Ugen på kulturganen
Læsetid: 4 min.

I denne uge er der nok at snakke om i den spanske by Algar

Mens Greta Thunberg hænger ud på forsiden af Vogue for at kritisere modebranchen, så forsøger en ihærdig tyv at stjæle fra et kunstværk i Skive, og så er der røre i filmbranchen, hvor folk påstår, de udsættes for bøllemetoder. Ja, de lokale i Algar, der gerne vil have aftensamtaler gjort til verdensarv, har masser af materiale
Den andalusiske landsby Algar vil have deres samtalekultur tilføjet på listen over UNESCO's verdensarvsliste.

Den andalusiske landsby Algar vil have deres samtalekultur tilføjet på listen over UNESCO's verdensarvsliste.

Daniel Schoenen

Kultur
13. august 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Gadesnak på UNESCO’s verdensarvsliste

UNESCO’s verdensarvsliste beskytter monumenter og naturområder ved at erklære dem bevaringsværdige, men nu vil den andalusiske landsby Algar have deres samtalekultur tilføjet på listen.

Hver aften sætter borgerne sig ud på gaden, hvor de vender dagens nyheder og deler livets op- og nedture. José Carlos Sánchez, der er borgmester i Algar, forklarer i The Guardian, at samtalerne er »terapeutiske«, og at de udgør »modsætningen til sociale medier«.

Det er ikke det første immaterielle fænomen, der får en plads på verdensarvslisten. Belgisk ølkultur, kinesisk skyggeteater og græsslåningskonkurrencer i Bosnien-Hercegovnia er også klassificeret som udrydningstruede skikke, men det er trods alt første gang, den fysiske samtale er at finde i selskabet.

José Carlos Sánchez håber, at en plads på listen vil få ungdommen til at holde traditionen i hævd, og minde dem om at åbne munden.

Rebekka Bundgaard

Greta Thunberg er in style

Hvem sidder der ved træet i skoven og aer en hest i det første nummer af den nye skandinaviske udgave af Vogue?

Det gør såmænd Greta Thunberg. Som med Billie Eilish, der droppede hættetrøjen og det sort-grønne hår på forsiden af Vogue og dermed konfirmerede overgangen fra emo-teen til ung kvinde, markerer også verdens kendteste klimaaktivist nu på samme plads, at hun ikke længere bærer sin autoritet som forvokset barn, men som ung voksen.

Forsiden er et sted, hvorfra hun kan tale modens magtherrer imod og som en bæredygtig, men også velklædt trojansk hest forpligte de læsere, der synes hun er fashion, på selv at blive det.

Katrine Hornstrup Yde

Den store guldjagt i Skive

I Rådhushaven i Skive står kunstværket 'Skatkammeret' af billedhugger Mogens Møller.

I Rådhushaven i Skive står kunstværket 'Skatkammeret' af billedhugger Mogens Møller.

Statens Kunstfond
I Rådhushaven i Skive står kunstværket Skatkammeret af billedhugger Mogens Møller – en syv tons tung granitskulptur. Inde i den, bag et panserglas, ligger en 24 karats guldbarre, der har været omdrejningspunktet for adskillige mislykkede kunsttyveriforsøg gennem flere år i den midtjyske by.

Søndag aften blev den igen forsøgt stjålet, da en mand ifølge Skive Folkeblad forsøgte at brænde hul i panserglasset. Tidligere, i marts i år, blev der affyret mindst 20 skud med boltpistol mod panserglasset.

Og i sommeren 2019 forsøgte nogen at sprænge hul i glasset med krudt. Det lokale politi vil ifølge DR ikke udelukke, at der kan være tale om samme gerningsmand. Man kan i givet fald håbe, vedkommende er løbet tør for tyveriværktøjer.

Emil Høj

Filmbranchen råber op

415 personer fra forskellige afkroge fra den danske filmbranche har skrevet et åbent brev om den kultur, der angiveligt hersker flere steder i produktionslivet.

»Det kan ikke være meningen, at mennesker, der bare gør deres arbejde, skal sygemeldes med depressioner og stress eller helt forlade branchen, bare fordi citronen lige skal presses lidt mere,« står der i brevet, der blandt andet er underskrevet af skuespilleren Bodil Jørgensen, fotografen Morten Søborg og designeren Jim Lyngvild. »Vi accepterer ikke vold – psykisk eller fysisk – chikane, mobning, trusler om at smadre nogens karriere eller andre bøllemetoder.«

»Det kan ikke være meningen, at mennesker, der bare gør deres arbejde, skal sygemeldes med depressioner og stress eller helt forlade branchen, bare fordi citronen lige skal presses lidt mere,« står der i et åbent brev, der blandt andet er underskrevet af skuespilleren Bodil Jørgensen.

»Det kan ikke være meningen, at mennesker, der bare gør deres arbejde, skal sygemeldes med depressioner og stress eller helt forlade branchen, bare fordi citronen lige skal presses lidt mere,« står der i et åbent brev, der blandt andet er underskrevet af skuespilleren Bodil Jørgensen.

Linda Johansen

Filmproduktion i Danmark er som bekendt massivt statsstøttet, og derfor foreslår en af initiativtagerne, scenograf Emilie Nordentoft, at man politisk stiller krav om, at producenterne forvalter skattekronerne ordentligt. Et ydmygt krav. Hun skal nu mødes med Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær.

Rasmus Elmelund

R. Kelly kan ikke flyve fra den her

Mandag begynder retssagen mod den amerikanske sanger R. Kelly, som er anklaget for en lang række af forhold herunder voldtægt og menneskehandel med henblik på prostitution. R&B-sangeren har været varetægtsfængslet siden 2019, hvor han blev anklaget og sigtet for at have udnyttet mindreårige piger seksuelt i næsten to årtier. R. Kelly nægter sig skyldig i alle anklager.

Thomas Florin

Danskerne vil ikke betale for nyt fra nærområdet

Både det fusionerede Jysk Fynske Medier og Jyllands-Posten har meldt ud, at de barsler med at udgive lokalsprøjter af høj kvalitet i en række jyske byer – vel at mærke af den slags man betaler rigtige penge for. Men det bliver svært, spår en ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for webmagasinet Mediawatch.

Faktisk kan kun 12 procent forestille sig at betale for lokale nyheder, mens 77 procent siger tak, men ellers tak. Den primære årsag blandt nej-sigerne er, at de allerede får deres behov opfyldt af de forskellige gratis medier. Problemet er, at de gratis nyheder primært består af annoncefinansierede ugeaviser, der får stadig sværere ved at tjene penge.

Ifølge Kulturstyrelsen faldt annonceindtægterne i de lokale ugeaviser over 65 pct. fra 2007 til 2019. Så noget kan tyde på, at de lokale nyheders fremtid afhænger at politisk vilje til at bakke op, og kulturminister Joy Mogensen (S) har da også flere gange bekræftet, at det bliver et af fokusområderne i de kommende medieforhandlinger. En fælles brainstorm om et lukrativt nærområde for Dagbladet Information er måske ikke en dårlig idé.

Anna von Sperling

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her