Sonningpris
Læsetid: 19 min.

»Gennem Svetlana Aleksijevitjs indsats bliver vi alle klogere på os selv og vores medborgere i Europa«

Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj får Sonningprisen som anerkendelse for sit store og modige arbejde for at skriftfæste centrale dele af den europæiske samtidshistorie og for at give stemme til dem, der ellers ikke bliver hørt

Sofie Holm Larsen

Kultur
24. september 2021

Jeg har fået den ære at begrunde, hvorfor Sonningprisen, som i dag uddeles for 37. gang, går til netop Svetlana Aleksijevitj. Det er en stor, men heldigvis ikke vanskelig opgave. Som det lød i den danske presse, da pristildelingen blev annonceret i september 2020: »Sjældent er Sonningprisen gået til en mere værdig prismodtager« (Politiken). Og: Aleksijevitjs forfatterskab »er et af de største og vigtigste i verden lige nu« (Information).

Sonningprisen er testamentarisk stiftet af redaktør og forfatter Carl Johan Sonning (1879-1937) og tildeles efter hans ønske en person, som »skønnes at have udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Svetlana Aleksijevitj er ikke blot forfatter, hun giver de tavse både sprog og taletid. Det er en enestående bedrift.

Finn Jakobsen, Jan Jensen, Franz Nitschke og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt' er et fantastisk dokumentariske værk, der beskriver kvindelige soldaters erfaringer med krig og dens rædsler. Og hvorfor nazisterne kun kunne tabe.........

Niels-Simon Larsen

Tak for talen.
Har læst to bøger, der gjorde stor indtryk på mig.