Bognyt
Læsetid: 4 min.

Oplagt eksporteventyr? I Taiwan udbredes grøn omstilling gennem buddhistiske børnebøger

Taiwan er vildt gode til affaldshåndtering, sortering og genbrug. Kan den knowhow udbredes til resten af verden via børnebogsforlag?
Taiwan er vildt gode til affaldshåndtering, sortering og genbrug. Kan den knowhow udbredes til resten af verden via børnebogsforlag?

Forlaget Carlsen

Kultur
4. juni 2021

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA: 55 millioner sultne larver

Som for så meget andet således også for litteraturen: Hvad vi som børn oplever som godt eller dårligt, trygt eller farligt, tamt eller spændende, hænger godt fast. Jeg kan stadig kede mig over Peter Plys, det dumme dyr, der sidder fast i et kaninhul efter at have spist for meget honning, få myrekryb over Lille Mys underligt, afkoblede facon og føle inderlig begejstring over at løbe op ad bakke og ned ad bakke med Mis med de blå øjne eller over hullerne og de flotte farver i bogen om Den sultne larve Aldrigmæt.

Hvem der forfattede sidstnævnte, anede jeg ikke før fem minutter i skrivende stund – det var Eric Carle. Og heller ikke, at den blev udgivet i 1969 og siden er solgt i over 55 millioner eksemplarer. Carle døde den 23. maj. Han blev 91 år gammel. Jeg siger tak for timevis af god, tryg, spændende underholdning og den uvurderlige lektion i det genialt enkle.

Sverige og Frankrig: Astrid Lindgren Memorial Award

Det kan vel ikke overraske, at der findes en Astrid Lindgren-pris, der hvert år uddeles til en børnebogsforfatter. Det gør der. Og vel heller ikke, at den er verdens største af sin slags. Det er den. Fem millioner svenske kroner følger med æren. Det overrasker vel heller ikke, at den er indstiftet af den svenske stat, der ganske givet forstår værdien af at være hjemland for kendte litterære priser. (Eller måske ikke helt. Måske ville de ellers have grebet ind over for en vis kulturpersonlighed og den kulturklub/klubkultur, han trivedes i, før det hele løb helt af sporet. Nå).

I år går Astrid Lindgren Memorial Award til franske Jean-Claude Mourlevat, der ud over at være forfatter har titlerne klovn, skuespiller og instruktør på sit cv. Han fremhæves af juryen som en brilliant fornyer af eventyrgenren. Hans bøger er oversat til 20 sprog.

Taiwan: Grønne buddhistiske børnebøger

Hvad trender i Taiwan? Det gør blandt andet børnebøger udgivet af buddhistiske organisationer, der gennem historiefortælling opdrager den nye generation til at drage omsorg for miljøet.

’Samantabhadra Bodhisattvas store kamp mod affaldsmonsteret’, udgivet af den buddhistiske organisation Dharma Drum Mountain.

Dharma Drum Mountain
Omtrent en tredjedel af Taiwans befolkning er buddhister, og bøgerne trækker mere eller mindre explicit på buddhistisk filosofi og mytologi. Den oplagte helt er en bodhisattva: et menneske, der har opnået fuld oplysning og altså er blevet buddha, men fremfor at flyde rundt i egen evige salighed har ladet sig føde igen i samsara, det evige hjul af genfødsel og lidelse, for at hjælpe dem, der ikke er nået ud endnu.

Et eksempel på det er bogen Samantabhadra Bodhisattvas store kamp mod affaldsmonsteret, som udgives af den buddhistiske organisation Dharma Drum Mountain.

Mindre kan også gøre det. Helten kan også være et almindeligt (endnu ikke oplyst) menneske og narrativen i bredere forstand buddhistisk.

Taiwan er i øvrigt godt med i den grønne omstilling og ligger allerede i førerfeltet, hvad angår affaldshåndtering, sortering og genbrug. Måske de skulle tage at eksportere den knowhow til resten af verden, måske delvist via børnebogsforlag.

USA: Spoken word poetry på pensum

Amanda Gormans performance ved Joe Bidens præsidentindsættelse fik som bekendt verdens øjne op ikke bare for den unge digter i den knaldgule Prada-frakke og hendes kunstneriske talent, men for genren spoken word poetry, der blandt andet låner elementer fra rap, mundtlig historiefortælling og teater og er karakteriseret ved brugen af rim, rytme, ordspil og improvisation.

Nu har flere amerikanske universiteter – der jo i forvejen (og i modsætning til mange andre landes uddannelsessystemer) godt ved, at kreativ skrivning forbedrer såvel elevernes akademiske niveau som deres evner til at formidle akademisk viden – fået øjnene op for genrens popularitet blandt de unge og dens undervisningspotentiale og er begyndt at integrere øvelser i spoken word poetry i undervisningen i skriftlig formidling.

Godt nyt fra Utopia (psst, det er fiktion)

Som det første land i verden har Island besluttet at tage den efterhånden veldokumenterede kobling mellem læring og selvstændig kreativ udfoldelse totalt alvorligt og fået intet mindre end et columbus-æg ud af at samtænke kunst og uddannelse.

I Island, som i resten af verden, er selv højtuddannede og anerkendte kunstnere bunden af prekariatet. Det er i mere end én forstand ærgerligt. Også her tager kunstnerne nemlig for at overleve og få råd til at lave kunst job som akademikere og ufaglærte – og altså job, som arbejdsløse akademikere og ufaglærte uden kunstneriske tilbøjeligheder kunne have haft. De må så i stedet have overførselsindkomst.

Nu skal det være slut med den loose-loose-loose-situation. Staten har påbudt alle uddannelsessteder at have (afhængig af størrelse) mellem én og tre kunstnere ansat som fast del af lærergruppen – på deltid, for hvem skal så ellers lave kunst? – og finansieret det. En foreløbig evaluering af ordningen viser stigning i trivsel og fagligt niveau blandt eleverne samt færre arbejdsløse og mere gang i kunstscenen.

Og som en sær krølle på historien: Island er på vej med en formel anklage mod det danske undervisningsministerium om aflytning og hacking af det islandske ditto. En udåd, siger de, »der forekommer dem omtrent lige så tåget som den seneste reform af den danske folkeskole«.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her