Interview
Læsetid: 7 min.

20 år efter terrorangrebet har vi stadig ikke fået den store roman om 9/11

9/11-terrorangrebet har ikke for alvor forandret litteraturen, men 1990’ernes forandringer og vending mod det intime blev særligt synlige i lyset af begivenheden. Tore Rye Andersen, der forsker i amerikansk litteraturhistorie, gør status

Sofie Holm Larsen

Kultur
10. september 2021

På lørdag, den 11. september, er det 20 år siden, at to kaprede passagerfly fløj ind i tvillingetårnene i World Trade Center på Manhattan. Kort efter terrorangrebet forudså en række forfattere og journalister, heriblandt Graydon Carter, der var redaktør på magasinet Vanity Fair, at angrebet ville være ensbetydende med ironiens død og en hel generations kendetegn.

I tiden efter angrebet føltes det utænkeligt, at det ikke ville blive et vendepunkt, også i kunsten. I 2011, ti år efter angrebet, bragte The New York Times et essay af den japanske forfatter Haruki Murakami. Her beskriver han, hvordan terrorangrebet fik ham til at genoverveje fiktionens funktion i et samfund, hvor virkeligheden synes mere fiktiv end den fiktion, han selv var i stand til skrive.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er mange ubesvarede spørgsmål efter 9/11. Sjovt nok er spørgsmålene blevet afvist med, at sandheden vil skade USA's sikkerhed.

Så kan vi jo kun tænke os til, hvad svar der vil skade deres sikkerhed kan være.