Interview
Læsetid: 11 min.

Instruktør bag usædvanlig dokumentar om plejehjem: Demens tvinger mennesker til at gøre noget, vi andre længes efter

Den nye danske dokumentarfilm ’Det er ikke slut endnu’ handler om plejehjemmet Dagmarsminde. Og om den revolutionerende kraft, som fællesskab er. Vi har talt med instruktør Louise Detlefsen

Beboerne på Dagmarsminde er ude at røre ved træer.

Marie Hald

Kultur
21. september 2021

Midt i aftensmaden griber Vibeke langsomt ud efter vasen på bordet og tager forsigtigt først en og så to blomster op og studerer dem med undren. En plejer i lyseblå kjole sætter sig ved hendes side. »Synes du, at blomsterne er blevet lidt for gamle?« spørger hun. »Så er det godt, at vi får friske blomster i morgen.«

På Dagmarsminde, et plejehjem med beboere med varierende grader af demens, er de visne potteplaner nemlig skiftet ud med friske blomster, de private dagligstuer skåret væk til fordel for fællesrum med fælles måltider, og ikke mindst er formanende ord, såsom at »blomster skal blive i vasen«, erstattet med nysgerrige samtaler ind i det parallelunivers, som et menneske med demens ofte lever i.

»Ingen ved jo, hvorfor hun tager blomsterne op, for hun har ikke noget sprog,« fortæller dokumentarfilminstruktør Louise Detlefsen, der har fulgt livet og døden for beboerne og personalet på plejehjemmet Dagmarsminde gennem halvandet år i dokumentarfilmen Det er ikke slut endnu, der har premiere i biograferne tirsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

Nej hvor jeg håber dokumentaren vil inspirere til en kulturændring på ældreområdet og andre plejekrævende områder.
Det er jo sådan det skal være

Frank Østergaard, Annette Knudsen, Torben Nielsen, Katrine Nyholm, Mads Berg, Ervin Lazar, Per Torbensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det lyder som en film, jeg gerne vil se

Svend Erik Sokkelund, Steen Bahnsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lise Lotte Rahbek 21. september, 2021 - 07:49

"Det lyder som en film, jeg gerne vil se"
citat fra læserbrev

Du har selvfølgelig ret.
Men det kræver vist mere mod at se filmen, end jeg lige kan mønstre.

Det er så de 12 beboere på Dagmarsminde, der befinder sig i gode omgivelser; men der er jo uendeligt mange flere Alzheimer patienter, der vantrives rundt omkring på diverse plejehjem.

Anders Reinholdt, Ervin Lazar og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Torben Lindegaard
Ja. Lige præcis derfor vil jeg gerne se noget positivt om demens.
Det er en stor frygt hos mange mennesker, ialfald dem jeg har talt med om demens, at havne ude i kanintethuske-land enten selv eller hos vores nærmeste.

Ete Forchhammer

Det er jo utroligt som den dybe tallerken skal opfindes igen og igen, på mangfoldige områder, og hver gang er der kræfter i samfundet der sætter kikkerten for det blinde øje for at bevare status quo.

At der findes modbevægelser, som fx fører til etableringen af et plejehjem som Dagmarsminde, er SÅ godt, også at dets grundlægger vist jævnligt skriver i en af de andre mindre aviser…. Men derefter…?

Hvodan påvirke borgere OG politikere der kæmper for at bevare alt som før, højst med små justeringer, så som friske blomster på bordene? - Hm, hvad er det lige vi ser her efter pandemien? At de positive ændringer den trods alt også førte med sig, nu er blevet permanente?!?

En folkebevægelse der vil tage Dagmarsminde til sig og fx arbejde for dets grundkoncept, og for veluddannet, vellønnet personale over hele linien?? Jeg er ked af det, men jeg har svært ved at forestille mig sådan en folkebevægelse…

Annette Knudsen, Torben Bruhn Andersen, Fam. Tejsner, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Pietro Cini, Freddie Vindberg og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"...men der er jo uendeligt mange flere Alzheimer patienter, der vantrives rundt omkring på diverse plejehjem".

