Ugen på kulturgangen
Læsetid: 4 min.

Ugen, hvor vi slap for det blå stykke plast over næsen, og hvor internettet så sårbart ud

... og hvor den amerikanske rapper ASAP Rocky fik en vækkelse og ville ændre fængselssystemet. Kulturredaktionen ser tilbage på ugen, der gik
Kulturredaktionen vælger at se glasset som halvfuldt, nu hvor der må komme 25.000 roligans i Parken lørdag til Danmarks første EM-kamp. Syng med på »Re-Sepp-Ten«!

Kulturredaktionen vælger at se glasset som halvfuldt, nu hvor der må komme 25.000 roligans i Parken lørdag til Danmarks første EM-kamp. Syng med på »Re-Sepp-Ten«!

Jens Dresling

Kultur
11. juni 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
 

25.000 klaphatte uden mundbind

Tidligt torsdag morgen – to dage inden Danmarks første EM-kamp på hjemmebane i Parken – faldt den store genåbningsplan på plads. Den store nyhed er, at der nu kan være hele 25.000 tilskuere samlet til Danmarks kampe. Femogtyvetusinde afsprittede mænd og kvinder helt uden mundbind, der efterfølgende kan vælte direkte på restaurant, café eller bar, som snart også bliver maskefrit område. Aftalen er ikke kun godt nyt for fodboldfans, men også gæster på museer, biografer og spillesteder slipper fra mandag for det lille blå stykke plastikstof over næsen.

Hvordan man sundhedsfagligt kan lukke 25.000 mennesker ind på et fodboldstadion, når festivaler og store koncerter er helt umulige at gennemføre, er svært at gennemskue. Men kulturredaktionen ser det halvfulde fadølskrus, tager klaphatten på og begiver sig »Re-sepp-ten«-skrålende ud til et af de mange storskærmsarrangementer ude i byen. Det lugter da lidt af festival.

Rasmus Elmelund

Ny ophavsretslov vedtaget

Danmark har fået en ny ophavsretslov, og de organisationer, der repræsenterer de forskellige rettighedshavere er (trommehvirvel …) faktisk ret glade for den.

Foreningen Koda, der varetager musikskabernes rettigheder, kaldte det for en historisk dag, da lovforslaget i sidste uge blev vedtaget. Med den nye lov har onlineplatforme, hvor brugere kan dele rettighedsbeskyttet materiale, ansvar for enten at indgå aftaler med rettighedshaverne eller forhindre, at deres indhold bliver delt. Jørgen Ramskov, der som direktør for Producentforeningen repræsenterer dem, der laver film, tv og computerspil, er ifølge netmediet Mediawatch også tilfreds med den nye lov.

Magtkampen mellem dem, der skaber indhold, og dem, der distribuerer det, toppede sidste sommer, da Google i en periode gjorde al dansk musik utilgængelig på YouTube. Med den nye lov bliver den magtkamp formentlig mere afdæmpet.

Lone Nikolajsen
 

Rocky mod fængslerne

I 2019 blev den amerikanske rapper ASAP Rocky anholdt og dømt for overfald i Stockholm. Én måned i fængsel blev det til, før stjernen vendte hjem til USA. Fængslingen medførte en af de mere kuriøse onlinerettighedsbevægelser under hashtagget #FreeRocky. Mangt en kendis og USA’s daværende præsident, Donald Trump, brølede i kor om uligheden i det svenske retssystem og Rockys uskyld. Hvis nogen gik i den forvisning, at sagen nu hørte fortiden til, må de tro om. Hele forløbet bliver nemlig ’afdækket’ i en dokumentar med titlen Stockholm Syndrome, der får premiere på den amerikanske Tribeca Film Festival. Ifølge pressematerialet fik Rocky en politisk opvågnen i Sverige, der nu skal tages videre i kampen mod det ulige amerikanske fængselssystem. Det skal blive spændende at følge.

Johann Sten Nielsen

TV 2 spillede en uheldig rolle i det grønlandske valg

Få dage før det grønlandske valg i april bragte TV 2 historien om, at Múte B. Egede, formanden for IA, havde været inhabil i to sager. Det viste sig at være en and, hvilket TV 2 erkendte allerede dagen efter, og beklagede, at stationen ikke havde forelagt Egede, hvad der viste sig at være falske påstande.

Og så kunne den nemt være gået i sin mor igen – hey, det er Grønland, ikk’? – men heldigvis findes Ekstra Bladet. På baggrund af mails mellem TV 2 og Egede skrev avisen i denne uge, at det var redaktionschef på TV 2 News, Ulla Østergaard, der »af uvisse årsager« havde presset to menige journalister til at skrive historien.

Trods den belastende historie vandt Múte B. Egede, og det er derfor i egenskab af landsstyreformand, at han nu beskylder TV 2 for at være »hoppet på« en »plantet historie«.

Ulla Østergaard er »ked af det«. »Det var mig, der havde ansvaret for dækningen. Og det gjorde jeg på ingen måde godt nok,« skriver hun til Ekstra Bladet.

Anna von Sperling
 

Reumert fra corona til PTSD

Corona har hærget teatersæsonen med aflysninger. Alligevel lykkedes det arrangørerne Cph Stage, Dansk Teater og Iscene.dk sammen med en fornyet jury – som denne signatur fortsat er stolt medlem af – at afholde Årets Reumert 2021 på Odeon i søndags. Vinderen af den nye kategori, Årets digitale forestilling, blev Sydhavn Teater for Luna Secunda. Teaterbranchens egen nye pris, Årets Teater, gik til Momentum.

Maria Vinterberg modtog prisen for Årets instruktør

Maria Vinterberg modtog prisen for Årets instruktør

Claus Bech

Blandt de øvrige prismodtagere var Maria Vinterberg, der blev Årets instruktør for Mens vi venter på Godot på Teatret ved Sorte Hest, og den serbiskfødte flygtning Tanja Mastilo, der blev Årets dramatiker for The Cheyenne are leaving for Why Not Theatre Company. Årets hæderspris gik til instruktøren Tue Biering, der også stod bag ’Årets forestilling’ – My Deer Hunter af Fix & Foxy og Betty Nansen Teatret: En barsk dokumenter om fire soldaterveteraner med PTSD.

Anne Middelboe Christensen
 

En time er lang tid på internettet

Tirsdag var en hård dag for it-chefer på store internationale medier som CNN, BBC og The Guardian og al-Jazeera og på meget besøgte sider som den britiske regerings hjemmesider, e-handelsgiganten Amazon og det sociale medie Reddit.

Hårdest var den nok for de it-folk, der arbejder på skylagringstjenesten Fastly, hvor en teknisk fejl forårsagede, at ovennævnte sider var nede i en hel time. Det er lang tid på internettet. Herhjemme var TV 2’s hjemmeside midlertidigt ude af drift.

Fejlen blev fikset, og hjemmesiderne begyndte så småt at virke igen, men episoden minder ligesom Googles midlertidige nedbrud sidste år om, hvor skrøbeligt det verdensomspændende internet er, når de fleste hjemmesider er baseret på teknologi fra de samme få firmaer.

Lone Nikolajsen

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her