EM i fodbold
Læsetid: 4 min.

Da Christian Eriksen kollapsede på verdens scene, blev vi mindet om det, som fodbold kan

Vi står midt i en pandemi, og europamesterskaberne i fodbold er menneskehedens forsøg på at vriste normaliteten ud af hænderne på den frygtelige sygdom. Derfor er der noget utroligt magtfuldt og symbolsk stærkt over, at det finske og danske landshold valgte at spille videre efter Christian Eriksens kollaps
Spillerne på det danske landshold dannede cirkel om Christian Eriksen, efter han kollapsede i første halvleg af EM-kampen mod Finland lørdag aften.

Spillerne på det danske landshold dannede cirkel om Christian Eriksen, efter han kollapsede i første halvleg af EM-kampen mod Finland lørdag aften.

Friedemann Vogel

Kultur
14. juni 2021

Når dette i forvejen coronaramte og surrealistiske europamesterskab er overstået, vil det, der står tilbage i erindringen ikke være billedet af de eventuelle mestre – hvem det så end bliver – eller billedet af turneringens bedste spiller eller topscorer. Det vil formentlig være billedet af grædende danske spillere, der danner en beskyttende ring rundt om deres faldne holdkammerat Christian Eriksen, mens han får hjertemassage på grønsværen.

»Mine hænder ryster, så det er vanskeligt at ramme tasterne, men jeg vil viderebringe jer alle bekræftede nyheder, så snart jeg modtager dem. Indtil videre vil jeg bare sige igen: Kom så, Christian, kæmp!« skrev den erfarne, men rystede fodboldjournalist Barry Glendenning fra den engelske avis The Guardian i sin direkte reportage fra kampen.

Og efter selve opgøret kunne man opleve det særsyn, at tre engelske sportsjournalister i en EM-podcast sad i tårer og forsøgte at forholde sig til de scener, de netop havde set udspille sig på Parkens græstæppe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Viggo Okholm

Nu er der så her tale om et kollaps pludselig og ikke ned ad en skrænt på cykel, og disse jernmænd på cykel kender risikoen.
Men uanset fodbold interesse lidt eller meget, så viser denne triste hændelse af vores landshold e randet end bare penge og sejr. Det er venner som holder af spillet, men har et nært venskab i deres fælles vellønnede hobby, med krav og skældud fra os der kigger. Men vi har nu en landstræner der fortæller at fodbold er ligegyldigt, når et menneske er i livsfare. og som omtales her som en god spiller, men især som et meget godt menneske.

Birte Pedersen, David Zennaro og Jens Christian Jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Med hensyn til mentaliteten cykling kontra fodbold, så husker jeg Casartellis styrt på en nedkørsel og efterfølgende død i Tour de France 1995. På den efterfølgende dag ved tog man blandt rytterne midlertidigt at afblæse alle spurter og konkurrencer og køre samlet i mål - med Casartellis hold først. Der blev også senere rejst et monument for ham på stedet.

Men jeg husker sært nok ikke nogen dybere landesorg i Danmark over italienerens død. De fleste sportsentusiaster ærgrede sig grusomt over, at Bjarne Riis, der bejlede til Indurains førertrøje, nu ikke havde mulighed for at angribe ham, fordi konkurrencen dagen efter var afblæst. Og mente at Indurains hold havde klar fordel af situationen.

Sven Elming, David Zennaro, Hannibal Knudsen, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der var grund til at være fuldstændig frustrerede og kede af det, da Christian Eriksen pludselig fik hjertestop midt på banen.

Det er sket før- mange gange:

https://fyens.dk/artikel/faldt-om-i-januar-hjertestop-har-ramt-flere-ung...

Man kan faktisk undre sig over at så mange unge toptrænede mænd pludselig får hjertestop..

Mange vil svare, at det må skyldes doping, men det er noget der ikke kan forklare hjertestop.

Børn kan også være udsat for det, og dø fordi folk tror de bare leger.

Det er vigtigt at alle er opmærksomme på, hvor usikkert det er at få et hjerteanfald, og hvor vigtigt det er at hjælpe lige med det samme.

At tage et førstehjælpskursus kunne være et skridt.

Håber meget Christian Eriksen kommer sig.
Der kommer en psykisk eftervirkning, så respekter det som fan.

