Mediestøtte
Læsetid: 10 min.

Hvorfor skal staten holde hånden over aviserne?

Det nye medie Frihedsbrevet frasiger sig proaktivt mediestøtte og puster dermed nyt liv i en gammel debat om, hvorfor alle større danske medier egentlig er på støtten. Ifølge chefredaktør Mads Brügger trænger hele systemet til en grundig revision
Mads Brügger er chefredaktør for det nye medie Frihedsbrevet, som gik i luften i lørdags, på Grundlovsdag. Mediet har på forhånd frasagt sig mediestøtte og genbesøger dermed debatten om et økonomisk skævvredet Mediedanmark.

Mads Brügger er chefredaktør for det nye medie Frihedsbrevet, som gik i luften i lørdags, på Grundlovsdag. Mediet har på forhånd frasagt sig mediestøtte og genbesøger dermed debatten om et økonomisk skævvredet Mediedanmark.

Finn Frandsen

Kultur
8. juni 2021

Information omsatte sidste år for 133 millioner kroner. Godt 25,5 af dem kom fra Slots- og Kulturstyrelsen, og det er en ikke ubetydelig portion af statens skønne støttekroner.

Næst efter Kristeligt Dagblad er Information nemlig den avis, der får allermest statsstøtte. Topscoreren modtog sidste år 28,985 millioner kroner, mens de seks aviser B.T., Berlingske, Ekstra Bladet, Jydske Vestkysten, Jyllands-Posten, Nordjyske og Politiken delte tredjepladsen med hver 17,5 millioner kroner.

Forklaringen på den fordeling er, at loftet for produktionsstøtte sidste år var 17,5 millioner kroner, men at der derudover findes en særlig supplementspulje, som blev oprettet i 2007, og som de to førstnævnte aviser på grund af deres størrelse og produktions- og distributionsforhold har adgang til.

Det vender vi tilbage til.

Mediestøtte generelt – og supplementsordningen i særdeleshed – er blevet diskuteret i årevis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Nielsen

Mads Brüggers store ego skygger nogle gange over de banebrydende ideer. Jeg er i princippet imod statsstøtte messer han. I princippet! Det hørte vi ikke meget om da han sad i direktørstolen på radio 24/7.
Handler den nuværende vision måske også om at frikende sig selv og give mediestøtten skylden for den skæbne der overgik radio 24/7
Men spændende bliver det da, at se om om det er mere end store ord og varm luft.

Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Espen Bøgh, Mogens Holme, Alvin Jensen, Inge Lehmann og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

I Frankrig 10 milliardære ejer 89,9% af de daglige avis, 55,3% af tv kanal og 40,4% af radiokanal. Hvordan kan disse medier være uafhængig når de kan kun eksistere tak være disse milliardæres penge.
Når man har følget i årenes løbet avis som Le Monde, Liberation, Le Nouvel Obs som nu ejes af oligarder, er der sket en enormt udvikling fra at være magthavernes kritiske til at være mere eller mindre intetsigende.
Mads Brûggers kritiserer statsstøtte til medier men accepterer milliardæres penge , hvordan kan han lade os tro at han hans nye mediehuset: Friheden, bliver fri Hvorfor skulle jeg have større tillid til særlige topfolk fra erhvervslivet end til statsstøtte? Det har jeg ikke, i hvert fald viser Mads Brûggers hvor han står.

Rolf Andersen, Frederikke Nielsen, Anna Regine Irgens Bromann, Jeppe Bundgaard, Arne Albatros Olsen, John Scheibelein, Mogens Holme, Katrine Damm, René Petersen, Estermarie Mandelquist, Anker Nielsen, Alvin Jensen, Palle Bendsen, Steen K Petersen, Martin Lau, Peter Høivang, Pia Nielsen, Peter Wulff, Bjarne Andersen, P.G. Olsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Ruth Sørensen, Carsten Munk, erik pedersen, Bjarne Jørgensen, Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Mads B, som på mange områder er en klog, talentfuld og spændende mand, kan jeg slet ikke forstå i dette forsøg på branding af endnu et netmedie.
Af flere grunde. Men forskning har vist, at de selskaber, der betaler til en bestemt forskning, får en mere positiv forskning. Derfor har det ikke rod i virkeligheden, at kapitalinteresserne kun vil give store summer for at sikre "friheden". Og der vil nok før eller siden gå Berlingske/A.P. Møller i den.

I øvrigt mener jeg, at en mediestøtte skal kunne hjælpe landets reelt eneste anderledes avis bedre. ARBEJDEREN, som jeg i perioder har læst, er bedre end sit rygte og hører til på paletten af de input, DK trænger.
Ligeledes må statsstøtte kræve et minimum af journalister i lokalområderne. Både lokal- og regionalaviser har nu så få skrivende, at de ikke kan betjene demokratiet med bare lidt dybere spadestik end hvad de får serveret.

