Feature
Læsetid: 10 min.

Chimamanda Ngozi Adichie går til angreb på wokeness, cancel culture og selvretfærdig ungdom

I et bidsk essay langer den nigerianske romanforfatter ud efter to af sine tidligere elever, der har lagt hende for had for at være ’transfob’ – ifølge hende et symptom på en ny generation, der er ensporet optaget af ideologisk renhed
Adichie vil mere med sit essay end at gøre regnskabet op med to forfattere, som hun hjalp frem, men som senere vendte sig imod hende. Hun udvider kampzonen til at omfatte hele det miljø og hele den generation, de ifølge hende er groet ind i.

Adichie vil mere med sit essay end at gøre regnskabet op med to forfattere, som hun hjalp frem, men som senere vendte sig imod hende. Hun udvider kampzonen til at omfatte hele det miljø og hele den generation, de ifølge hende er groet ind i.

STEPHANE DE SAKUTIN

Kultur
25. juni 2021

Først er der et langt stykke med noget, der mest ligner udleverende personfnidder. Men så kommer der et flammende frontalangreb imod wokeness, cancel culture og ’dydsterror’ blandt unge forfattere og aktivister. Sidste tirsdag offentliggjorde den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie – bedst kendt for den episke roman En halv gul sol – et rasende essay på sin hjemmeside, der hurtigt fik viral udbredelse.

Under overskriften It’s Obscene: A Reflection in Three Parts retter hun et forbitret og følelsesladet angreb på to unge forfattere. Så stor er hendes modvilje, at hun ikke kan få sig selv til at nævne dem ved deres navne. Men det fremgår, at begge er tidligere studerende, som hun for år tilbage var mentor for i sin litteraturworkshop.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

@ Niels Ivar Larsen
"forbitret og følelsesladet angreb". jamen huvaligen da!

Heldigvis går lyset op for flere og flere ang. woke-kulturens ødelæggende tilgang til alt og alle, der ikke er enige med dem selv.

Jeppe Bundgaard, Rolf Andersen, Emil Davidsen, Martin Sommer, Jan Kauffmann, arne tørsleff, Mette Eskelund, Colin Bradley, Jesper Frimann Ljungberg, Peter Mikkelsen, Emil Jensen, Eric Philipp, Georg Christiansen, Peter Hansen, jens christian jacobsen, Mogens Holme og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Martin Sommer

Vi mangler bare, at hvis man kritiserer det, så er man "woke-fob" - det bliver endnu et uigendriveligt "argument", hvor man skal bevise sin uskyld... :/

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Det handle måske allermest om drømmen om det perfekte liv, det perfekte menneske, det perfekte sind, den perfekte og mest korrekte mening, det perfekte studie, den perfekte kæreste, den perfekte fremtid, de perfekte børn, det perfekte hus, det perfekte køkken, derfor er der så mange unge mennesker, der går rundt og har ondt i livet. Sagen er, at ingen er perfekt og ingen bliver nogensinde perfekt.

Vi forældre har måske også gjort livet for nemt for vores børn.

Det er først senere i livet, at vi ser alle farverne og lærer at holde af diversitet.

Det handler måske også om, at visse mennesker vil bestemme over andres tanker og holdninger, fordi de mener, at deres holdning er bedre eller mere ædel end andres.

Det handler sørgeligt nok også om, at nogle mener, at vi alle bør mene det samme.

Det handler også om, at vi på de sociale medier, på uddannelserne, i visse samfundsgrupper bevæger os blandt ligesindede. Vi har vænnet os af med at diskutere og udveksle meninger med mennesker, som vi ikke er enige med og vi stopper med at erkende, at det er i orden at være uenig med en anden person. Vi lever i myriader af parallelsamfund og der ligger ikke nogen vej, der forbinder disse samfund.

Det fører kun til en ensrettet vej, ensartethed idefattigdom og et opdelt samfund.

I sidste ende er der eventuelt en lille diktator, der tager magten, fordi vedkommende bilder os ind, at det er nemmere at lade ham/hende/hen bestemme, end selv at have en mening.

Det var i tomrummet efter Weimarrepublikkens fald, at Hitler kom til magten.

Det er da ihvertfald positivt, at tre nigerianske kv.... personer nu sætter dagsordenen. For en gang skyld. Mere af det!

Rikke Nielsen

"Det handler måske også om, at visse mennesker vil bestemme over andres tanker og holdninger, fordi de mener, at deres holdning er bedre eller mere ædel end andres."

Som vores gamle religioner altid har gjort det. Religion på nye flasker?

Klaus Ipsen, Anders Olesen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Martin Sommer

@Rikke Nielsen: Eller bare Politikens ledere af Christian Jensen? ;)