EM i fodbold
Læsetid: 5 min.

Kedelige fodboldspillere kan også være bange

Tirsdag er det så Kroatien versus Skotland: Sådan en rigtig EM-antibasker ud af de mange gruppekampe, du på den ene side er fuldstændig ligeglad med og på den anden side sikkert ender med at distancehygge dig OK med foran fjerneren, mens du onlineshopper sandaler og et badebassin til dine børn. Om ikke andet vil vi altid have Luka Modric
Det er svært at finde på noget dårligt at sige om midtbanespilleren Luka Modric, som nogle vil mene, er Kroatiens bedste spiller nogensinde. I aften møder Kroatien så Skotland, der for første i 23 år er med i en international turnering.

Det er svært at finde på noget dårligt at sige om midtbanespilleren Luka Modric, som nogle vil mene, er Kroatiens bedste spiller nogensinde. I aften møder Kroatien så Skotland, der for første i 23 år er med i en international turnering.

Damir Sencar

Kultur
22. juni 2021

I Skotlands EM-trup spiller nogle af spillerne til daglig i hjemlige klubber som Motherwell og Heart of Midlothian, der er super meget Highlander-stemning over det. Det er første gang, de ellers fodboldcrazy skotter er med i en international turnering i 23 år, altså ikke siden 1998 har vi set dem til en slutrunde.

Denne kvalificerede de sig til på et hængende hår efter sensationelt at have slået Serbien på straffespark i den allersidste kvalifikationskamp. De har mange gode spillere, Skotland, ikke bare fra mindre klubber i hobbitlandet, men fra Premier League, Glasgow Rangers og Celtic. Men det er altså et hold med nul turneringserfaring what so ever, der dog så sent som i fredags overraskede ved at spille lige op med storebror England i en nulnuller, hvilket de hjemme i England – hvor der aldrig lægges låg på forventningerne til landsholdet – mildest talt ikke var tilfredse med.

Således kan man sige, at den forjættede Gruppe D har overrasket, ved at både storhold England og storhold Kroatien ikke har cruiset igennem den, men derimod zigzagget lidt småusikkert.

Modric er moren i børnefamilien

For Kroatien har – i modsætning til deres skotske modstander i aften – haft et højt og stabilt bundniveau til slutrunder igennem flere år. Ved det sidste VM i 2018 nåede holdet for første gang nogensinde finalen, som de spillede hæderligt, men tabte 2-4 til Frankrig.

Det er nogenlunde den samme spillerstamme i år, bortset fra de gode Rakitic og Mandzukic, der begge har pensioneret sig selv fra landsholdet – Mandzukic er som 35-årig heller ikke den angriber, han var for fem år siden. I Kroatien er det for det meste forsvaret, der er akilleshælen, for de har altid været gode til at producere eminente spillere til den sidste halvdel af banen. Perisic fra Inter helt foran, på midten Brozovic, også fra Inter, og Kovacic fra Chelsea. Her imellem selvklart holdets longtime anfører Luka Modric.

Modric har spillet over 130 landskampe, den bedste spiller Kroatien nogensinde har haft, vil nogle mene. Ellers bruger han sin tid og spilletid på Real Madrids berømte midtbane. Det har han gjort siden 2012, hvor han blev solgt fra Tottenham. Han er ikke særligt høj, 172 cm ligesom mig selv – og ærligt talt mistænker jeg ham for at veje mindre. End mig. Lad os bare kalde ham et nips. Bortset fra det med muskelmassen.

Modric har stort set været med til at vinde alt, endda den prestigefyldte pris for verdens bedste fodboldspiller i 2018, en Ballon d’or – som ellers i et årti kun havde skiftet mellem Messi og Ronaldo.

Det, Luka Modric er mesterlig til, er at få tingene til at glide i al sin smukke ubemærkethed. »Fodboldens tavse essens,« er han tidligere blevet kaldt i The Guardian. Modric er altså som moren i de fleste børnefamilier, helt klar på alt det usynlige omsorgsarbejde, som skal til i en hverdag, hvor vi skal have familiespillet til at fungere og forhåbentlig få det bedste frem i hinanden. Modric bliver bare helt OK betalt for det arbejde, han laver på banen.

