Analyse
Læsetid: 5 min.

England er ikke længere overmodige. Derfor blev Danmark overmatchet både fysisk og taktisk

Et udmattet dansk mandskab nåede til vejs ende på Wembley onsdag aften mod et både fysisk og taktisk stærkere engelsk mandskab, der udførte den engelske landstræners gameplan til perfektion. Men fremtiden tegner lys for Hjulmands danske landshold
Daniel Wass og Simon Kjær da nederlaget på Wembley blev en realitet.

Daniel Wass og Simon Kjær da nederlaget på Wembley blev en realitet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
9. juli 2021

Da Gareth Southgate indkaldte det engelske landshold til en af dets første samlinger, efter han var blevet udnævnt til landstræner i efteråret 2016, havde han hængt en masse sedler op i det lokale i Englands nationale fodboldcenter, hvor spillerne mødte frem.

På sedlerne var der opregnet data og oplysninger om de utallige fiaskoer og undervældende præstationer, som the Three Lions havde leveret i internationale slutrunder i de forgangne årtier. Lige fra en oplysning om, at England kun havde vundet én play off-kamp i 16 år, og til statistikker om, hvor længe det var, siden holdet sidst havde nået en kvartfinale i en EM- eller VM-slutrunde.

Eller som den offensive midtbanespiller Adam Lallana, der var en del af landsholdet på det tidspunkt, formulerer det:

»Sandheden om, hvor dybt England var faldet, var sat op på væggene med tegnestifter, så vi alle kunne se det.«

Seancen – eller den moderne form for fodboldmæssig installationskunst, om man vil – havde ét formål fra Southgates side, nemlig at gøre op med det iboende overmod, der havde været englændernes værste fjende gennem utallige slutrunder.

Et overmod, der få måneder forinden var blevet illustreret på berømt - og berygtet - vis, da holdets daværende landstræner, Roy Hodgson og hans assistent Ray Lewington under EM i Frankrig havde valgt at tage på en flodbådstur på Seinen i stedet for at sidde på stadion og se holdets fremtidige modstandere fra Island spille deres sidste puljekamp.

Da de blev spurgt om grunden til deres disposition, lød svaret, at »Ray havde aldrig set Paris.«

Dét fik han så lov til.

Og få dage senere kunne han se et rådvildt og paralyseret engelsk mandskab blive ekspederet ud af EM-slutrunden af modstanderne fra saga-øen i en af de største chok i Europamesterskabernes historie.

Netop denne hybris har Southgate bekæmpet med et fokus, der har været uafrysteligt; og under det nuværende EM har hans kamp mod den engelske selvbegejstring fundet sit udtryk på grønsværen i en form for engelsk catenaccio-system, hvor en dybtliggende defensiv med to eller tre centrale forsvarere er blevet skærmet af et par løbestærke wingbacks og to skraldemænd på midtbanen.

Det er en opstilling, der har været lukket og kontrollerende i sit udtryk, men den har altså ført England gennem slutrunden ved hjælp af en serie opgør, der – med undtagelse af kvartfinalen mod Ukraine – mildt sagt ikke har været noget at skrive hjem om, hverken sportsligt eller underholdningsmæssigt.

Og onsdag aften gjaldt det altså kampen mod Danmark i en duel om en plads i EM-finalen på søndag. Opgøret endte som bekendt 2-1 til England efter et af de fidusfald i feltet, som VAR vist egentlig blev introduceret for at gøre op med. Men det ændrer ikke ved, at sejren overordnet set var fortjent.

Gareth Southgate (th.) og Pierre Emile Højbjerg (tv.) efter kampen.

Gareth Southgate (th.) og Pierre Emile Højbjerg (tv.) efter kampen.

Justin Tallis

Det engelske landshold viste sig simpelthen fra en mere offensiv og insisterende side end hidtil i turneringen, og Danmark blev i lange stræk most af et fysisk overlegent hold, som de rød-hvide drenge tydeligvis havde svært ved at tumle. Og der var næppe nogen, der kunne have protesteret, hvis England havde kronet deres overlegenhed med et mål allerede inden slutfløjtet på den ordinære spilletid.

Fodbold er udmattelseskrig

I et interview i forbindelse med sit fejlslagne forsøg på at lancere en europæisk Super League for nogle måneder siden udtalte Real Madrids præsident Florentino Pérez, at man i fremtiden bør overveje at gøre moderne fodboldkampe kortere, eftersom unge mennesker ifølge klubpræsidenten fra Spanien ikke længere har tålmodigheden til at følge med i en sport, der varer 90 minutter.

