Debatten raser om forfattere og gratis arbejde, efter en forfatter stod frem i Information og fortalte om et tilbud fra Meyers om at optræde ved et »forfatterarrangement« uden honorar, men med en frokost på en Meyers-restaurant som godtgørelse.
Forfatterforeningens næstformand, Anne Sofie Hammer, der er forfatter til den populære serie af børnebøger om Villads fra Valby, siger, at de har talt en del om sagen i foreningens bestyrelse. De er enige om, at sagen er vigtig, men også om at det er vanskeligt at lave klare regler for, hvordan og hvornår og hvor meget der skal honoreres.
»Det beror tit på en afvejning af, hvem der inviterer. Hvordan kender man parten, hvor meget ligger der i opgaven og så videre,« siger hun.
»Vores opgave som forening er i højere grad at give forfatterne en fornemmelse af, at man altså ikke er urimelig, fordi man gerne vil have et honorar.«
Jeg forstår så fuldt ud forfatterne.
Jeg har været restauratør i 30 år og der er intet tal på hvor mange gange jeg er blevet spurgt om ikke jeg ville lave mad til arrangementer, hvor jeg ikke ville blive honoreret, fordi jeg ville få "en fantastisk omtale" ved at blive associeret med arrangementet
Det kan man ikke betale regninger med og det viste sig altid at det handlede om mit ansigt og min restaurants renommé, skulle promovere arrangementet .
Man skal holde sin sti ren og sige nej til den slags "Tilbud"
Bo Jacobsen
(Tidligere Restaurationen)
Konkurrenceloven er ikke bibelen, og der er i den grad brug for at lave den om, for den har vundet hævd på alt for mange områder, hvor konkurrence er en forhindring for positiv udvikling - og den virker ikke dé, hvor den er af størst betydning, f.eks. i forholdet mellem pengeinstitutter.
Forfattere er ikke selvstændige erhvervsdrivende, de er freelancere, og det er noget ganske andet.
Jeg forstår ikke hvad der er problemet. Konkurrenceloven forhindrer ikke forfattere at forlange en hvilket som helst pris for en indsats.
Det største problem er vist at forfattere ikke selv vil sætter pris på eget arbejde.
Det er da egentlig meget enkelt. Hvis man får tilbud om at gøre noget uden honorar må man spørge sig selv om man syntes at man kan kompensere for det ved at få eksponering eller lign.
Hvis man ikke syntes dette kan man jo bare sige nej tak til tilbuddet.
Ja, der er klart MeToo-relaterede islæt her
Fællesnævneren hedder - Prostitution
Det er markedsøkonomiens præmisser.
Det bliver svært at regulere sig ud af - med mindre man indfører en lovbestemt mindsteløn for alt arbejde
/O
Når jeg tænker på hvor mange der i dag ser sig selv som forfatter, er det vel naturligt med en vis selektion. Den skal forhåbentlig ikke kortsluttes gennem lovgivning ?
Hvis man ikke - hvad enten man er forfatter, foredragsholder ell. lign. - er tilfreds med det tilbudte honorar, uanset dette måtte blive erlagt i kontanter eller naturalier, så siger man ganske enkelt "nej tak". Hvor svært kan det være ?
Efter SL §4, litra C, er naturalier forøvrigt også skattepligtig indkomst.
Reelt har der jo været rammer, hvorunder forfattere har kunnet regne med bestemte honorarer, det gælder f.eks. foredrag under Folkeuniversitetet, og for en håndfuld udpegede skønlitterære forfattere gjaldt eller gælder det også, at Kunstfonden hvert år dækker et honorar for forfatteraftener, arrangøren kan søge om.
Spørgsmålet er imidlertid, når nu den liberalistiske tanke er blevet så ekstrem og så ekstremt ødelæggende: har vi i virkeligheden brug for, at det er laugene, der kommer tilbage - hvor man netop sikrede sig imod ublu konkurrence på pris og dermed understøttede konkurrencen på kvalitet.