Sven Elming, Nike Forsander Lorentsen, Per Christensen, Werner Gass, Viggo Okholm, Birte Pedersen og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Enhver der overværer en ulykke hvor døden banker på bliver berørt. Et færdselsuheld, et menneske der falder om på gaden eller en fodboldspiller der falder om på banen fylder beskueren med forskrækkelse, angst og magtesløshed. De fleste iler til hjælp, fatter mobilen og gør hvad de nu kan. Sidst jeg tilfældigvis var vidne til at to biler bragede sammen strøg folk til hjælp, købte sodavand og slik til ungerne og trøstede moren. Af mig ukendte årsager blev asylpolitikken og landbrugsstøtten ikke omtalt og forskningdebatten var endnu ikke blevet et hot emne. De medmenneskelige relationer derimod behøvede de ufrivillige tilskuere ikke at slå op i en bog eller diskutere. Det var faktisk ret opløftende at konstatere at anonyme mennesker tog affære. Bilerne så ikke godt ud, men de implicerede fik omsorg og hjælp. Hvidvasken måtte vente.

Estermarie Mandelquist, Rikke Nielsen, Viggo Okholm, Birte Pedersen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mads Nygaard

@Arne Lund

Blot fordi der er paradokser i verden betyder det ikke at det er uvæsenligt at udvise handlekraft og medmenneskelig omsorg.

En væsentlig forskel på denne episode og andre tragiske ting er bl.a. at episoden blev transmitteret live. Det var helt ude af kontekst med den fest der var lagt op til og det hele var selvsagt meget voldsomt at overvære.

Jeg så kampen sammen med vores drenge på hhv. 4 og 7 år - indtil episoden hvor vi heldigvis fik drengene distraheret og deres mor fik dem placeret i soveværelset med en tegnefilm i stedet.

Det var med lettelse at vi kunne fortælle dem, at Christian havde det godt da de blev lagt. Vi ved alle at tragedier følger med livet men det var jo en sejr for livet.

Episoden var meget voldsom. Personligt blev utrolig påvirket, og har faktisk været det siden. Det er først idag at jeg er ved at være tilbage på sporet men søvn har jeg ikke fået for meget af.

Hvorfor?

Man overværet en talentfuld ung fyr på 29 der netop har fået sit andet barn falde livløs om på banen

Man oplever han må genoplives.

Jeg vil aldrig glemme Christians øjne - det ene øjeblik lignede han fik et epileptisk anfald da han lå på jorden. Det næste øjeblik tænkte jeg at det måte være et hjertestop, for han var jo helt væk.

Det var chokerende.

Indtil de påbegyndte hjertemassage håber man selvfølgelig bare at det er et indebefindende.

Det var ikke "bare" at besvime Arne. Det var på en gang voldsom, chokerende og afmægtigt at overvære et ungt menneske miste livet - heldigvis bare for en kort stund. Men der gik over 40 minutter i uvished hvor man troede han havde mistet livet.

Den følelse af afmagt genklinger i mig nu. efter at have læst din lidet indsigtsfulde kommentar.

For det er en utrolig fattig attitude du går ind i livet med. Du har jo dine grunde til at være afstumpet, men jeg håber du for andres og din egen skyld en dag får øjnene op for hvad medmenneskelighed i grunden betyder før dit eget lys går ud.

Alle de ting du omtaler som 'vigtigere' i livet betyder intet uden det større hensyn der ligger i at rumme og takle episoder vi overværer i vores liv med medmenneskelighed og værdighed.

Når man skriver det du gør viser det ganske enkelt mangel på format.

Jeg er derimod stolt af en type som den danske anfører Simon Kjær og andre medspillere der sørgende for at takle en utrolig presset situation ved at sikre frie luftveje og danne kreds om Christian så lægeholdet kunne koncentrere sig om genoplivningen.

Jeg har selv været i den ulykkelige situation uden held at forsøge genoplive en genbo der var faldet om, hvor jeg udførte hjertemassage i 15 minutter indtil ambulancen kom. Jeg var frustreret og rystet - og stod tilbage med kolossal afmagt.

Jeg er bare taknemmelig for at et ungt menneske som Christian kan blive et symbol på håb og hvad det er vigtigt - at vi passer på hinanden og forener os. Frem for det modsatte. Det det er ikke altid at der er et lykkeligt udfald.

Ud fra dit skriv er det tydeligt at du ikke forstår betydningen af dette. Men man forstår jo kun det man er i stand til.

