Nekrolog
Læsetid: 5 min.

Jean-Paul Belmondo var en folkekær charmør med boksetud

Fransk films flotte fyr var alfahanmuse for nogle af filmhistoriens mest stilskabende instruktører: Som oftest var han barsk gangster med en tænksom side, men han kunne også spille from præst og var en fast genganger i kommercielle folkekomedier
Den evigt flotte romantiske Jean-Paul Belmondo var en integreret del af historien om den franske filmkunst og om Frankrig selv.

Den evigt flotte romantiske Jean-Paul Belmondo var en integreret del af historien om den franske filmkunst og om Frankrig selv.

AFP/Ritzau Scanpix

Kultur
8. september 2021

På en gade i Paris er Michel Poiccard, biltyv og politimorder på flugt, netop blevet skudt ned af politiet. Forinden er vi blevet vidne til hans fandenivoldske, fatalistiske holdning til udsigten til at blive pågrebet – og faktisk også til afsløringen af, at hans amerikanske kæreste Patricia, en journalistspire og gadesælger af New York Herald Tribune, har slået op med ham. Hun læner sig over Michel, mens han ligger døende i en vandpyt. Vil Michel udtale nogle malmfulde sidste ord? Ikke helt. Imens han bider smerten fra sine skudsår i sig, sætter han bare den samme klovneagtige grimasse op, som han tidligere i filmen har brugt for at forklare sin kæreste den franske talemåde faire la tête: først et tavst skrig – og derefter et pantomimegrin. Er det ikke, hvad skuespilkunst, ja, hvad livet går ud på: tragedie, komedie, ansigter, at tale? Et alors – og hvad så?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og det NU, at DR skulle genudsende nogle af Belmondos gamle film.

Personligt foretrækket jeg ham som en fransk udgave af James Bond ..

Daniel Joelsen, Elisabeth Christiani, Maj-Britt Kent Hansen, Per Torbensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar