Nekrolog
Læsetid: 7 min.

Vita Andersen er død, og et rigt og skelsættende forfatterskab er afsluttet

Vita Andersen afslørede på eminent vis middelklassens blide værdier som et overskudsfænomen, mange ønsker sig, men ikke alle har råd til
Vita Andersen blev en sjælden og uundværlig stemme i dansk litteratur. I 1970’erne blev hun sammenlignet med Tove Ditlevsen, og i nyere tid har Yahya Hassan fået den samme betydning.

Vita Andersen blev en sjælden og uundværlig stemme i dansk litteratur. I 1970’erne blev hun sammenlignet med Tove Ditlevsen, og i nyere tid har Yahya Hassan fået den samme betydning.

Jytte Bjerregaard

Kultur
21. juli 2021

I 2017 udsendte Vita Andersen (1942-2021) det, der skulle blive hendes sidste bog, romanen Indigo. Hermed sluttede hun cirklen, da hun som 75-årig nåede tilbage til den tidlige barndom, der formede hendes liv og forfatterskab – og som hjemsøgte hende gennem hele livet.

Nu er hun død, 78 år, og et skelsættende forfatterskab er afsluttet. Uden Vita Andersen ville ordet ’tryghedsnarkoman’ næppe stå i Den Danske Ordbog (ordnet.dk), for Tryghedsnarkomaner var netop titlen på hendes sensationelle debutdigtsamling fra 1977, der solgte over 100.000 eksemplarer – foreløbig kun overgået af Yahya Hassans debutdigtsamling fra 2013, også han var en social komet.

Ramte de rå nerver

Tryghedsnarkomaner ramte en nerve i 1970’erne, ja nærmest alle de nerver, som tidsånden havde blotlagt: Det sociale engagement, den ubekvemme viden om barndommens uigentagelighed, de ’nye’ kærlighedsforhandlinger mellem kønnene, der opstod med kvinders øgede selvstændighed, og oveni kvindernes egne tunge kufferter af skønhedsdyrkelse, behagesyge og offermentalitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Far Vel, Vita.

Tak for alt du gav af dig selv.

Ole Kristensen, gregers hoff, Karen Møller Grothe, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Asiya Andersen, Anne Søgaard, Per Almar Johnson, Helle Brøcker, Morten Balling og Ole Frank anbefalede denne kommentar