Hans værktøjskasse er nogenlunde komplet. Vi har at gøre med en tekniker af Guds nåde, men måske er det, der i særlig grad udmærker ham, at han har et helt roligt og rationelt blik for fodboldspillet og for, hvad for et stykke værktøj han lige præcis skal vælge fra kassen hvornår. Du har stort set aldrig set Modric træffe en forkert beslutning på banen. Meget ligesom spanske Andrés Iniesta, en anden tidligere genial midtbanespiller.

På date med midtbanespilleren

Eller Michael Laudrup i hans velmagtsdage. Christian Eriksen. Kevin De Bruyne fra Belgien som næsten egenhændigt, men alligevel stilfærdigt ødelagde det hele for os forleden i Parken.

De her dygtige, offensive midtbanetyper, som går ind og gør deres ting og går hjem igen. Og kommer igen til næste kamp og gør deres ting og går hjem igen. Ikke så mange underbuksereklamer og duftserier og fuldarmstatoveringer og afbleget hår til sæsonstart. Det her er ikke angribere med muskler uden på tøjet, ej heller bagstoppere – også med muskler uden på tøjet, sådan er det blevet i moderne fodbold.

Hvis du skulle på date med midtbanespilleren ville han have læst op på samtykkelovgivningen inden, betale regningen og køre dig hjem, før der ville opstå uforudsete erotiske spændinger. Ikke noget med at føre sig frem på baggrund af den flaske Flor de Pingus, du har i kælderen eller Bulgari-uret på armen. Det er ikke det, som tæller. Det er på midtbanen, spillet bygges op, skabes og formes, nogle gange i stilhed. Men det er målet, vi lægger mærke til.

Som oftest gør det midtbanespillere af den type til dårligere brands. Ekstrovert er bedre end introvert i den her tvivlsomme verden, der gerne hylder det mere performative, flamboyante, sensationelle, bemærkelsesværdige, frembrusende og egentligt aggressive.

Måske er de evner, du typisk har brug for som midtbanespiller – overblik, tilbageholdenhed, intuitiv fornemmelse for rummet og dine medspillere – knyttet til en anden personlighedstype end den, vi gerne ser på den store fodboldscene og i øvrigt alle de andre store scener rundt omkring i populærkulturen. Jeg tenderer til at tænke på midtbanespilleren som havende et større intellektuelt overskud.

Fra flygtningelejr til landshold

Faktisk er det svært at finde på noget dårligt at sige om Modric. Men det skyldes også, at vi ikke kender ham. Hans livshistorie er ellers noget at skrive hjem om, for han er vokset op under borgerkrigen i Jugoslavien i 1990’erne og boede i skiftende flygtningelejre, indtil han blev opdaget som det talent, han er.

Det er svært at sige noget dårligt om fodboldspillere/-mænd, der dybest set bare opfører sig ordentligt i en fodboldverden, der på mange måder kan synes mere og mere uordentlig, uhæderlig. Jeg vil bare gerne have noget mere af dem. Jeg giver mit hjerteblod, jeg vil gerne have deres. Deres følelser, indlevelse, noget mere af dem selv – også uden for banen. Jeg vil gerne vide, hvordan det fucking føles at have minderne om et liv i krig og flygtningelejr med sig som rig og feteret i Madrid.

Hvad det har kostet og krævet af sved og tårer. Hvornår du har mistet troen, hvad der næsten fik dig til at give op. Hvor mange afvisninger, du har skullet æde. Hvad de største livskriser har været. Hvad du er bange for. Hvornår du har følt dig allermest som en fiasko. Ikke det der bullshit med »vindermentalitet«, de altid står og lirer af. De her fodboldspillere er forbilleder for børn over hele verden. Jeg vil have, at de begynder at fortælle om det, der også og altid er svært i livet.

Kroatien – Skotland, Gruppe D, Klokken 21.00, DR og Viaplay

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Viggo Okholm

Godt indlæg til eftertanke.

Maya Drøschler

Fantastisk artikel. Den fører læseren uforudsete steder hen. Mere af den slags fodboldanalyse, tak!