Som SOSU hjælper i hjemmeplejen og tidligere ansat på et plejehjem, bliver jeg provokeret og en smule ked af at læse din kommentar, Torben Lindegaard.
-Kommer du på mange plejehjem og ser hverdagen udfolde sig? Eller udtaler du dig på baggrund af de triste og meget alvorlige enkelt sager, der har været fremme i medierne?

Vi er rigtig mange godhjertede og dygtige medarbejdere, der knokler for at pleje, passe og hjælpe vores alle sammens pårørende i deres livs efterår.

nanna Brendstrup, John Liebach, Carsten Bjerre, Per Christensen, Kjeld Pedersen, Ditte Jensen, Torben Bruhn Andersen, Fam. Tejsner, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jeppe Bundgaard 21. september, 2021 - 09:55

En nær ven er lige død efter et Alzheimer forløb, der indebar 13 måneder på demensplejehjem. Det var godt nok en træls affære for både ham selv og konen, der besøgte ham hver eneste dag.

Jeg har ikke et dårligt indtryk af det pågældende demensplejehjem, slet ikke, de plejede ham bestemt med omhu; men han sad alligevel i sin lejlighed på plejehjemmet og kiggede ind i TV hele dagen - uden i øvrigt at kunne følge med i det viste.

Men altså, Alzheimer indebærer foruden hukommelsestab og forvirring også tab af kropslige funktioner - hvilket du selvfølgelig er velbekendt med - så det er godt nok en træls affære at skulle gennemleve.

Så jeg kommer ikke på mange plejehjem.
Men rent personalemæssigt er det ikke muligt på de gængse kommunale plejehjem at yde den omsorg, som beskrives i artiklen, som blivende ydet på friplejehjemmet Dagmarsminde, som koster kr. 2.000,- i døgnet - altså kr. 720.000,- per år.

https://www.berlingske.dk/navne/demente-betaler-2.000-kroner-om-dagen-fo...

Else Marie Arevad

Hvor ville jeg ønske, at man kunne skrive i sit livstestamente, at man ænskede aktiv dødshjælp den dag, hvor man ikke længere kan genkende sine nærmeste.

Estermarie Mandelquist, Danny Hedegaard og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

Måske en værnepligt? Inden videregående uddannelse: 6 måneders tjenestegøring på et alderdoms hjem. Jeg har prøvet det: dagligt vise kærlighed, omsorg og empati i omgangen med mennesker som ofte ikke lever i den virkelighed jeg ser: de bliver af og til vrede, ja aggressive og uvenlige i deres møde med min venlighed og empati. De dør, og næste medmenneske møder dig dagen efter. Igen, og igen, og igen. Jeg har den dybeste beundring for dem der klarer det et helt arbejdsliv. Efter ”værnepligten” svar: ”hvor meget vil du kræve i måneden for at fortsætte dette arbejde til din pension”? De vil vi sku ikke betale – så ”stik dem en pille, og lad de gamle zombie sig gennem deres sidste år af existens”. Vi har jo ikke retten til at dø, den dag vi fatter hvad der venter os.

jens peter hansen

Dybeste respekt til de kærlige ansatte, som tager det slæb de færreste magter.

John Liebach, Annette Knudsen, Per Christensen, Jeppe Bundgaard og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Annette Knudsen

Jeg har mistet kontakten med mine venner, et ægtepar, som stod mig bi efter min beslutning om at forlade min mand, bo for mig selv og gå ned i svær depression. Disse venner er havnet på plejehjem, føler det som et fængsel og reagerer ikke på kontaktforsøg. Måske vil de ikke kontakten med mig, tænker jeg; men jeg tror snarere, at afmagten har taget deres kræfter.