De digitale platforme tilbød i denne uge alt fra selvskade til ny nordisk Disney-satsning

Mens Disney+ kæmper for at vinde det nordiske streamingmarked, kæmper den britiske filmbranche for at følge med efterspørgslen på nyt indhold og Rusland for at blive af med samfundskritisk standup på YouTube. Imens på TikTok deler unge klip af og tanker om selvskade
Streamingtjenesten Disney+, der i tre år har bragt film og tv på især amerikansk til danskerne, åbner nu en nordisk afdeling, der skal producere originalt dansk indhold til platformen.

Streamingtjenesten Disney+, der i tre år har bragt film og tv på især amerikansk til danskerne, åbner nu en nordisk afdeling, der skal producere originalt dansk indhold til platformen.

Raphael Lafargue

Kultur
17. september 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Selvskadeindhold trender på TikTok

Fra programmet 'Døde pigers dagbog' på DR
I dokumentaren Døde Pigers Dagbog fra 2020 kunne DR afsløre selvskadenetværket ’Priv’ på Instagram, hvor sårbare unge deler selvmordstanker og selvskademetoder. Nu har DR genoptaget emnet, fordi et lignende selvskadenetværk har fundet vej til videomediet TikTok, der i sidste halvår af 2020 måtte fjerne over fem millioner opslag om selvskade. ’Priv’-netværket er, som navnet antyder, et privat forum, der er vanskeligt at infiltrere.

Sådan er det ikke på TikTok, hvor man let kan finde videoerne gennem hashtags. På TikTok er man ikke herre over sit eget feed, hvilket betyder, at brugere, der aldrig aktivt ville opsøge sådan et netværk, i værste fald kan risikere at få videoer, hvor folk begår selvmord smidt i hovedet, når de åbner appen. DR kalder selvskadegrupperne for et ’tveægget sværd’ fordi mange unge finder støtte i at dele deres oplevelser med ligesindede og at opleve at være ’normale’.

Spørgsmålet er, om normaliseringen har nået sin grænse, når selvskade og selvmord bliver til almindeligt indhold, der kan inspirere ung pige til at skære i sig selv, ligesom man kan inspirere hende til at købe en kjole.

Rebekka Bundgaard
 

Disney+ vil have dansk indhold

Disney+
Streamingtjenesten Disney+, der i tre år har bragt film og tv på især amerikansk til danskerne, åbner nu en nordisk afdeling, der skal producere originalt dansk indhold til platformen. Nanna Mailand-Mercado, som hidtil har været ansvarlig for konkurrenten Viaplays egenproduktion, kommer til at stå i spidsen for Disney Nordic.

Alt det skriver Politiken i et interview med Disneys nordiske chef, Hans van Rijn. Hvor mange penge der skal bruges på satsningen, og hvordan Disney+ har det med arbejdsforhold og den slags, bliver han dog ikke spurgt til.

Rasmus Elmelund

 

Den britiske filmbranche mangler også hænder

Mangel på kvalificeret arbejdskraft var den officielle forklaring på, at DR Drama for nylig udskød optagelserne af en allerede dyr historisk serie om Leonora Christina Ulfeldt. Streamingtjenesternes kamp om seernes opmærksomhed og penge har ført til, at der pumpes indhold ud i så høj fart, at film- og tv-branchen knap selv kan følge med.

Sådan er det også i Storbritannien, hvor produktionsselskaber nu er gået sammen om et program, der skal oprette 30.000 nye stillinger og uddanne 10.000 nye filmarbejdere, skriver The Guardian. Andre initiativer arbejder for at rekruttere filmarbejdere fra befolkningsgrupper, der er underrepræsenteret i branchen.

Lone Nikolajsen

MeToo-bevægelsen er nået til Kina

#MeToo-bevægelsen i Kina findes. Senest blev en af Kinas største popstjerner, canadisk-kinesiske Kris Wu, i juli arresteret efter flere anklager om blandt andet voldtægt. Og i denne uge, skriver BBC, har retten i Beijing behandlet en to år gammel anklage mod en af landets kendte tv-personligheder, tv-vært på CCTV (China Central Television), Zhu Jan.

Senest blev en af Kinas største popstjerner, canadisk-kinesiske Kris Wu, i juli arresteret efter flere anklager om blandt andet voldtægt.

Senest blev en af Kinas største popstjerner, canadisk-kinesiske Kris Wu, i juli arresteret efter flere anklager om blandt andet voldtægt.

Stringer/Zuma/Ritzau Scanpix
Hans tidligere praktikant, Zhou Xiaoxuan (kendt under navnet Xianzi) har anklaget ham for med magt at have befamlet og kysset hende tilbage i 2014. Anklagen igangsatte en bølge af vidnesbyrd i Kina, hvor man tidligere ikke har haft en retlig definition på sexchikane.

Tirsdag faldt der så dom til fordel for Zhu Jan – med begrundelse i utilstrækkelige beviser for sexchikane. Den 24-årige kvinde appellerer dommen, men kan nu også se frem til at blive sagsøgt for at skade tv-værtens rygte og psykiske velbefindende. Et skridt frem og #MeToo tilbage …

Katrine Hornstrup Yde

Udvisning af komiker skaber frygt i Rusland

Det er ikke bare spas at være sjov. Det fik den belarusiske komiker Idrak Mirzalizade at mærke, da en joke først sendte ham bag tremmer og siden fik ham smidt ud af Rusland, skriver DR. I marts jokede han i et populært russisk youtubeprogram om den racisme, han møder i Rusland som indvandrer – han er født i Aserbajdsjan og har et belarusisk pas. Han fortalte blandt andet om at være en brun mand på boligjagt i Moskva.

Det var næsten umuligt, sagde han, og da han endelig fandt en lejlighed, var der klamme pletter på madrassen. Og så kom den farlige vittighed: »Det var nyt for mig, men åbenbart har russere en vane med at smøre sig ind i lort, inden de lægger sig til at sove.« Efterfølgende blev komikeren overfaldet på gaden, den 9. august blev han idømt ti dages fængsel for at opildne til etnisk had og fjendskab, siden blev Mirsalisade erklæret for ’uønsket’ og landsforvist for altid.

Sagen har ifølge DR’s Matilde Kimer pustet til frygt blandt Ruslands kulturpersoner. »Sagen bliver nemlig set som endnu et eksempel på, at de russiske myndigheder ikke kan tåle nogen form for kritik,« fortæller hun.

Anna von Sperling

Med nyt album risikerer Mehdi Rajabian fængsel

Mehdi Rajabian er en iransk instrumental musiker og ’forbryder’. I oktober 2013 blev han arresteret og senere idømt tre års fængsel for at lede pladeselskabet Barg Music, der kæmpede for kvindelige musikere, hvis ret til at udgive musik er ikkeeksisterende i Iran. Han fortæller til The Times og BBC, at han blev isoleret med bind for øjnene i 90 dage, hvorefter han blev løsladt mod kaution, og i starten af juni 2016 begyndte han afsoningen af sin dom. Efter et år i det berygtede Evin-fængslet i Teheran, begyndte Mehdi Rajabian at sultestrejke i 40 dage, og det lykkedes Rajabians mor at få ham løsladt i juni 2017. Han bor nu i den nordlige iranske by Sari.

På trods af at den iranske regering har bandlyst Mehdi Rajabians virke som musiker og den grufulde historie, udkommer han fredag med albummet Coup of Gods, hvor åbningsnummeret »Whip On a Lifeless Body« er inspireret af dagene i sultestrejke.

Thomas Florin

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her