Per Torbensen, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Pia Nielsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det virkeligt interessante er, at pressen gang på gang gentager det automatiske synspunkt, at den, der betaler, bestemmer musikken; men når det kommer til mediestøtten får piben en anden lyd.
Det er selvfølgelig det rigtige synspunkt, vi skal tilbage til en stat, der vil skabe rammer for virke, sådan som det var, før NPM og neoliberalismen ødelagde den garanti for frihed, som staten i velfærdssamfundet ellers stod for, altså at staten først og fremmest med sin finansiering satte et kvalitetsstempel på aktiviteterne, der ellers var overladt til faglig selvforvaltning og ubureaukratisk praksis.

Steen K Petersen, John Andersen, Jan August og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Mads B. Kan da ikke tro nogen hopper på den at Frihedsbrevet er uafhængig. Erhvervslivet har naturligvis altid varetaget deres egne interesser. Nu er Mads Brugger erhvervslivets lakaj, hvad han også er helt klar over.

Arne Albatros Olsen, John Scheibelein, Mogens Holme, Katrine Damm, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Pia Nielsen, Peter Wulff, Ruth Sørensen, erik pedersen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

"Holde hånden under".

Jeppe Bundgaard, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Alene navnet på avisen giver mig brækfornemmelser

Maj-Britt Kent Hansen, Arne Albatros Olsen, Torben Nielsen, Mogens Holme, Katrine Damm og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, man skal være helt klare over, at der ikke findes ret mange uafhængige medier i verden. Og det er uanset Mediestøtte eller ikke.

Således er Venstre-Pressen i den dominerende faktor i Danmark Og mange danske medier lader ligefrem Ritzau skrive direkte i mediet uden at der er en kritisk redaktion, der læser korrektur.

Og ser man på de internationale nyder i danske medier, er dette ganske fattigt. Selv mange meget væsentlige nyheder - også fra Europa, omtales slet ikke i danske medier.

Men det er indlysende, at der var langt færre medier i det lille danske sprogområde, hvis man ikke havde denne Mediestøtte.

Inge Lehmann, John Scheibelein, Søren Kristensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Man kunne starte med at kræve at medier på print, lukker deres udgivelser på print.

For udelukkende at udgive på digitale platforme.

Jeg er godt klar over at aviserne stadig tjener pengene på print.

Men ved at afvikle udgivelser på print, reducerer man også produktions udgifterne med de ca 50 %, som i dag går til trykning og distribution.

Man kunne forhøje mediestøtten, for at kompensere herfor i en periode.

Indtil forbrugerne har vænnet sig til at medierne ikke udkommer på print, og over tid derfor vil vænne sig til at betale for digitalt indhold.

Vi burde også hver og en betale 150 kr om måneden i digital skat, blot for at have internet adgang.

Pengene kunne samtidig med en afvikling på print, gå til selvsamme medier, der i dag bløder tabte annonce indtægter til Google og facebook.

Vi har en generation af unge mennesker, som ikke vil betale for adgang til nyheder, og som kun bruger sociale medier:-(

Vi ser at politikerne kører envejs kommunikation på sociale medier, og at fake news og konspirations teorier vinder stadig større udbredelse.

Samtidig med at professionel kritisk journalistik, køres ud på et sidespor af selvsamme udvikling.
Uden at nå det publikum, som parkerer sig selv i selvvalgte ekko kamre, og som derfor udgør de potentielle nye vælgere til fremtidige ledere som Trump og Bolsanero.

Så ja, både mediestøtte og public service har en berettigelse i en tid, hvor facebook og Google undergraver deres eksistens grundlag.

Men print bør dø, det er som med ÅOP!

Du kan investere selv med 0,2 % i ÅOP på Nordnet.dk, men samme kan koste mellem 1 og 2 % i banken.

Det handler som det første om at reducere omkostninger, for at kunne levere det samme produkt for en laver produktions udgift.
Her er det bedre at pengene går til løn til graver journalister, end til trykning og distribution af indhold som vi selv kan browse på pc eller smartphone.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Jeg så noget af en udsendelse som Mads Brüggers var del af, - en historie om / fra Afrika, og handlende om Dag Hammarskjöld og det flystyrt i Nordrhodesia (Zambia), som blev hans død.

Det var så ynkelig og plat; 2 tropehjelme, 2 gamle - nærmest uduelige metalsøgere, og sluttelig et par cigarer der skulle nydes som afslutning på eftersøgningen af dele fra det omtalte flystyrt - 55 år senere.

Jeg slukkede for programmet.

Steen K Petersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Brügger kan vel bare kontakte Murdoch, hvis han mangler lidt kapital. Murdoch ved nemlig meget om frie, fuldstændig uafhængige privatejede medier.

Danny Hedegaard, Anna Regine Irgens Bromann og Palle Jensen anbefalede denne kommentar