Essay
Læsetid: 14 min.

En bølge af amerikanske abortfilm viser konsekvenserne af et samfund uden fri abort

I film er abort ofte blevet fremstillet som traumatiserende, og specielt den danske og europæiske filmhistorie er fuld af skildringer af illegale aborter og psykiske eftervirkninger. Mens amerikanske stater indskrænker regler for fri abort, viser også en bølge af nyere amerikanske film og serier konsekvenserne af et samfund uden fri abort
Bruce Millers dystopiske dramaserie ’The Handmaid’s Tale’ gør op med stigmatiseringen omkring abort og tilbageslaget mod kvinders frie valg.

Bruce Millers dystopiske dramaserie ’The Handmaid’s Tale’ gør op med stigmatiseringen omkring abort og tilbageslaget mod kvinders frie valg.

George Kraychyk

Kultur
30. juli 2021

Da 17-årige Veronica i Rachel Lee Goldenbergs ungdomskomedie Unpregnant fra 2020 opdager, at hun er gravid, er hun ikke i tvivl: Hun vil have en abort. Det forudsætter i delstaten Missouri samtykke fra forældre. Men da Veronica ikke har lyst til at dele sine planer med sin religiøse mor, overtaler hun i stedet sin gamle veninde Bailey til at køre hende til den nærmeste klinik i Alburqueque, New Mexico – 16 timer væk.

Turen går mildt sagt ikke som Veronica havde planlagt, og efter at veninderne med nød og næppe undslipper en biljagt, hvor en sindssyg abortmodstander har været efter dem, og strander i en ørken, får Veronica nok.

»Jeg burde ikke være her! Jeg burde kunne gå ned ad gaden, åbne døren, vade ind og sige: ’Hej, jeg hedder Veronica. Min kæreste er en røv. Her er 500 dollars.’ Men nej! I stedet skulle jeg køre 1.602 kilometer blot for at strande ude på Lars Tyndskids marker. Hvorfor fanden skal ens forældre skrive under på, at man kan få abort, men ikke på at føde et barn? Fuck dig, Missouris lovgivende forsamling!« råber hun mod himlen og stikker to fuckfingre i vejret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

Det ville være cool, hvis man i stedet viste abort som noget LOL.

Ha ha, abort.

Hvis det nu ER så enkelt, så kan man vel bare få en abort, no problem.

Jeg har selv fået en. Det var hårdt. Jeg forstår sagtens dem, der kommer med det synspunkt, at man bør undgå. Jeg forstår sagtens dem, der mener, at det er blevet for let bare at kneppe uden konsekvenser, for lystens skyld., for frihedens skyld.

Karsten Baun

Den frie abort kan vi ikke undvære, selvom det er en dårlig løsning er den bedre end ingen.
Den bedste måde er at begrænse behovet ved oplysning, prevention evt. gratis prevention og ved at sikre at den gravide ikke bliver ramt på fremtiden ved at uddannelse og karriere skades eller ødelægges. Abort brugt som prevension er dårligt og bør undgåes. Der vil altid være en restgruppe, deres valg skal respekteres uden spørgsmål.

Dan Jensen, Herdis Weins og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Gid det dog var muligt, at læse en art i Inf. der havde andre referencer end det sædvanlige DK-USA.
Til oplysning: De er ca. 190 lande, der er medlemmer af FN. Fx. har katolske eller muslimske lande et noget andet syn på abort og familieplanlægning end i de to andedamme, hvor Inf færdes.
Hvad med at løfte blikket og se lidt på, hvad der sker her? - eller er det for meget for langt?

Inge Lehmann, Bjørn Pedersen, Herdis Weins og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Information er stærkt USA-centristisk.