EM i fodbold
Læsetid: 4 min.

EM-kommentator Andreas Kraul: »Fodboldsprog er i sin natur ret kedeligt og simpelt«

EM i herrefodbold står for døren. DR’s kommentator Andreas Kraul er opmærksom på sproglige blomster, landenes (interne) historik og på at tie stille i rette tid. Hvis kommentatorer bruger stereotypiske fremstillinger, er det et produkt af dårlig forberedelse, mener han
»Forhåbentligt kan man værdsætte, at vi tilstræber at være fortælleren, der gør rede for fodboldkampens historie,« siger Andreas Kraul.

»Forhåbentligt kan man værdsætte, at vi tilstræber at være fortælleren, der gør rede for fodboldkampens historie,« siger Andreas Kraul.

Sofie Mathiassen

Kultur
11. juni 2021

Den garvede sportsjournalist Andreas Kraul har kommenteret fodbold for DR i 16 år. Lige om lidt skal han tage de danske klaphattebærere i hånden og guide igennem de mange kampe i årets europamesterskab i fodbold, der udspiller sig i 12 forskellige byer i Europa – heriblandt København – og kulminerer med finalen på Wembley Stadion i London.

Første kamp på programmet for Kraul er Danmark mod Finland i Parken. Her skal han, som enhver fodboldkommentator, gengive, hvad der sker på banen, levere dybde og perspektiv og forsøge at bruge sin sproglige snilde. Uden at falde i stereotypiske fremstillinger. Men hvordan gør man lige det?

– Hvordan forbereder du dig på at kommentere en fodboldkamp?

»Foran mig på kommentatorpladsen sætter jeg et A3-ark op med et avanceret og nørdet notatsystem. Det er meget visuelt. Det er noget med en masse farver, der hver især betyder noget, og små klistermærker til hver spiller. Op til EM har jeg forberedt mig i månedsvis ved blandt andet at se kampe op til slutrunden, lytte til fodboldpodcasts fra forskellige lande og læse artikler.« 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

enig - fodbold er røvkedeligt, derfor undres jeg over, at der bruges så meget krudt på det. det eneste det handler om, er at få bolden i modstanderens mål. Behøver det at vare 2 x 45 minutter?