Man må håbe, at den hovedrige Madrid-boss fulgte onsdag aftens opgør på Wembley fra sit domicil i den spanske hovedstad, for kampen mellem Danmark og England viste netop berettigelsen af at lade en kamp løbe i halvanden time plus det løse.

Fodbold er nemlig ikke blot et kaosspil eller o jogo bonito eller a low scoring game, eller hvad man ellers kalder det rundt omkring på kloden.

Fodbold er i sin rene form en udmattelseskrig, hvor selv toptrænede atleter tvinges til at tære på de yderste reserver for at fuldføre slaget. Og det er netop deri, at en stor del af fascinationen bag spillet ligger.

Fodbold er ikke kun driblinger og pasningsspil og løbemønstre. Det er også selvopofrelse og evnen til at udholde ren, fysisk smerte. Og præstationer som dén, det danske hold leverede på Wembley onsdag aften – især i de stræk af anden halvleg og den forlængede spilletid, hvor de var på udmattelsens rand – får i højere grad fodbold til at ligne ekstremsport end andre boldspil.

Hjulmand overmatchet

Når det er sagt, så kunne selv danskernes fightervilje ikke skjule, at de var det underlegne hold på grønsværen. Englænderne havde et stærkere spillemæssigt koncept, og det blev gennemført af en flok hvidklædte aktører, der aldrig afveg fra deres gameplan, men som tværtimod havde fuld tiltro til dessinerne fra deres alvorsmand af en landstræner.

Samtidig må man sige, at Southgate og hans tropper blev hjulpet af dispositionerne fra Kasper Hjulmand, der mere assisterede englænderne i deres forsøg på at vinde slaget om midtbanen end styrkede hans eget mandskab.

Således fjernede den danske landstræners udskiftning af Dolberg og Damsgaard tidligt i anden halvleg hele Danmarks fear factor og gav det engelske forsvar mod på at skubbe længere frem på banen. Og introduktionen af den dybtliggende Christian Nørgaard skabte en lagune på den centrale midtbane, som englændernes offensive kræfter med fryd udfyldte.

For første gang i slutrunden – ja, vel i hele Hjulmands tid som landstræner – havde man indtrykket af, at han blev overmatchet af sin modpart i det andet tekniske felt.

Fodboldfesten fortsætter til efteråret

Derudover fortjener englændernes offensive spilfordeler og skarpretter, Harry Kane, også dét, som englænderne selv kalder for honourable mention. Efter en langsom start på turneringen har spydspidsen fra Tottenham virkelig spillet sig i form, og i semifinalen mod Danmark beviste han, hvorfor Manchester City efter sigende er villig til at betale en milliard kroner for ham.

Laurence Griffiths/Reuters/Ritzau Scanpix

Kane udviste overlegen spilforståelse, både når han selv rykkede i dybden, og når han trak tilbage på banen og satte engelske angreb i scene derfra. Og han virkede kampen igennem hurtigere i både tanke og handling end de danske forsvarere.

Det danske landshold nåede altså til vejs ende på Wembley onsdag aften. Men det er der ingen skam i. Holdet har spillet en imponerende slutrunde og genfødt sig selv som nationalt samlingspunkt. Der er knyttet stærkere bånd mellem befolkningen og landsholdet end vel på noget andet tidspunkt siden den magiske sommer i '92.

Og det er værd at huske på, at EM aldrig har været Hjulmands hovedfokus. Han blev oprindelig ansat til at føre Danmark til VM i Qatar til næste år. Og det er han som bekendt godt i gang med.

Så fodboldfesten fortsætter forhåbentlig med de rød-hvide drenge i VM-kvalifikationskampene til efteråret.

Nu skal vi naturligvis lige overvinde tømmermændene fra opgøret på Wembley. Men der er ingen grund til at hænge med mulen i længere tid.

Fremtiden tegner lys for det danske landshold!

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja det var så det.

Men nu er der måske også lys for ude for P1's lyttere - da sendefladen har været fyldt med fodboldt snak - ja selv Orienteringen har pladret løs om fodboldt - Det var aldrig gået i Niels Lindvigs tid - savner han og den gl. redaktion, hvor sagligheden og dybten i indslagene havde højsæde.

