Feature
Læsetid: 9 min.

Den transkønnede OL-atlet Laurel Hubbard åbner en svær diskussion om lighed og inklusion

Sport sætter principielle diskussioner på spidsen, og ved årets OL rokker en newzealandsk transkvinde ved vores ideer om lighed, fairness og inklusion. Forskning på området er mangelfuld, siger eksperter. Debatten kan skræmme transpersoner væk fra idræt, mener dansk transkvinde og volleyballspiller
Laurel Hubbard sprang ud som kvinde i 2017. Mandag i denne uge stod Hubbard så på den helt store scene ved De Olympiske Lege i Tokyo International Forum. Hendes deltagelse har startet en stor debat om transpersoner i idræt.

Laurel Hubbard sprang ud som kvinde i 2017. Mandag i denne uge stod Hubbard så på den helt store scene ved De Olympiske Lege i Tokyo International Forum. Hendes deltagelse har startet en stor debat om transpersoner i idræt.

Skalij Wally

Kultur
6. august 2021

Siden hun var barn, har Laurel Hubbard drømt om at deltage i De Olympiske Leges konkurrence i vægtløftning. Hun blev født i 1979, og da hun var 20 år, satte Hubbard national juniorrekord i herrernes +105-vægtklasse i sit hjemland, New Zealand. Men allerede som 23-årig i 2002 holdt hun op med at løfte jern.

I 2007 sprang hun ud som kvinde, og fem år senere vendte hun tilbage til sporten. Hele tre titler vandt hun i 2017, blandt andet en sølvmedalje ved verdensmesterskabet, og med det samme var transpersoner i eliteidræt et brandvarmt – og svært – debatemne på sociale medier. På den ene side skal vi sikre, at transpersoner føler sig inkluderet i alle dele af samfundet. På den anden side skal vi bevare et fair udgangspunkt i konkurrencen for ciskvinder i forhold til de fysiske fordele, transkvinder kan tænkes at have. Og derudover skal idrætten kunne udøves sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Det er altså lidt vildt at se hvor meget folk bekymrer sig over at transkvinder vil drive ciskvinder ud af al elitesport på baggrund af en historie om en transkvinde, der i denne omgang slet ikke har vundet noget som helst. I den sammenhæng må jeg komplimentere Information for at have begået en nogenlunde ædruelig artikel.

Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Dennis Jørgensen, Christine Michelsen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Drop kønsopdelingen helt i sport. Det næste kunne være at droppe konkurrenceelementet. Tab og vind med samme sind.

erik pedersen, Halfdan Illum, Rolf Andersen, Frank Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

" rokker en newzealandsk transkvinde ved vores ideer om lighed, fairness og inklusion"

Ja den rokker ved dem, der er på den dybe ideologiske venstrefløj… for de ved ikke, hvordan de helt skal forholde sig til dette og de problemstillinger, som dette medføre over for nogle af deres andre ideologiske påfund.

For når man ikke vil anerkende de biologiske tilbøjeligheder og forskellen forbundet med ens køn, så skal man heller ikke forholde sig til mange af de andre ideologisk påfund, som man har opfundet, for fakta og biologi skal ikke stå i vejen for følelser.

og så er der os andre dumme mennesker, der VED, at der eksisterer biologi og biologiske drifter

Har faktisk essentielt ikke problemer med at transkønnede konkurrerer….
Mmmmeeeeennnn…. Nogle har fået livstidskarantæne ved steroidforbrug, og forskning tyder også på at en gangs forbrug af steroid vil give en livstid virkning.
Og transkvinder har per biologisk gennemsnit været “badet” i steroider (testosteron) i forhold til cis kvinder.

Tydeligvis gælder reglerne kun for nogle, men ikke andre. Så hvor er retfærdigheden? Ligestillingen?

Allan Nørgaard Andersen

Jeg er er ikke særlig sportsinteresseret, men jeg har da forstået så meget at man fx kan slå en tidligere verdensrekord i løb pga. at baneunderlaget befordrer præstationen; noget skinnebenstape kan sikre de mikrosekunder der skal bruges for at slå modparten i cykling; nyopfundet udstyr, som er bedre end konkurrenternes, kan være udslagsgivende for sejren. Man hylder således jævnligt vindere, hvis præstation skyldes "udvendige" forhold.
Såvidt jeg kan se er der næsten aldrig fair og lige betingelser, fx spiller det også ofte en udslagsgivende rolle hvor stærk en økonomi sportsudøveren har i ryggen.
Det er jo noget sludder at mænd har fx større muskelmasse end kvinder. Nogle mænd har større muskelmasse end nogle kvinder og omvendt. Så hvis der skulle være lige betingelser, burde der vel kun dystes mellem biologisk og mentalt set jævnbyrdige personer, uanset kønsidentitet og -historik.
Det må da også være sket før at en vægtløfter har vundet over en anden pga. hans/hendes medfødte fysiske fortrin mht. styrke. Og det plejer vel ikke være diskvalificerende for en løber at have længere ben med en anden senestruktur mv.?

Bjarne Toft Sørensen, Rolf Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Det siger sig selv, at der er en kvinder derud i verden, der overgå en svag mand.
Men der er forskel mellem mulighed for at en kvinde er stærkere, og sandsynlighed for hun er det.

Lidt forskellige fakta, men ellers prøve at slå forskellige verdens rekorder op og se forskel mellem køn.