Jens Christian Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Karen Marie Rasmussen, Caspar Christiansen, Niki Mogensen, Martin Sørensen, Per Christensen, Niels Clausen, Steen Voigt, Inge ambrosius, Simon Hansen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Først bakker landstræneren op om spillernes beslutning om at spille videre. Det gør de danske sportskommentatorer også. Tilskuerne ligeså. Vi vil se bold vil vi. Så taber Danmark efterfølgende til underdogen Finland. Så fortryder landstræneren beslutningen om at overlade til spillerne, om de vil spille videre. Så stimer sportskommentatorerne sammen om at skyde skylden på UEFA (selvom der i deres regler står, at man kan udskyde kampen til dagen efter).
Altsammen akkompagneret af et første lag af hjertelæger, sygeplejersker, flere journalister i alle programmer dagen efter, læserbreve osv der begræder, beklager og ønsker det ene og det andet for Eriksen og alle andre. Så kommer 2. lag af udenlandske venner, kolleger, hjertelæger, læserbreve osv der siger det samme som 1. lag.
Gad vide hvad der var sket, hvis Danmark havde vundet?
Hvad siger finnerne? Dem har man mig bekendt ikke hørt noget fra? Men de vandt jo også.

kjeld hougaard, Karsten Nielsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

jens christian jacobsen, de 2 valgumuligheder, landsholdet fik lov at vælge imellem, var lige dårlige. Og derfor gik de også rent ud med, at de spillede for "at få det overstået". Det er problemet.

Men mon ikke, når alt kommer til alt, at alle under Finlands og deres Sportsmans Ship, at de vandt.

jens christian jacobsen

@Rikke Nielsen
Hvorfor er begge muligheder 'lige dårlige?'

Niki Mogensen

Som flere tidligere spillere har sagt - hvis man ellers har fulgt debatten og ladet sig klæde på til denne - var alternativet at spille næste dag klokken 12. De skulle så have mødt ind i Parken klokken 10 og stået op klokken 8 efter en nat, der naturligvis bød på meget lidt søvn. Det var ikke et reelt alternativ, som blandt Michael Laudrup og Peter Schmeichel har påpeget.

Nike Forsander Lorentsen, Anders Reinholdt og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Niki Mogensen
'... der naturligvis bød på meget lidt søvn?'
Iflg. UEFAs regler kan kampen kun udsættes et døgn, hvis den ikke spilles samme dag. I dette tilfælde kl. 12 søndag.
Søvn eller ej. Da jeg var 30, kunne jeg spille for fuld damp efter en nat i byen helt uden søvn. Det kan de danske drenge nok også. Eller også kunne de undlade at spille og så tabe kampen 0-3. Havde det været bedre?
Holder kan osse trække sig helt fra turneringen og sende et amatørhold i stedet. Det har tidligere vakt stor morskab i DK.

Klaus Brusgaard

Jeg kan undre mig over denne tråd.
Muligvis er Christian en sympatisk ung mand. Det er vel de fleste unge mænd. Men at man betragter det som en traumatiske hændelse at se en mand falde om på TV! At familie og venner har set på i rædsel er selvfølgeligt forståeligt. Men vi ser alle dagligt mennesker og byer blive smadret til ukendelighed på TV, hvad der er langt mere alvorligt uden at ligge søvnløse af den grund.
Det hele minder lidt om jublen óver den priviligerede kongefamilie der aldrig har gjort noget for andre end sig selv, hvad der dybest set er det samme hvad Christian har gjort.
Der er ingen af de fodboldt spillere, der gør hvad de gør andet end for sig selv. Hvad vi ser lige nu er en enorm kapital maskine og nyheds medier, der går fuldstændigt i selvsving ved at opkvalificere nogle dyrt betalte spillerne til helte alene med det formål at score yderligere på hændelsen.
Der dør dagligt tre under 40 år i DK.

Ingeborg Hesselager, Annette Larsen, Arne Lund, Hans Larsen, Jesper Andersson og Søren Bro anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

@ jens christian Jacobsen. Fra en kyniker: du spørger ” Gad vide hvad der var sket, hvis Danmark havde vundet?” det kan jeg godt fortælle dig. Havde Danmark vundet: overstrømmende begejstring for landsholdets mentale styrke og professionalisme ”Vi gjorde det for Eriksen”.
VI besluttede at spille kampen. Nu løber vi fra det ansvar, da det ikke gik som vi ville: de var UEFAS skyld, typisk Dansk: fra Tibet over Støjberg til nu: VI DANSKERE TAGER IKKE ANSVAR FOR VÅRES BESLUTNINGER!

