Baggrund
Læsetid: 8 min.

Den dag, Thomas Mann fik en reprimande i Berlingske for at vælge eksilet frem for Hitler

»Tyskland er farlig! Tyskland vil krig!« I 1930’erne tog den tyske forfatter Thomas Mann afsked med det nye Tyskland. Niels Barfoed er gået på opdagelse i arkiverne og har fundet hidtil overset dansk materiale i forbindelse med Manns exit

Thomas Mann (1875-1955) i 1930’erne, da han forlod Tyskland.

Everett Collection/Shutterstoc

Kultur
4. juni 2021

Den 2. februar 1937 fik den tyske forfatter Thomas Mann en reprimande i Danmark. Ikke i et privat brev, ikke i et åbent brev, men i en kronik i Berlingske Tidende. Den kom garanteret ikke til Manns kundskab og havde næppe heller ændret noget, om den gjorde det. Men kronikken er på mange måder værd at drage frem alligevel. Den spejler nogle tidstypiske tænkemåder i trediverne og ikke kun herhjemme. Det var de store ideologiske sammenstøds tid eller med socialdemokraten Hartvig Frischs klare betegnelse »Pest over Europa«, som han kaldte sin bog, der udkom fire år før kronikken.

Forfatterens navn er den faste medarbejder Henning Kehler, og hans pointe er, at den store indflydelsesrige kunstner og intellektuelle med både nobelpris og millionpublikum i ryggen ikke burde have fordømt Det tredje Rige kategorisk. Andre samtidige – især i emigrantkredsene uden for Hitlertyskland – sagde omvendt: Bedre sent end aldrig. Eller: Det var på tide.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Hvor er det ærgeligt at Danmark ikke har gjort op med samarbejdepolitikken efter anden verdenskrig, hele efterkrigens fortælling tager sit udgangspunkt i accept af de 4 store demokratiske partiers , som Bo Lidegaard kalder dem, tvetydighed.
Så mange hvide pletter, udvisket ting som det nuværende samfund er også bygget på og som ville kunne forklare aktuelle stilling tagende.
Forhåbentlig vil fremtiden grave lidt mere i det 20 århundrede s historien og ideologiske kamp, nu er der måske stadigvæk alt for meget på spillet.

Maj-Britt Kent Hansen

Interessante oplysninger fra Niels Barfoed.

jens peter hansen

25. juni 1945 skrev Information: " Vi foragter tyskerne, som vi gjorde i kampen og nu hvor de kryber." Øllebrødsbarmhjertighed kaldte avisen de 60 præsters opfordring til at se mennesket i flygtningen. Når Information finder slemme ting i andre aviser skulle de måske kigge lidt på deres egen fortid.

Jørgen Mathiasen

Hvorfor tyskere den 25 juni 1945 var foragtet, behøver man ikke at forklare. Til gengæld skal der mere end én udredning til, for at forklare, hvorfor danskere er blandt de mennesker i verden, som har været senest til at registrere, at en ny epoke startede på dagen for det militære tyske nederlag i 1945. Denne træghed registrede Villy Sørensen allerede i 1959.

Det kneb allerede med åndsevnerne hos Berlingske, når avisen ikke kunne begribe, hvad det var for en situation, Thomas Mann befandt sig i. Han efterlod sine værdier i München/Tyskland, og var bare lykkelig for, at det lykkedes at smugle dagbøgerne ud.

Inge Lehmann, Per Torbensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar