Essay
Læsetid: 18 min.

Madame Nielsen: ’Vi’ har forladt Afghanistan. Men har vi nogensinde for alvor været der?

’Vi’ har forladt Afghanistan, og Taleban er tilbage ved magten i landet. Men har vi nogensinde for alvor været der? Madame Nielsen kaster et kritisk blik på Vestens forhold til Afghanistan i erindringen om sit eget ophold i landet (i 2008)
Måske er ’Afghanistan’ blot en forestilling, det civiliserede Vestens drøm om det vildt eksotiske, et nådesløst paradis højt oppe under himlens tag, en himmelørken af støv, sne og lys.

Måske er ’Afghanistan’ blot en forestilling, det civiliserede Vestens drøm om det vildt eksotiske, et nådesløst paradis højt oppe under himlens tag, en himmelørken af støv, sne og lys.

Musadeq Sadeq

Kultur
20. august 2021

»Vi« forlader Afghanistan, og Afghanistan vil igen være det uendeligt fjerne, den luftspejling, det fatamorgana, det altid har været for os …

»Vi« forlader Afghanistan efter tyve år, hvor vi fortalte hinanden, at vi var der, vi kæmpede, tyve lange år, hvor vi foregøglede os selv, at vi forsvarede vores værdier, de friheds- og menneskerettigheder, vi bilder os ind, ikke bare er vores, men universets …

»Vi« forlader Afghanistan, efter tyve bibelsk håbløse år med myten om »The War Against Terror«, i drømmen om »Operation Enduring Freedom« og »Global Democracy«, giver vi endelig op og rejser hjem …

Men spørgsmålet er, om vi nogensinde har været der?

Måske er »Afghanistan« blot en forestilling, det civiliserede Vestens drøm om det vildt eksotiske, et nådesløst paradis højt oppe under himlens tag, en himmelørken af støv, sne og lys, øde, men af og til gennemstrejfet af gådefulde nomader i flagrende jordfarvede gevandter, slør og turbaner, luftspejlinger i det blændende lys …

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for dette essay.

Smukt.

Og uendeligt trist og deprimerende.

Madelin Wilian

Tak for det skriv!

Merete Hoffmann

Vildt betagende skrevet .TAK

Arnica Lykkegaard

Smukt, tak for det.

Niels-Simon Larsen

Den beretning gjorde indtryk på mig. Det var en nøgen beskrivelse af landet og dets mennesker, som jeg kunne følge med i. Både beskrivelsen af skrædderens akkuratesse og folkets råhed over for dyrene og hinanden. Det er den samme erfaring, jeg har fået med mig gennem mine rygsækrejser. Det er helt ned på jorden, at man oplever det ægte.

Hvordan man har kunnet tro, at at man kunne tvangsomstille andre, kan kun skyldes, at sådan nogle som Fogh aldrig har været ude og nede blandt folk, sovet i deres huse og spist deres mad. Det er fejlen ved vores professionelle politikere - de er indavlede, og så kan det kun gå galt, og det er sikkert ikke sidste gang.

Katrine Damm, Hanne Ribens og Helle Lodberg Christensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Fogh har knoklet ved landbruget som ung. Hvilke politikere er det han er indavlet med ? Han er ved gud ikke min kop te, men at rygsækturister fra Afghanistan skulle være politiske eksperter tror jeg nu ikke meget på.

Jørgen Tryggestad

Årsaken til krigen i Afghanistan kan finnes her:

"War is a racket" , by Smedley D. Butler, a retired United States Marine Corps Major General and two-time Medal of Honor recipient. Based on his career military experience,
Butler discusses how business interests commercially benefit, such as war profiteering from warfare.

Om dette - inkl. eksempler - kan læses her:
https://en.wikipedia.org/wiki/War_Is_a_Racket

Og en uendelig massiv korruption plus verdens største narko-/opiumproduktion som har været stigende i alle disse 20 årene til trods for 100.000 + NATO-soldater til stede i Afghanistan i en stor del af disse mange årene, forklarer hvorfor denne "anti-terror" krigen kunne vare i hele 20 år...