Do males have more muscle mass than females?
It's already known that males' upper bodies, on average, have 75% more muscle mass and 90% more strength than females

he heart length, width, and thickness are 12 cm, 8.5 cm, and 6 cm, respectively. In addition, the mean weight of the heart is 280-340 g in males and 230-280 g in females

males continue to have larger lungs than females. Further, the conducting airways of adult males are larger than those of adult females, even when lung or body sizes are equivalent

Men and women have different mean haemoglobin levels in health in venous blood—women have mean levelsapproximately 12% lower than men

Ulla Willumsen, Jacob Mathiasen, Mette Eskelund og Kim Larsen anbefalede denne kommentar

@Allan Nørgaard Andersen

"Det er jo noget sludder at mænd har fx større muskelmasse end kvinder. Nogle mænd har større muskelmasse end nogle kvinder og omvendt."

Ok, kan du så ikke lige underbygge den påstand? Det er sgu snart som om Biologien er blevet et 'blasfemisk Fy' ord på vensterfløjen. Når nu naturlovene bare er en social konstruktion, kan vi så ikke lige få vand til at løbe op ad bakke mens vi er igang? Jeg mener når nu Newton var en Hvid mand, så kan vi vel bare ignorere hans teorier.

Selvfølgelig findes der nogle kvinder, der har størrer muslker end nogle mænd (og disse mænd dyrker så sjældent elitesport), men lige så selvfølgeligt er det, at mænds muskelmasse generelt er størrer end kvinders.

Der findes biologiske forskelle, accepter det dog.

Jeg tror heller ikke at elite kvinderne ligefrem ville være begejstrede over at droppe kønsopdelingen i sport.

Asiya Andersen, Ole Arne Sejersen, Peter Hertz og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

En af grundene til at debatten om emnet her nogle gange virker lettere absurd er at den ikke er opstået i Danmark, men primært i engelsktalene kredse, herunder internettet.

På dansk har vi ét ord, "køn", men på engelsk har man to ord, "gender" og "sex". De to ord har en markant forskellig betydning. "Sex" relaterer til det biologiske køn, og her er der ikke så meget at diskutere, hvis man ellers tror på biologien, og det bør man gøre.

"Gender" er derimod en social konstruktion, og dermed havner alle de begreber man diskuterer såsom kønsroller, kønsidentitet mm. i denne kategori.

Jeg er ikke i tvivl om at det kun er kvinder som kan få menstruation, eller føde børn. Det kan biologien forklare udførligt. Til gengæld føler jeg mig ligeså overbevist om at ethvert menneske bør have ret til at identificere sig som de vil, og det har jeg valgt at respektere. Det gælder iøvrigt ikke kun kønsidentitet.

Ift. den ligegyldige sport, så er det det biologiske køn som er kernen i "twisten". Her kommer jeg til at tænke på Andy Kaufman, da han kaldte sig selv "Inter-Gender Wrestling Champion of the World". Kaufman var som sædvanlig lysår forud for hans tid.

Allan Stampe Kristiansen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nicolaj Ottsen

Problemet med transkvinder i elitesport, hvis det eksistere, er, at finde i Bell kurvens mysterier. Intet enkelttilfælde, uanset hvor symbolsk det måtte være, uanset hvor politisk potent det måtte være, skal ligge til grund for hvad vi gør generelt.

Elite sports udøvere befinder sig ikke i de normale områder af kurven, men i yderpositionerne, elitesport er som flere indlæg også har været inde på en kamp om marginalerne. Tiden vil vise om transkvinder har en marginal fordel, når/hvis flere af dem søger imod elitesporten. Ender de op med at dominere har de, gør de ikke har de ikke. Jeg syntes ikke vi skal ligge os fast på nogen position, før vi har alle fakta på bordet. Men hvis det viser sig, at transkvinder udkonkurrerer cis-kvinder fra elitesport, syntes jeg vi har et problem, som trumfer inklusivitet, diversitet osv. Time will tell.

Jeppe Bundgaard

"Striden mellem kønnene har været fremme flere gange. John McEnroe gjorde sig i 2000 upopulær med et udfald mod kvindetennis i interview med The New Yorker, og Williams-søstrene erklærede i 1998, at de kunne slå enhver mand, der var parat til at stille op.

Det gjorde tyske Karsten Braasch, der på det tidspunkt var 203 i verden og på vej ud af tennis-eliten. Han vandt 6-1 over Serena og fulgte op med 6-2 over Venus. De to søstre har siden holdt sig langt væk fra diskussionen om kønnenes kamp."
-Fra EB.

Jan Fritsbøger, Ole Arne Sejersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Jeppe Bundgaard

Nu er EB ikke det man sædvanligvis ville kalde en "pålidelig kilde", men i dette tilfælde lader det til at historien var sand:

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Sexes_(tennis)#1998:_Karsten_Braasch_vs._the_Williams_sisters

Spøjs historie.

Jeppe Bundgaard

@Morten B.
Pålidelig eller ej, når nu historien er sand, er det vel lige meget, at jeg citere EB? Blind høne... Du ved;)

Her noget af ny forskning (2021) gældende "Transgender Women in the Female Category of Sport: Perspectives on Testosterone Suppression and Performance Advantage". https://www.researchgate.net/publication/346774077_Transgender_Women_in_...
Jeg kan også anbefale kapitlet om transkønnede i sport i den nye bog "Trans - When Reality meets Ideologi", skrevet af den britiske journalist Helen Joyce. Nogle vil måske fravælge at læse bogen, da forfatteren er "gender critical", men vil man orientere sig også vedrørende fakta og holdninger, der præsenteres fra den side, er det et godt værk, der kommer vidt omkring.