Nekrolog
Læsetid: 3 min.

Farvel til en rapper, som blev ophavsretligt urimelig hårdt straffet

Den elskelige, amerikanske rapper Biz Markie er død, 57 år gammel. Det minder os om, at de tidlige rappere er ved at blive gamle, og om, hvor uskyldig en æra de var en del af. Men Biz Markie stod også centralt, da hiphoppen mistede sin uskyld. Han var nemlig den anklagede i en af de vildeste sager om musikophavsret nogensinde
Biz Markie fik tilnavnet »The Clown Prince of Rap«. Han insisterede på morskaben og humanismen i sin rap og står i dag som et ikon over en mere uskyldig æra i hiphop.

Biz Markie fik tilnavnet »The Clown Prince of Rap«. Han insisterede på morskaben og humanismen i sin rap og står i dag som et ikon over en mere uskyldig æra i hiphop.

Christopher Polk/Getty Images

Kultur
23. juli 2021

»Thou shalt not steal,« dundrede dommeren, da rapperen Biz Markie i 1992 tabte retssagen om sit nummer »Alone Again«.

På det havde han samplet nogle takter fra den irske singer-songwriter Gilbert O'Sullivans »Alone Again (Naturally)«, og det havde han aldrig fået lov til. Det var praksis i hiphop dengang, og mestendels slap man af sted med det. Men ikke Biz Markie.

Dommeren tog et af de ti bud i brug i sin domsafsigelse, og da hammeren faldt, var det med et drøn af bibelske proportioner. Hele oplaget af Biz Markies album I Need a Haircut, hvor man kunne finde nummeret »Alone Again«, blev beordret tilbagekaldt. Og det blev det.

Det var den – urimeligt – hårdeste dom om sampling nogensinde. Store komplekse værker fra Public Enemy, De La Soul og Beastie Boys med myriader af samplinger hørte nu definitivt fortiden til – nu umulige at realisere, hvis der skulle indhentes tilsvarende mange tilladelser. Hiphoppen var forandret for altid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

RIP