Dan D. Jensen, Arne Albatros Olsen, Ole Rasmussen, Tonny Helleskov, Klaus Kristensen, Inger Pedersen, Nike Forsander Lorentsen, Jesper Andersson , Hans Larsen, jens christian jacobsen, Søren Bro og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

ja, det er vel helligbrøde og landsforrædderi; men herren være takket, lovet og priset i al hans miskundhed for at de ikke vandt (og jeg er endda ikke spor religiøs), men, Dorte, det var ikke kun P1 og ALLE andre outlets, selv Vores Vejr gik ikke fri, så nu ser jeg frem til at Information igen bruger sine spaltemillimet på andet end pseudobegivenheden. Med håbet om, at nærværende avis ikke også kaster sig vildt ræbende over epo sporten og Olympiaden: god public service sommer.

Herdis Weins, Hans Larsen, jens christian jacobsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

HAH - vi skorede to mål, England kun et :)

jens peter hansen, Niels Christensen, Marianne Jespersen, Inger Pedersen og Emil Jensen anbefalede denne kommentar
John Reynolds

Man kunne også forestille sig, at du havde medtaget i dine kritiske kommentarer, at bundrådne UEFA har linet det hele op for England: samme stadion, samme fans, inkompetent dommer og et tavs VAR…..

Torben Bruhn Andersen, Emil Jensen, Birte Pedersen, Jesper Frimann Ljungberg, Pietro Cini og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

"Og det er værd at huske på, at EM aldrig har været Hjulmands hovedfokus. "
Nå, så det var DERFOR, de ikke vandt, who knew?

Nike Forsander Lorentsen

Glæder mig til at se damelandsholdet fylde medierne, kilometervis med danske flag, øl i lange baner, rød-hvide helside annoncer i alle medier, intervjuer med tappre målscorere, målkvindens fantastiske redninger, eksperters fantastike udsagn, regeringen på tribunerne, osv, osv...eller?

ingemaje lange, Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen, Niels Christensen, Hans Jørgen G. Ravn og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Her på bagkant kan det lyde lidt nemt at konstatere at Hjulmands hold bare skal toppe ved WM næste år. Men det er vel alligevel netop sagen. Og det vi har lært fra dette EM er som Martin skriver, at det kan ikke nytte noget, at vi i hver vigtig kamp skal skifte farlige Dolberg og Damsgaard ud. Den går ikke. Så der skal trænes fysik og stamina i klubberne. Den går heller ikke, som i går, at Kyle Walker for hele venstresiden overdraget uden at vi maehler et eneste ord.

Ellers sku et spændende EM!..og gode analyser af Martin Østergaard-Nielsen! Tak for det på forhånd. For vi for vel et par mere før og efter finalen.

PS. Når stavekontrollen ændre Dolberg til Solberg tænker jeg at der dog er stor forskel mellem de to personer. Men når man giver det en ekstra tanke. Hvorfor skulle der dog være det. Ikke andet end hvad ens fordomme fortæller en.

Et rørende øjeblik lige efter kampen, hvor den engelske midtbanespiller Mason Mount forærer sin trøje til en ung fan:

https://twitter.com/i/status/1413034162160799747

Finn Jakobsen

Udmærket og indsigtsfuld artikel, der som forudseeligt følges op af kommentarer, der ikke udtrykker interesse for fodbold. Beklagelserne går ud på, at fodbold fylder for meget i mediebilledet, og man føler sig forsmået over, at selv P1 og Information beskæftiger sig med noget så underlødigt som fodbold. Man kunne måske anbefale de uinteresserede i at foretage sig noget andet i stedet for at brokke sig den ene dag efter den anden.

Michael Hansen, Niki Mogensen, Jesper Eskelund, Jeppe Bundgaard, Steen Voigt, Iben Jakobsen, Emil Jensen, Jimmy Hansen, arne tørsleff, Dennis Tomsen, Tim Toftegaard, Morten Kjerulf, Birte Pedersen, ulrik mortensen, René Arestrup, Niels Bønding, Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen, Anders Budde Christensen, Chris Skovgaard, Søren Peter Langkjær Bojsen, Jan Jensen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

nej Finn det har intet med underlødighed at gøre, det har at gøre med et hysteri og en overeksponering, der er ganske overdrevet, og hvor fanden skal man gå hen, når det er overalt? Der er noget, der hedder sportskanaler, send det der. Sidst jeg tjekkede var der stadig noget der hed public service.

Sabine Behrmann, Jørgen Larsen, Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Hans Jørgen G. Ravn, Ole Rasmussen, Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Finn Jacobsen hvorfor må jeg ikke mene, at der har været for meget fodboldt i de få saglige og dybt borende medier, der er tilbage. Tidligere bragte fx. Orientering ikke omtale af sport osv. og det var skønt at nogle programmer var renset for den vinkel.

Der er mange steder hvor folk der holder af fodboldt kan se og høre om kampene. I mine øjne må da da godt være små åndehuller til folk der godt vil læse, høre, se noget om mere dybtgående emner. Men det er måske forfærdeligt, at "vi" ikke alle er grebet af fodboldts feberen.

Marianne Jespersen, Hans Larsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

akja, og nu sidder Hjulemanden på nationalt tv og vræler over et straffe, han mener, England ikke skulle have haft, lidt mere Bjørn Borg og lidt mindre John Mcenroe, tak og i øvrigt i den forbindelse:
https://www.express.co.uk/sport/football/1459805/England-Denmark-goal-UE...

Tonny Helleskov

To bolde på banen og spillet skulle have været standset. Dommeren og hans folk gør intet.
Et "tyndt" straffe i en semifinale, dommeren dømmer og VAR gør intet.
England skulle vinde ! og sådan fikserer man den !

Michael Hansen, Torben Bruhn Andersen, Tim Toftegaard, Birte Pedersen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Søren og Dorte: selvfølgelig må I mene, hvad I vil. Når alt kommer til alt er jeres modvlije imod virakken nok udtryk for, at I ikke lader jer angribe af den virus, der hedder fodbold, som jo overfalder mange på globalt plan med jævne mellemrum. Det er da dejligt, at der er resistens; men flokimmuniteten kan formodentlig kun opnås, hvis man finder en effektiv vaccine og forbyder de værste medieudskejelser, storskærmsfestivaller og tumultariske gadeoptrin.

Tim Toftegaard

Tak til Martin Østergaard-Nielsen og Information for en fornem dækning af EM-slutrunden.

Michael Hansen, ingemaje lange, Anders Budde Christensen, Steen Voigt og Jesper Eskelund anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Finn lad nu være med at have fordomme, mod folk der gerne vil have mulighed for at høre andet end om fodboldt.
Det jeg tillader mig at bemærke er bare, at Orientering og lignende programmer bruger meget af sin sparsomme sendetid på fodboldt, som kan høres alle andre stedet. Folk der er glade for fodboldt kan da se kampene på storskærm osv.... Det har jeg da ikke skrevet noget ondt om - men så skulle de mennesker der ikke er til fodboldt vel også have mulighed for at høre nogle få smalle programmer uden at "vi" skal kaldes for brokkehoveder.

PS: I mine unge dage var jeg mange gange i Parken og så KB - det var før de blev sluttet sammen med 1903 - så helt uden fornemmelse for fodboldspillet er jeg ikke - min datter har også spillet fodboldt i mange år.

Finn Jakobsen

Dorte: jeg har da også en del, jeg ikke gider høre om. For eksempel Kongehuset. Men nåpr der sker noget i den royale familie, der er vigtigt, f.eks. hvis kronprinsen har fået ondt i ryggen, så skal vi da høre om det på landets største nyhedskanaler - for de fleste vil jo gerne vide noget om hans rygsmerter, eller hvis der skulle være en lille ny på vej.

Jørgen Rink

Alt havde været anderledes hvis...
Men får at kunne vinde en kamp skal man i nærheden af modstanderens mål og det kneb det med efter første halvleg..
Fodbold er en kontaktsport - og man skal være stærk for at klare sig det så vi tydeligt i duellerne mellem vores frontangribere og det stærke engelske forsvar.
Men vi gav dem en fight og det krævede at de præsterede på deres topniveau.
For meget fodbold i medierne ja helt klart men heldigvis er der langt mellem disse begivenheder.. og tak for det.
Det er ikke til at holde ud med den nationalisme og populister som prøver at udnytte situationen..
Og vedr. uefa - fodbolden er for længe siden blevet så stor en forretning at det er penge der styrer og selv de værste banditter kan få lov at være vært til deres mesterskaber og det kan kun ændres hvis politikerne laver nogle love som kan sætte en stopper for dette galskab.
Det sker nok ikke!

Niels Bønding

@tudefjæs Ej, fodbold er verdens største sociale fænomen, så hvorfor skal Information dog beskæftige sig med det?

Jeppe Bundgaard

@Dothe fodbold staves uden t til sidst...
Når du nu føler, du hele tiden skal brokke dig over noget, der ikke interesserer dig, kan du starte med at stave det rigtigt.

Jørgen Larsen

@Jeppe Bundgaard - små sko, små sko. Desuden er Dorthe Sørensen ikke den eneste, som gerne vil slippe for det evige fodbold ævl. Vi er måske når alt kommer til alt ikke de færreste.

