Kulturpolitik
Læsetid: 5 min.

Ane Halsboe-Jørgensen skal tage den interne kamp og offentlige debat, Joy Mogensen ikke formåede

Tiden som kirke- og kulturminister er forbi for Joy Mogensen, og Ane Halsboe-Jørgensen overtager posten. To kulturordførere og en tidligere koncernkommunikationsdirektør i Kulturministeriet svarer på, hvad Mogensens udfordringer var, og hvad der kan gøres bedre
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix, Anders Rye Skjoldjensen, Søren Svendsen/BAM/Ritzau Scanpix.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix, Anders Rye Skjoldjensen, Søren Svendsen/BAM/Ritzau Scanpix.

Kultur
17. august 2021

Sent søndag eftermiddag meddelte kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) sin afgang fra posten i et Facebook-opslag, fordi hun var »løbet tør for overskud«.

Hun betonede et ønsket opgør med techgiganternes indflydelse, understregede, at hendes mission har været, »at kultur- og kirkepolitikken skulle være drevet af de største og vigtigste problemer og i stedet for at være defineret af symboler og happenings«, og skrev, at hendes arbejdsgang fra tiden som borgmester i Roskilde Kommune har vist sig ikke at fungere i landspolitik.

Mandag morgen kom det frem, at Ane Halsboe-Jørgensen (S) overtager posten, mens Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, tager hendes plads i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er dybt problematisk, at Socialdemokratiet forholder store dele af befolkningen muligheden for at nyde godt af kulturen - og det er i direkte utakt med det mest grundlæggende socialdemokratiske: at give de mange adgang til det, der før var beskåret de få.
Alt for længe har man desværre også ment, at de manges adgang måtte betyde en svækkelse af kvaliteten; men det er jo netop endnu engang at snyde flertallet for det, de burde have privilegeret adgang til.
Muligheden for at udnytte en sådan adgang er dog allerede begrænset af de forringelser, skolevæsenet i grundskole og ungdomsuddannelse har været udsat for.
Den gode nyhed er imidlertid, at Ane Halsboe-Jørgensen har udvist stor vilje til at løfte kvaliteten igen.

Tjaaaaaaaaa......

Hørte lige Ane Halsboe-Jørgensen udtale sig i aftenshowet :

For at være publikum i cirkus revyen skal man have en indtægt, en uddannelse....

Det koster.

Maj-Britt Kent Hansen

Også tjaaa herfra

En ny minister der foran Amalienborg, lægger ud med, hvor stolt hun er!

Inger Pedersen

Hvem har de mest magtfulde lobbyorganisationer?
= Hvem er det, der bestemmer over Danmarks kultur...

Inger Pedersen

Hvem har de mest magtfulde lobbyorganisationer?
= Hvem er det, der bestemmer over Danmarks kultur...

Helle Walther

Hvad med lige og stikke piben ind og give hende en chance, vise hvad hun vil , før der igen hakkes løs. Janteloven længe leve :((

Jørgen Mathiasen

Kunsten udfolder sig indenfor kunstinstitutionen, som er den sociale ramme for den kunstneriske produktion. At opholde sig ved Joy Mogensens epidemipolitik, som stoppede for brugerindtægterne til kunstorganisationerne, er at græde over spildt mælk. Halsboe-Jørgensen kommer næppe til at gentage politikken.

Om hun ejer Mogensens uforstand vedrørende kunst, må man vente og se, men Mogensen var én af de kulturministre, som gjorde det klart, at politikere kan have ret store vanskeligheder med at omsætte deres politiske betragtningsmåde til kunstområdet. Hun forsøgte at holde ballonen i luften ved i stedet for at tale om kultur, bare for ved epidemiens udbrud at erklære, at der var vigtigere ting at koncentrere sig om.

Bortset fra, at kunstens institutioner gerne vil have deres publikum tilbage, så ville en af de vigtigste samtaler, man kunne føre med en kulturminister, være, hvordan man især i et lille land, hvor alle kender alle, sørger for at den kunstneriske produktion kan holdes i drift.

Frederikke Nielsen

Helle Walther, "hakke", et perfekt ord for det, der overgik Joy Mogensen, der var så uheldig at blive kulturminister under en pandemi, hvor en revolution af noget som helst var absolut umuligt. Når man har behov for at hakke, har man måske bare ikke så meget behov for at se tingene i et lidt større perspektiv.