Vi er vilde med
Læsetid: 4 min.

Ugens anbefalinger: TV 2 Østjylland på Instagram, Kirkebys mursten og Ekkos fokus på vækstlag

Både kommunalt udseende mursten og kortfilm om den første forelskelse finder kulturredaktionen i denne uge forfriskende
Kortfilmen ’Babylebbe’ af Tone Ottilie er én af de mange film, som filmmagasinet Ekko sætter fokus på på sin platform for dansk films vækstlag.

Kortfilmen ’Babylebbe’ af Tone Ottilie er én af de mange film, som filmmagasinet Ekko sætter fokus på på sin platform for dansk films vækstlag.

Tone Ottilie

Kultur
4. juni 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Du hørte det (måske ikke) her først: Tone Ottilie!

KORTFILM(SPLATFORM): ’Babylebbe’ er instrueret af Tone Ottilie og kan ses på ekkofilm.dk/shortlist.

Når du skal skærmchille i ly for solen denne weekend, så lad Netflix chille alene og spring i stedet ind på Filmmagasinet Ekkos kæmpestore optur af en platform for dansk films vækstlag. Ekko Shortlist rummer hundredvis af danske kortfilm – projekter fra landets filmskoler og filmværksteder og hjemmeprojekter.

Filmmagasinet promoverer vækstlaget med en løbende opdateret topti over ugens mest populære film samt en håndfuld boblere, som sitets brugere kan stemme på, og så uddeler de sammen med kanoner fra filmbranchen hvert år priser til de største talenter, som beskrives her længe før de en dag rammer dagbladene og de store biografer.

Start med en sikker vinder: Den 25-årige instruktør Tone Ottilie, der allerede før hun kom på Filmskolen blev udråbt til en af hovedpersonerne i dansk films fremtid med den prisvindende kortfilm Lulus første gang fra 2016.

Nu er kortfilmen Babylebbe, der havde premiere på Berlin Film Festival, netop blevet tilgængelig – et virkeligt fint festdrama om den første håbløse, måske også naive, forelskelse og det forråede, men kærlige, forhold mellem lillesøster og storesøster. Ottilie har forfriskende fri adgang til en ny generations take på seksualitet og følelser, så kend hende før din nabo og få adgang til fremtiden.

Katrine Hornstrup Yde

Giv mig et skud folkesjæl på Instagram, TV 2 Østjylland

LOKALNYHEDER: Find TV 2 Østjylland på Instagram med handlet @tv2ostjylland

Der er godt nyt til dem, der frygter for demokratiet i et land med flere og flere nyhedsørkener. Lyspunktet hedder TV 2 Østjyllands gemytlige blanding af lokalkolorit og kritisk journalistik på billedmediet Instagram.

Jeg er ikke fra Østjylland, jeg har ingen venner eller familie i området, og jeg interesserer mig ikke for lokaljournalistik på noget generelt plan.

Alligevel følger jeg og hele 36,3 tusind andre med, når kanalen poster om en mand med Tourettes, der går baglæns fra Skagen til Helsingør for at vende ryggen til mobning. Vi liker billeder af tidligere minkfarme, der nu er blevet omdannet til drivhuse. Og jubler over broderisten Trine, der broderer Jaka Bov-tarteletfyld, pølsemix og skældsord på sine puder i stedet for blomster eller søde dyr.

Der er også debatskabende opslag om homofobi i sportsklubber eller ligestilling på Kvindernes Internationale Kampdag. Altid forankret i gode personhistorier, som eksempelvis en sag om ulighed i sundhed, der tager udgangspunkt i Hanne, der samler på brugte rulledeodoranter for at lave gratis kugledyner til psykiatribrugere, der ikke selv har råd.

Alt det blandet med memes af tvivlsom karakter om søde dyr og dårlige vejrudsigter eller sketches om, hvordan det ville lyde, hvis folk talte som deres mødre på kontoret: »Uha, hvor den driller, den iPad!«.

Folkesjæl, dit navn er TV 2 Østjylland.

Bodil Skovgaard Nielsen

Mursten at tænke med

PER KIRKEBYS SKULPTURER: Per Kirkebys murstensskulpturer står flere steder i landet blandt andet i Aars, i Humlebæk og ved Vesterport i København.