René Arestrup

For dem, det i øvrigt måtte interessere:

Martin Østergaard-Nielsen har helt ret i, at det danske landshold mistede sin 'fear-factor' med udskiftningen af Dolberg og Damsgaard.

Nu kan der naturligvis være flere årsager til at Hjulmand foretog udskiftningen - fx at de to spillere var kørt trætte, men MØN peger på et helt centralt problem, nemlig at det danske landshold har et afslutter-problem, hvilket bliver mest tydeligt i kampe mod stærke modstandere som fx England.

Alle deres kvaliteter ufortalt, kan man næppe kalde hverken Martin Braithwaite eller Yossuf Poulsen for skarprettere. Som regel har de svært ved overhovedet at ramme målet.

Før det problem er løst, tror jeg ikke Danmark skal nære de store forhåbninger forud for VM-slutrunden.

Dorte Sørensen

Jeppe Bundgaard jeg beklager ,at jeg ikke kan stave - det har plaget mig hele livet , men jeg er desværre ordblind - mener du at jeg så ikke må deltage , når jeg ikke kan stave .
mvh.

Jeppe Bundgaard

Nej, det mener jeg ikke, Dorthe. Dine kommentarer er ellers aldrig plaget af stavefejl, og dine kommaer sidder, hvor de skal. Derfor havde jeg ikke gættet, at du er ordblind. Det er normalt tydeligt, når man læser tekster fra ordblinde, og havde jeg opfattet det, ville jeg aldrig have kommenteret på det.

Jeg er nok bare træt af, at se alle de kommetare herinde fra folk, der normalt er rummelige og med skarp sans for ret og uret, der nedgør os, der holder af fodbold.
Vi er dumme, fodbold er brød til folket osv osv.
Hvis Journalister ikke skulle beskæftige sig med noget, der optager så stor en del af befolkningen, ved jeg snart ikke hvad.
Det er en måned af jeres liv, så det går nok....

-Der er iøvrigt Tour de France og OL lige om lidt, så god sommer. Gå ud og nyd solen, skænk et glas Rosé og hyg med dinne venner og bekendte i stedet for at sidde inde og poste sure kommentarer som en anden troldehær.

Michael Hansen, ingemaje lange og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeppe tak for dit svar.

Mit indlæg var ikke for at nedgøre nogen eller noget - det var var i irritation over, at P1 programmer som Orientering mv. nu var fyldt med fodbold omtale i stedet for at gå dybere ned i de økonomiske/politiske samfundssager. Sport har da så mange andre programmer hvor de kan komme op og fylde - det er som bare det jeg ville påpege.

ingemaje lange, Jeppe Bundgaard og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Ja, men Dorte, når du taler om programmet Orientering, er det da meget værre, at redaktionen i stigende grad lader sig styre af lobbyister, og ofte henfalder til ligegyldig Voxpop. Især diverse corona-indslag har været præget af lobbyister fra erhvervsorganisationer, hvor programværterne gang på gang fremstår som glade mikrofonholdere. Det er da meget værre end et par uger, hvor der også er fodboldindslag.

Anders Budde Christensen

Tak for en fin og begavet dækning af fodbold-EM.

Jeg synes dog godt, at MØN kunne ha medregnet det danske holds voldsomme rejseaktiviteter med både Baku tur-retur, Amsterdam og London som en årsag til at den engelske træner fremstår klogere og bedre taktisk: hans hold var mærkbart friskere mod slutningen af kampen.

Dér, hvor Hjulmand gambler og efter min mening fejler, er ved indskiftningen af Yusuf Poulsen. Han vinder vel dårligt en duel? Dermed bliver det et meget vedvarende pres mod den danske midtbane, som skal løbe endnu mere. Måske havde Cornelius klaret det bedre? Det er gratis at gætte på bagefter.

Men sikke en herlig fodboldsommer!

Morten Bo Johansen

Danmark var bedre så længe kræfterne slog til. Kampen i Baku i 30 graders varme, kombineret med en relativ luftfugtighed på 80%, plus rejseaktivitet, trak bare for mange tænder ud. På en level playing field vinder Danmark 2 ud af 3 opgør mod dette engelske hold.

René Arestrup

Det var et tyndt straffespark; Ingen tvivl om det. Men set over hele kampen, er det svært at indvende noget mod englændernes sejr. Det danske hold var fysisk overmatchet i store dele af kampen. De danske spillere var tydeligvis trætte og blev tvunget alt for langt tilbage i egen forsvarszone.

René Arestrup

... Og ja, jeg er en ivrig mandags-træner :-)