Baggrund
Læsetid: 12 min.

Tom Kristensen kendte angsten så dybt. Derfor kunne han skrive så kraftfuldt om den

I år er det 100-året for udgivelsen af Tom Kristensens ’Livets Arabesk’, en af dansk litteraturs største romaner, og det er 75-året for hans flugt fra dødsdruk i København til den lille sydfynske ø Thurø

Tom Kristensens ’Livets Arabesk’ er en roman om eksistens. Om tomhed og stirren ned i afgrunden. Og om forsøget på at overskride afgrunden gennem druk og ekstremer.

Lars Hansen

Kultur
4. juni 2021

I foråret 1974 bliver Tom Kristensen stadigt mere svag. Det menneske, der har givet det 20. århundredes danske åndsliv så utroligt meget, nærmer sig døden. Et hårdt liv med uhyrlige mængder mentale kraftanstrengelser – alene til Politiken skrev han cirka 2.500 anmeldelser og kronikker på 40 år, mere end 60 om året – og årtiers alkoholisme er ved at indhente ham. Hans krop er blevet skelettynd, og jakkesættene alt for store. Hans hår er hvidt, hænderne senede, og furerne i det 80 år gamle ansigt er dybe og mørke.

Det menneske, der blev en af Danmarks største forfattere, og som hvert år i 40 år af sit liv brød sammen op mod jul på grund af den næsten overmenneskelige anmeldelse af 30-40 bøger i bogsæsonen fra september til december og mere end ti genstande dagligt og megen tobak, kan næsten ikke skrive mere. Det menneske, som Karen Blixen i en smuk tale til ham 19 år tidligere ved overrækkelsen af De Gyldne Laurbær hævdede besad en »menneskelig udødelighed«, er ved at dø.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Nielsen

Meget fin og grundig artikel