I Universitetsparken på Østerbro står Per Kirkebys ’Monument for Niels Bohr’, og rundt om i resten af Danmark og Europa står lignende skulpturer fra hans hånd i klassiske røde mursten. I kender dem sikkert, men jeg vil alligevel gerne anbefale at bruge lidt tid på dem igen.

Per Kirkebys ’Monument for Niels Bohr’.

Johann Sten Nielsen

Monumentet er kvadratisk og massivt, som en bygning med vinduer, der åbner mod flere mursten. Stum, uindtagelig og ubeboelig er den. Man må selv forsøge at få den i tale. Hvad er det ved den, jeg elsker, spørger jeg tit mig selv.

På en måde er det simpelt: Det er hvælvingerne mod jorden, der får det til at ligne det øverste af en nedsunket kirke: At den tvinger mine tanker ned under jorden og udvider byen.

Jeg elsker de meget kommunalt udseende, røde mursten i kombinationen med det nedsunkne og mystiske. Jeg elsker, at den ikke ligesom så meget andet i byen går ind for gennemsigtighed.

At den er lukket om sig selv, men stadig vil mig noget. At man får fornemmelsen af, at den har haft et formål, en betydning og en fortid, som er gået tabt, og som jeg kun kan gætte mig til.

Efter sigende skulle Kirkebys tyske gallerist have bedt ham stoppe med murstensbyggeriet og i stedet fokusere på maleriet. Jeg priser mig lykkelig for, at han ikke fulgte det råd. Det føles så godt at stå fortabt og nysgerrig foran monumentet på Østerbro.

Johann Sten Nielsen

Sublimt præsenteret samling af outdatede nyheder 

PAPIRMAGASIN: Delayed Gratification kan findes på slow-journalism.com.

Delayed Gratification.

Verdens bedste journalistiske magasin er hverken TIME eller The Economist. Det er Delayed Gratification, en 120 sider lang overlegent layoutet sag, der udgives fire gange årlig af den britiske organisation Slow Journalism.

Som modstykke til aldrig sovende Twitter og 24/7-nyhedsstationernes evige jagt på breaking news stopper Delayed Gratification op og gennemgår de seneste tre måneders nyheder med vægt på pædagogisk infografik.

Seneste udgave udkom i marts 2021 og dækker oktober-december 2020. Her kan man læse et fedt portræt af den argentinske fodboldspiller Diego Maradona, der døde i november 2020, og hans »selvdestruktive generøsitet«, og man kan dykke ned i en datajournalistisk gennemgang af indholdet i de 12 mest streamede julesange fra december 2020 (der er en del bjælder, lidt vin, næsten ingen Jesus).

Fun facts om tidens kulturprodukter er siderne spækket med og sublim forbrugerrådgivning, såsom opslaget, hvor redaktionen – i anledning af, at klassikerlæsning boomer under pandemien – har analyseret 30 lister over »verdens bedste bøger«-lister og lavet Den Endelige Liste. Det er altid en fest, når magasinet lander i postkassen, og jeg går i disse dage og venter spændt på, hvordan de mon vil kondensere de næste tre måneders begivenheder.

Rasmus Elmelund

Serie

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg kan absolut anbefale et tur til Aars for at se de mange skulpturer der af Per Kirkeby. Da jeg var der med min familie, var vi også inde på gymnasiet, hvor vi mødte pedellen. Det er ham, som har lavet mange af dem, og han viste os derefter rundt.

Set på afstand ligner de almindelig røde mursten, men det er en specielt udformet sten, som er knivskarp. Det er derfor skulpturerne står så skarpt, selv om de er lavet af røde teglsten.

Maj-Britt Kent Hansen

Man kan også gå en tur på Frederiksberg Ældre Kirkegård, hvor kunstsamleren John Hunov har fået sit Kirkeby-mausoleum opført for et par år siden.

Nu passer disse rødstenskolosser efter min mening ikke ind nogetsteds. Det er der heller ingen, der siger, at de skal, men jeg er taknemlig for ikke at have et gravsted lige ved siden af, hvor dette, der mest af alt minder om et parcelhus, er opført.

Her synes det måske ikke så meget i opposition: https://www.gravsted.dk/person.php?navn=johnhunov

Men tag en tur rundt om Hunovs Kirkeby-mausoleum. Fotograferet fra andre vinkler og med udsyn til omgivelserne: https://www.arkitekturbilleder.dk/bygning/john-hunovs-mausoleum/