Denne uge lærte os, at selv en ’Mona Lisa’-kopi er dyr, og at ’Barnaby’ er en trussel mod Europa

Betyder det noget, om det er den ægte vare eller ej? Tilsyneladende ikke meget, for en kopi af Mona Lisa er netop blevet solgt for over 20 millioner kroner. Til gengæld betyder det åbenbart noget om en chef i et operahus i verdenseliten taler dansk. Kulturredaktionen undrer sig. Også over at Golden Globes stadig findes
Mona Lisa-kopien ’Hekking Mona Lisa’ er blevet solgt på auktion for 21,7 millioner kr.

Mona Lisa-kopien ’Hekking Mona Lisa’ er blevet solgt på auktion for 21,7 millioner kr.

Lucien Liebert

Kultur
25. juni 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

20 mio. kr. for en kopi af ’Mona Lisa’

Mona Lisa er så ikonisk et kunstværk, at selv den uægte vare er millioner af kroner værd. 21,7 mio. kr. (eller 2,9 mio. euro) lykkedes det i fredags auktionshuset Christie’s i Paris at få for en kopi af Leonardo da Vincis maleri. Det er det højeste hammerslag, nogen Mona Lisa-kopi har opnået. Køberen var en unavngiven europæisk samler.

Verdens hidtil dyreste Mona Lisa-kopi blev købt i 1950’erne af den franske kunstsamler Raymond Hekking for et par hundrede kroner i en kunsthandel i Nice. Raymond Hekking gjorde en stor indsats for at overbevise verden om, at hans eksemplar var originalen, der blev stjålet fra Louvre i 1911, mens det maleri, Louvre fik tilbage i 1913, var en kopi. Hekking Mona Lisa, som maleriet kaldes, er dog dateret til engang i begyndelsen af 1600-tallet og altså cirka 100 år yngre end originalen fra 1503.

Samtidig ude på internettet er Mona Lisa blevet omdrejningspunkt for en ny tendens inden for fjolleri, nemlig absurde underskriftindsamlinger. Indtil videre har 12.500 personer skrevet under på, at den obskønt rige rigmand Jeff Bezos bør købe og spise maleriet. Originalen, må man gå ud fra.

Lone Nikolajsen
 

Golden Globes-medlemmer mobber hinanden

Balladen i The Hollywood Foreign Press Association, som uddeler de årlige Golden Globe-priser, fortsætter. HFPA, der beskyldes for korruption, racisme og manglende diversitet, har mistet to reformvenlige medlemmer. Hollandske Diederik van Hoogstraten og kinesiske Wenting Xu har forladt organisationen, fordi modstanden mod forandringer er for stor blandt de cirka 90 journalister fra hele verden, som udgør HFPA. Mange medlemmer opfatter sig selv som ofre, siger Xu og Hoogstraten ifølge The Hollywood Reporter, og hovedparten af dem »modsætter sig reelle forandringer, selv om vores advokater og talspersoner siger det modsatte udadtil«.

Xu og Hoogstraten fortæller, at dem, der kritiserer HFPA og taler for fornyelse, mobbes af de andre, og at HFPA behandler både stjerner, der skal interviewes, og de pr-folk, der skal sørge for, det sker, forfærdeligt. Vi har sagt det før og siger det gerne igen: Luk det lort!

Christian Monggaard
 

En operachef i Bertels, Joys og Holtens folkelige ånd

Camilla Winther/ Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater får ny kunstnerisk chef for Operaen til august 2022. 47-årige Elisabeth Linton er svensker, lige nu arbejder hun som chefdramaturg på Malmö Opera, og siden 1997 har hun været bosat i Danmark, hvor hun også er uddannet som sceneinstruktør fra Statens Teaterskole.

I København har vi blandt andet kunnet nyde hendes overdådige opsætning af Puccinis klassiker La Bohème samt De Tre Musketerer i Dyrehaven, og i næste sæson iscenesætter hun Matilda the Musical. Man aner tæft for bred folkelig appel. Det gør hun også selv: »Jeg vil gøre det her hus og den her genre til folkeeje,« sagde hun i Kulturen på P1. Således er der fin harmoni med de ambitioner, både teaterchef Kasper Holten og Joy Mogensen har for teatret.

Bestyrelsesformand for teatret, Bertel Haarder, er i øvrigt i P1 særligt glad for, at Linton – modsat nuværende chef John Fulljames – taler dansk og er bosat i det danske. Hvordan det skulle tilføje kunstnerisk værdi til huset står (endnu) hen i det uvisse.

Katrine Hornstrup Yde

 

Venter på Joy

Da Socialdemokratiet kom til magten for to år siden, skrev partiet i det såkaldte forståelsespapir, at det ville »styrke dansk public service«: »Regeringen vil gøre status på implementeringen af medieaftalen, og på den baggrund indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service«. Siden har vi bare ventet og ventet på medieforhandlinger, og nu efterlyser SF, Enhedslisten, De Konservative og Nye Borgerlige, at kulturminister Joy Mogensen (S) indkalder til forhandlinger hurtigst muligt efter sommerferien. »Siden 2019 er der bare blevet taget flere penge ud af medieområdet, så det er på høje tid,« siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, til mediet Altinget, som i denne uge kunne fortælle historien om den umage utålmodige kvartet og den nølende minister. Hun vil stadig ikke sætte dato på.

Rasmus Elmelund

 

Film- og pølsekrig

Troede du, at Brexit var et overstået kapitel, så tro om igen. Tidligere på året udbrød der handelskrig mellem England og Nord Irland om salget af pølser over landegrænserne. Nu er krigen kommet til kulturens verden. Som det fremgår af lækkede EU-dokumenter, som The Guardian er kommet i besiddelse af, så vil EU reducere mængden af britiske tv-serier og film på europæiske streaming- og video on demand-sider.

DR Presse

Ifølge dokumentet bliver den massive britiske tilstedeværelse på film- og tv-området set som en trussel mod den europæiske identitet. Bliver planerne til virkelighed, så vil britisk indhold ikke længere kunne kaldes europæisk og vil falde uden for EU’s lovgivning om, at 30 procent af alt indhold på tjenester som Netflix i eurozonen skal være produceret inden for unionen. I kan godt begynde at ryste i bukserne, The Crown og Barnaby-entusiaster.

Johann Sten Nielsen

 

Britney har haft det værre, end vi troede

FREDERIC J. BROWN

Sagaen om den 39-årige popstjerne Britney Spears, der de seneste 13 år har været umyndiggjort og underlagt et værgemål, har taget en ny drejning. Onsdag var der høring i en retssag om værgemålet, og for første gang fortalte Spears selv offentligheden om sin situation. I 23 følelsesladede minutter berettede hun om at blive tvunget til at arbejde, om ikke at have adgang til sine egne penge eller sit pas – om at blive dopet med litium og om at blive tvunget til at have en præventionsspiral. Det skriver New York Times og CNN. »Jeg vil bare gerne have mit liv tilbage,« skal hun have sagt til dommeren. Det er Spears’ far, Jamie Spears, der bestyrer værgemålet for sangeren, som er god for 60 millioner dollar.

Bodil Skovgaard Nielsen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her