Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Selvskadeindhold trender på TikTok

Sådan er det ikke på TikTok, hvor man let kan finde videoerne gennem hashtags. På TikTok er man ikke herre over sit eget feed, hvilket betyder, at brugere, der aldrig aktivt ville opsøge sådan et netværk, i værste fald kan risikere at få videoer, hvor folk begår selvmord smidt i hovedet, når de åbner appen. DR kalder selvskadegrupperne for et ’tveægget sværd’ fordi mange unge finder støtte i at dele deres oplevelser med ligesindede og at opleve at være ’normale’.
Spørgsmålet er, om normaliseringen har nået sin grænse, når selvskade og selvmord bliver til almindeligt indhold, der kan inspirere ung pige til at skære i sig selv, ligesom man kan inspirere hende til at købe en kjole.
Rebekka Bundgaard
Disney+ vil have dansk indhold

Alt det skriver Politiken i et interview med Disneys nordiske chef, Hans van Rijn. Hvor mange penge der skal bruges på satsningen, og hvordan Disney+ har det med arbejdsforhold og den slags, bliver han dog ikke spurgt til.
Rasmus Elmelund
Den britiske filmbranche mangler også hænder
Mangel på kvalificeret arbejdskraft var den officielle forklaring på, at DR Drama for nylig udskød optagelserne af en allerede dyr historisk serie om Leonora Christina Ulfeldt. Streamingtjenesternes kamp om seernes opmærksomhed og penge har ført til, at der pumpes indhold ud i så høj fart, at film- og tv-branchen knap selv kan følge med.
Sådan er det også i Storbritannien, hvor produktionsselskaber nu er gået sammen om et program, der skal oprette 30.000 nye stillinger og uddanne 10.000 nye filmarbejdere, skriver The Guardian. Andre initiativer arbejder for at rekruttere filmarbejdere fra befolkningsgrupper, der er underrepræsenteret i branchen.
Lone Nikolajsen
MeToo-bevægelsen er nået til Kina
#MeToo-bevægelsen i Kina findes. Senest blev en af Kinas største popstjerner, canadisk-kinesiske Kris Wu, i juli arresteret efter flere anklager om blandt andet voldtægt. Og i denne uge, skriver BBC, har retten i Beijing behandlet en to år gammel anklage mod en af landets kendte tv-personligheder, tv-vært på CCTV (China Central Television), Zhu Jan.

Senest blev en af Kinas største popstjerner, canadisk-kinesiske Kris Wu, i juli arresteret efter flere anklager om blandt andet voldtægt.
Tirsdag faldt der så dom til fordel for Zhu Jan – med begrundelse i utilstrækkelige beviser for sexchikane. Den 24-årige kvinde appellerer dommen, men kan nu også se frem til at blive sagsøgt for at skade tv-værtens rygte og psykiske velbefindende. Et skridt frem og #MeToo tilbage …
Katrine Hornstrup Yde
Udvisning af komiker skaber frygt i Rusland
Det er ikke bare spas at være sjov. Det fik den belarusiske komiker Idrak Mirzalizade at mærke, da en joke først sendte ham bag tremmer og siden fik ham smidt ud af Rusland, skriver DR. I marts jokede han i et populært russisk youtubeprogram om den racisme, han møder i Rusland som indvandrer – han er født i Aserbajdsjan og har et belarusisk pas. Han fortalte blandt andet om at være en brun mand på boligjagt i Moskva.
Det var næsten umuligt, sagde han, og da han endelig fandt en lejlighed, var der klamme pletter på madrassen. Og så kom den farlige vittighed: »Det var nyt for mig, men åbenbart har russere en vane med at smøre sig ind i lort, inden de lægger sig til at sove.« Efterfølgende blev komikeren overfaldet på gaden, den 9. august blev han idømt ti dages fængsel for at opildne til etnisk had og fjendskab, siden blev Mirsalisade erklæret for ’uønsket’ og landsforvist for altid.
Sagen har ifølge DR’s Matilde Kimer pustet til frygt blandt Ruslands kulturpersoner. »Sagen bliver nemlig set som endnu et eksempel på, at de russiske myndigheder ikke kan tåle nogen form for kritik,« fortæller hun.
Anna von Sperling
Med nyt album risikerer Mehdi Rajabian fængsel
Mehdi Rajabian er en iransk instrumental musiker og ’forbryder’. I oktober 2013 blev han arresteret og senere idømt tre års fængsel for at lede pladeselskabet Barg Music, der kæmpede for kvindelige musikere, hvis ret til at udgive musik er ikkeeksisterende i Iran. Han fortæller til The Times og BBC, at han blev isoleret med bind for øjnene i 90 dage, hvorefter han blev løsladt mod kaution, og i starten af juni 2016 begyndte han afsoningen af sin dom. Efter et år i det berygtede Evin-fængslet i Teheran, begyndte Mehdi Rajabian at sultestrejke i 40 dage, og det lykkedes Rajabians mor at få ham løsladt i juni 2017. Han bor nu i den nordlige iranske by Sari.
På trods af at den iranske regering har bandlyst Mehdi Rajabians virke som musiker og den grufulde historie, udkommer han fredag med albummet Coup of Gods, hvor åbningsnummeret »Whip On a Lifeless Body« er inspireret af dagene i sultestrejke.
Thomas Florin
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
Grækerne vil have relieffer tilbage, Modi vil ikke lade inderne se sandheden, og Kylie Jenner er ikke dyrplager
27. januar 2023I denne uge er der gang i tilbagetrækningen: Både fra Nationalmuseet, i Indien, på catwalken og Adidas’ direktionsgangeI denne uge sagde to museumsdirektører op, og Shakira udgav et hævntørstigt hit om sin eks
20. januar 2023Den colombianske megastjerne har i denne uge efterladt rigeligt med guldæg i teksten på sit ’diss-track’ til, at alle vidste, det handler om eksen, Gerard Piqué. Og så har indbegrebet af en Hollywood bombshell efterladt verdenen lidt kedeligereI denne uge fik vi en tv-serie med Adele, Harry Kane og Greta Thunberg i hovedrollerne
13. januar 2023Det var også ugen, hvor vi blev bekendt med et specielt samarbejde mellem Ørsted og et stort britisk museum, og hvor den russiske juryformand for den efterhånden temmelig omtalte børnebogspris H.C. Andersen-prisen valget at trække sig