Interview
Læsetid: 11 min.

Illustrator Jesper Ejsing vil gøre vikingetidens regenter til personer, vi kan kigge lige i øjnene

På Nationalmuseets anmelderroste vikingeudstilling ’Togtet’ hænger Jesper Ejsings fortolkninger af fire regentpar fra vikingetiden. Men hvad har hans illustrationer at gøre blandt arkæologiske fund? Vi tegner et portræt af den i visse kredse verdensberømte illustrator

Emilie Lærke Henriksen

Kultur
21. juli 2021

Jesper Ejsing lever af at illustrere verdener, der ikke eksisterer. Verdener befolket af gnæggende trolde, flyvende drager og uhyggelige monstre. Og hans opgave er at gøre det så tilstrækkeligt overbevisende, at vi tror på, at sådan en verden rent faktisk kunne være mulig.

Ejsing, der er født i 1973, er verdenskendt for sine fantasyillustrationer af karakterer, landskaber og scener, som pryder hundredvis af papkort fra spillet Magic: The Gathering verden over. Men i år er han også trådt ind på nye arenaer.

Tidligere på året udstillede han på Museet for Samtidskunst i Roskilde, hvor hans originalillustrationer indgik i udstillingsrækken GAMES, der handlede om mødet mellem kunst, fiktionsverdener og spillogikker.

Nu udstiller Jesper Ejsing igen, denne gang i Egmonthallen på Nationalmuseet.

Her hænger otte nye illustrationer, som han har lavet specifikt til udstillingen Togtet, der åbnede i slutningen af juni. Ud over portrætterne tæller udstillingen adskillige fund fra vikingetiden og desuden et filmunivers, hvor man følger den sagnomspundne viking Bjørn Jernside, der drog på togt mod Rom i 859.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Spændende at komme ind i hans - og det - univers. Tak for den artikel

Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Varberg er instruktør på udstillingen". Lille detalje, men mon ikke der menes inspektør? Derudover var det et meget levende, let læseligt og interessant portræt af såvel Ejsing selv som selve det at være illustrator generelt og fantasy-illustrator specifikt. Har selv dyrket og læst hhv. fantasy i "Forgotten Realms" universet, Warhammer og Warhammer 40K, samt Harry Potter og selvfølgelig Tolkiens Ringenes Herre/Hobbitten og (det meste) af Silmarillion. Og Alan Lee's Tolkien illustrationer er næsten en bog værd i sig selv.

Ideen med at bruge netop fantasy-illustratorer i formidling på historiske museer er godt fundet på, især mht. til det det koncept indenfor museumsformidling der netop kaldes "levendegørelse". At gøre historien visuel er kun én måde at levendegøre på, men den er særligt effektiv til at sætte gang i folks fantasi, og det er netop fantasien der gør os i stand til at tænke historisk, at sætte os i andre folks sted, fra andre tider og anden kulturers, og danskere for 1000 år er netop i kraft af tid også en anden kultur en vor egen .

Marianne Søby

Hvorfor fik vi ikke de flotte billede af Thyra med i netudgaven?
I avisen fik det berettiget lov at fylde en hel side.