det sociale medie TikToks uendelighed af videoer. Oplevelserne i det voldsomt populære kaninhul viser både fordele og ulemper – for musikken, for kulturen, for menneskeheden og for vores dansekroppe

Anna Wittenkamp Rich

Kultur
2. juni 2021

I den coronahærgede sommer 2020 proklamerede Donald Trump, at han ville forbyde det kinesisk baserede TikTok i USA. Reaktionen viste sig prompte på det sociale medie, hvor teenagere sørgede og rasede over den potentielle lukning i videoer fulde af vrede, sorg, endda gråd.

Det indgød fornemmelsen af, at de voksne havde fundet teenagernes hemmelige hule, hvor de kunne få lov til at være sig selv, og nu ville rive den ned.

Det lykkedes af juridiske årsager ikke at lukke tjenesten i USA, og i mellemtiden er TikTok bare vokset og vokset. App’en er nu blevet downloadet to milliarder gange globalt.

Som med al anden teknologi er der både fordele og ulemper ved TikTok. Og i hvert fald lærer folk at fatte sig i korthed – i videoer på op til 60 sekunder, men typisk nede på 15 eller 30 sekunder.

Billie Eilish med ukulele i munden

Det er her, at børn og unge i dag bruger store dele af deres liv. 62 procent af brugerne er mellem ti og 29 år, og brugerne er dagligt på tjenesten i 52 minutter. Og langt de fleste videoer har musik på lydsporet, hvilket har konsekvenser for kommende generationers forhold til musik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sophia Handler

LOL Ralf <3