Baggrund
Læsetid: 8 min.

Alfons Åberg gør hverdag til en stor fortælling og spytklatter til eksistensspørgsmål

Gunilla Bergström døde i sidste uge, 79 år gammel. I den anledning har vi genbesøgt forfatterskabet og undersøgt, hvad der gør Alfons Åberg, den ret almindelige dreng fra betonbyggeriet, til noget helt særligt
Gunilla Bergström har selv erfaret, at børneperspektivet kan skabe stor klarhed i komplicerede spørgsmål, og Alfons Åberg er en lille fænomenolog, der undersøger verden og stiller spørgsmål til sin egen væren.

Gunilla Bergström har selv erfaret, at børneperspektivet kan skabe stor klarhed i komplicerede spørgsmål, og Alfons Åberg er en lille fænomenolog, der undersøger verden og stiller spørgsmål til sin egen væren.

STINE LARSEN

Kultur
3. september 2021

De fleste kan nok se det for sig: Alfons Åbergs far ligger på gulvet i stuen. Udmattet, efter at Alfons har sendt ham på den ene udflugt efter den anden for at udsætte den uudsættelige søvn. Nu ligger hr. Åberg dér med den ene hånd rakt ind efter bamsen under sofaen og er selv faldet i søvn. Og de fleste kan nok høre Alfons råbe: »Jeg skal bare lige …«, mens far bliver mere og mere utålmodig efter at komme ud ad døren, indtil han selv falder over noget i avisen, og så er det ham, der siger: »Jeg skal bare lige …« Og det, de fleste hører, er nok Thomas Windings stemme. Selv om det er mange år siden, at Alfons Åberg fik ny oplæser på dansk.

Alfons Åberg er en af de mange børnebogsfigurer, der bekræfter tesen om, at voksne køber de bøger, som de selv elskede som børn. Derfor udgives de igen og igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Slotsted

"De fleste kan nok se det for sig: Alfons Åbergs far ligger på gulvet i stuen."

Nej, det kan de fleste ikke. Jo, bevares, folk, der har et forhold til Alfons Åberg kan se det for sig.

Men det har ingen, der er født efter ca. 1980. Alfons Åberg er en parentes i historien, som parenteser i samme historie søger at gøre vigtig.

Alfons Åberg er ikke ligefrem nogen Pippi Langstrømpe.

Jeg kan nu godt Michael Slotsted, og jeg er født lang tid før 1980;)

Jeg er så også stor fan af Ramasjang - noget, hvis ikke DET bedste DR præsterer for tiden.

'Men det har ingen, der er født efter ca. 1980'. Vrøvl. Jeg har fem børn, født mellem 1986 og 2009. De har ALLE haft et forhold til Alfons Åberg, og de ville langt hellere høre om ham end Pippi eller Emil.

Carl Chr Søndergård og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar