Kommentar
Læsetid: 2 min.

Weekendavisens litteraturredaktør kan ikke se ’Tove’ for bare homoseksuelle

Weekendavisens litteraturredaktør ærgrer sig over, at filmen ’Tove’ gør Janssons homoseksuelle affære til prisme for hendes kunst. Men hvorfor har han mon ikke et problem med en hel filmhistorie af spillefilm om heteroseksuelle kunstneres kærlighed?
Alma Pöysti spiller hovedrollen som Tove Jansson i filmen om forfatterens formative år som kunstner. En film som Weekendavisens litteraturredaktør har et problem med.

Alma Pöysti spiller hovedrollen som Tove Jansson i filmen om forfatterens formative år som kunstner. En film som Weekendavisens litteraturredaktør har et problem med.

Reel Pictures

Kultur
11. juni 2021

Weekendavisens litteraturredaktør, David Jacobsen Turner, havde sidste fredag et stort problem med en film, han som Tove Jansson-fan havde glædet sig til: Zaida Bergroths biografaktuelle portrætfilm Tove.

»Hvorfor skal en gigant i skandinavisk kultur skildres gennem sin goddamn ungdomskærlighed,« spurgte han i kommentaren »Mindre homo, mere mumi« og tilbød et alarmistisk svar: »Fordi historiske film ikke handler om den tid, de foregår i, men den tid, de bliver produceret i.« Jansson gøres til »lesbisk ikon«, mener Turner, og forholdet til teaterinstruktør Vivica Bandler bliver »opskruet til hele den prisme, som hovedpersonens liv og værk ses igennem. Det er smart, for kvinders indbyrdes kærlighed giver både visuel fornøjelse til heterohusarerne og høster point på LGBTQAI+-skalaen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Susanne Ekman

Tak!

David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vel talt !!

David Zennaro

Hehe, jeg kan huske, hvor vi hyggede os i nordiske lesbiske kredse, da det blev kendt i Finland, at et af deres allerstørste nationale ikoner, var lesbisk og levede sammen med en kvinde. Og af en eller anden grund gnækker jeg stadig lidt.

Steffen Gliese

Jeg tror, at Tove Jansson gav mig min første store teaternysgerrighed i den af bøgerne, hvor der forekommer en person, der taler på heksametre.