Sören Tolsgaard

Når chokket (hos de dybt engagerede) fortoner sig, bliver det vel muligt at belyse sagens videre implikationer uden at beskyldes for kynisme.

Det er jo ikke usædvanligt, at en sportsudøver bæres af banen, som regel pga. en mere eller mindre utilsigtet og/eller hasarderet manøvre, hvor et overblik gør det muligt at vurdere, hvorvidt episoden skal medføre straf til en skurk, eller der er tale om en selvskade. Med dette på plads har det brede publikum mulighed for at udløse sin trang til emotionelt afløb for frustrationen, ligesom vi gør, når der er tale om en vanvidsbilist eller en seriemorder.

Det synes umuligt her, hvor et voldsomt nedbrud tilsyneladende kommer ud af den blå luft og så lige netop, som alle var indstillet på, at nu skulle vi endelig til at have en rigtig fodboldfest og sejle op ad åen igen igen ...

Nu venter alle på en forklaring, en diagnose og en prognose, som i følge flere af eksperterne muligvis aldrig kommer, for Christian Eriksen har ingen forudgående symptomer, og et hjerteanfald kan ikke altid forklares.

Der er ingen tvivl om, at det pres, elitesportsudøverne udsætter sig for, er en stor belastning for krop og sjæl. Det gælder også for andre erhverv, men i elitesport er presset desto større, jo større beløb, der er på højkant.

De beløb, som er på spil i de mest populære sportsgrene er enorme, og de forøger presset i takt med deres vækst. Dengang vores unge sportstalenter var amatører, forventede vi ikke at opnå medaljer hver gang, og skuffer landsholdet i en mindre sportsgren, rettes der fortsat ingen hårde anklager mod hverken sportsudøvere eller trænere.

Men i fodbold? Adskillige meningsdannere havde finjusteret alles forventninger til nationens helte, og ikke mindst Eriksen havde øretævernes holdeplads. Jeg lagde mærke til, at man i BT talte om, at der ligesom svævede en forbandelse over hele arrangementet, og den slags skal man være forsigtig med.

Kan nogen have udløst en sådan forbandelse? Nej, den køber vi ikke i klaphattenes hjemland. Men det kan givetvis være svært at leve op til forventningspresset, når nationen forlanger målfest. Stadig flere dør under den nådesløse jagt, men Eriksen blev heldigvis reddet på afgrundens rand. Måske ligger forbandelsen over hele den tilgang, vi har til pesudoreligiøse gladiatorkampe?

Og kan vi overhovedet gøre noget for at reducere det amokløb, som professionel sport er i gang med, hvad enten det er fodbold, cykling eller formel 1? De største sponsorer bliver stadig større, så det er muligvis kun ved sine fravalg, at man som menigmand kan mindske forventningspresset.

Jeg så her til morgen, at Christiano Ronaldo gjorde sig bemærket ved at fjerne et par cola-flasker fra fra sin TV-stand. Stor opstandelse, men Ronaldo fastholder, at cola er noget stads. Drik vand i stedet, replicerede han.

Faktisk ret godt gået, om end lige Ronaldo har bedre råd til et sådant stunt end de fleste. Man risikerer jo at blive trukket i retten, hvis man kritiserer et trademark. Men mixturen af koffein, sukker og syre er bestemt ikke sund, hverken for eliten eller klaphattene!

jens peter hansen

Selvfølgelig er hele postyret bagefter fuldstændig gået over gevind, men pludselig blev en på mange måder ligegyldig fodboldkamp faktisk nærværende. Denne gang på en alt for dramatisk måde. Hvis man ikke bliver berørt af at et menneske falder om, så tror jeg ikke heller ikke omsorgen for asylansøgerne er andet end en gratis gang føleri. Hvis et barn falder i dammen skal man så bare tænke på hvor mange der drukner på Middelhavet ? Eller skulle man hive ungen op inden de større perspektiver diskuteres ? Din beskrivelse af gamle Oles problem viser vel til fulde din rationelle, men kolde tilgang.