6.000 nye sider fra mesterforfatteren, Første Verdenskrigsveteranen, lægen og antimennesket Céline

Louis-Ferdinand Céline rører på sig hinsides graven og er klar med 6.000 hidtil forsvundne (eller måske hidtil skjulte?) sider, der blandt andet lover at kaste et knap så glorværdigt lys over den franske modstandsbevægelse
Der er angiveligt tre manuskripter blandt de 6.000 nyopdagede sider fra Célines hånd.

Der er angiveligt tre manuskripter blandt de 6.000 nyopdagede sider fra Célines hånd.

Nicolas Bove

Kultur
24. september 2021

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

6.000 NYE SIDER AF LOUIS-FERDINAND CÉLINE

FRANKRIG

Én af Frankrigs enfant terrible, Første Verdenskrigsveteran, læge og forfatter Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) er i manges øjne i vægtklasse med Joyce og Proust. Ikke bare Célines litterære stil, men også hans politiske gebærden sig delte vandene i Frankrig – på kryds og tværs, for han orienterede sig på højst idiosynkratisk vis og var ikke til at spænde for nogen anden vogn end sin egen. Ud over de romaner, der med deres desillusionerede eller rå menneskesyn (vælg selv) og nye, upolerede litterære stil gjorde ham så berømt og berygtet, skrev han mellem 1937 og 1941 tre antisemitiske, polemiske værker. Som eftersøgt kollaboratør i krigens sidste dage gjorde han et stop-over i Vichy-regeringens enklave i Sigmaringen. Herfra lykkedes det ham (med tysk hjælp) at flygte til Danmark med konen og katten, hvor han tilbragte seks år – delvist i Vestre Fængsel, delvist i Korsør, hvilket han vist fandt nogenlunde lige afskyeligt. I 1951 fik han amnesti og vendte hjem. Nazist var han aldrig. Han tilhørte ikke et parti og stemte ikke. Han troede med egne ord simpelthen ikke på menneskeheden. Han var til gengæld en bred vifte af ’anti’: antisemit, antifrimurer, anti-den katolske kirke, anti-det franske uddannelsessystem, antimilitær, antisocialist og antikrig … Har De mistet pusten? Vent lidt med det: 6.000 håndskrevne sider indeholdende tre forsvundne manuskripter samt korrespondance med velkendte personer er dukket op. Han har igen sluppet fanden løs i den franske laksegade.

 

6.000 NYE SIDER AF LOUIS-FERDINAND CÉLINE II

FRANKRIG

Céline færdiggjorde anden gennemskrivning af romanen Rigodon 30. juni 1961. En aneurisme satte endeligt punktum for den, og for hans liv, dagen efter. Hvad stiller en nation op med sådanne størrelser, hvis massive kunstneriske talent og indflydelse ikke kan benægtes, men heller ikke balancere på en piedestal? I Frankrig måtte kulturministeriet i 2011 efter protester strege ham fra listen over kunstnere, der skulle fejres på 50-året for deres død. De må nok gøre det samme, når han næste gang har rund fødsels- eller dødsdag. Blandt de 6.000 håndskrevne sider findes nemlig nok noget, der kaster et knap så flot lys over visse dele af den ellers så gennemglorificerede franske modstandsbevægelse. Confused? Not after the next episode of

 

6.000 NYE SIDER AF LOUIS-FERDINAND CÉLINE III

FRANKRIG

… Men hvornår kommer den? Først skal vi lige have afgjort spørgsmålet om de litterære rettigheder og i den forbindelse spørgsmålet om, hvorvidt de nævnte sider nogensinde har været rigtigt væk? Ingen betvivler deres autenticitet – men de er sært tørre og velbevarede, i forhold til at de (angiveligt) har tilbragt syv-otte årtier i en fugtig kælder. Så hvem har gemt dem? Hvor? For hvem? Hvorfor? Og givet dem videre til hvem? Hvem fjernede dem egentlig under befrielsen fra Célines forladte hjem? Til de engang kan udgives, opbevares de hos Frankrigs Centrale Kontor for Bekæmpelse af Trafficking af Kulturelle Artefakter – og det kontor må nogen da virkelig gerne skrive en roman om, mens vi venter, tak for det.

 

NY PERMANENT BEBOER I PANTHEON

FRANKRIG

Havde han holdt sig på det gode selskabs måtte, ville Céline have været selvskrevet til en begravelsesplads- eller plade blandt fædrelandets ypperste sønner og døtre i Pantheon. Af sidstnævnte er der selv for et patriarkat bizart få, men der kommer én til i oktober. En kunstner, der har inspireret mange andre (også forfattere, og ad den dør sniger vi hende lige med ind i Bogkort). Hun var ikke mindre excentrisk end Céline, men med helt andre fortegn. De fleste kender hende ikke for hendes roller i den franske modstandsbevægelse og borgerrettighedsbevægelsen i USA, hendes eksperimenterende regnbuefamilieform (hun adopterede 12 børn fra hele verden), hendes kunstneriske oeuvre eller hendes berømmelse selv blandt berømtheder. De får ét fingerpeg: bananskørt. Ja. Svaret er Josephine Baker. Læser man de danske anmeldelser af hendes optræden i København i 1928, kan man godt få en celinsk trang til bare at være anti-alt hvad der konstituerede kulturen for hundrede år siden. Selv kulturradikalismens gudfaders (PH’s) begejstrede anmeldelse er rædselsvækkende: »En barnesjæl i dyreham,« kaldte han Baker og opfordrede de danske mødre til at opdrage deres døtre i hendes billede. Gisp. Nå, men nu hænger hun altså, som den første sorte kvinde, ud med Voltaire og Marie Curie. Lidt sker der da på hundrede år.

 

GODT NYT FRA UTOPIA

PSST, DET ER FIKTION

Slut med pseudospændende, pseudospirituelle bestsellere a la Da Vinci Mysteriet. Publikumsvinden er vendt, fronten er woke fransk horrorkomedie og hedder Nationens grav. Plottet er enkelt. I Pantheon vågner de døde sjæle, inkarneres og begiver sig ud i Paris. Koryfæerne viser sig at være aldeles menneskelige. Al national selvforherligelse og -følelse kollapser. Det bliver en pest, en pandemi. Alle nationalstaterne kollapser. Hele patriarkatet kollapser. Først er det uhyggeligt, så er det faktisk bare superfint.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her