Serie
Læsetid: 1 min.

Kære amerikanske kultur, vi elsker dig, men vi har brug for en pause

Den næste måned anmelder Information ikke nogen amerikanske kulturprodukter overhovedet. Vi holder en pause med kultur fra USA. Tag med os på opdagelse i den kulturelle verden uden for Amerika
Den næste måned anmelder Information ikke nogen amerikanske kulturprodukter overhovedet. Vi holder en pause med kultur fra USA. Tag med os på opdagelse i den kulturelle verden uden for Amerika

Jesse Jacob

Kultur
16. september 2021

Information laver et eksperiment: Den næste måned anmelder vi ikke nogen amerikanske kulturprodukter overhovedet. Vi holder en pause med kultur fra USA.

Vi elsker på Information amerikansk kultur, det har givet os mesterværker, som har gjort vores verden større, øjeblikke af lykke, vi ikke ville være foruden og pludselig ubehagelige erkendelser, som har gjort os bedre til at se usynlige lidelser og smerte.

Målet med øvelsen er derfor ikke at lukke ned for amerikansk kultur fremover, men at forpligte os selv til at udforske og undersøge alle de film, albums, tv-serier, bøger og andre værker, som ikke er amerikanske. At præsentere det, vi ellers ikke får plads til og konkret anbefale podcast, medier, samtaler og kultur fra andre lande og anvise veje og distribuionskanaler til det.

Det handler om at undersøge mekanismerne i den kolossale kulturindustri, som gennem algoritmer og data på vores forbrug dikterer betingelserne for fremtidens produktion og udbud af kultur. Hvad er det, der bliver gjort tilgængeligt, og hvad er det, som bliver skubbet væk, når iTunes, Netflix, HBO og Disney+ serverer det kulturelle repertoire for et globalt publikum?

For det er jo sådan, at det, der starter som frie forbrugervalg, ender med at være med til at definere optioner hos store monopolvirksomheder. Vores eksperiment er derfor en slags kulturel modstandsøvelse.

Følg denne serie og tag med os på opdagelse i den kulturelle verden uden for Amerika.

Serie

En måned frigjort fra USA’s kulturmagt

Information elsker amerikansk kultur. Det gør rigtig mange danskere også. Men USA’s massive dominans på streamingplatforme og sociale medier har også udviklet en magt til at definere vores forestillingsunivers, ideer og debatter, som ingen andre stormagter i historien har været i nærheden af. I fire uger kaster kulturredaktionen sig derfor over et eksperiment: Vi skriver intet om amerikansk kultur, men fordyber os i og guider til kultur fra resten af verden.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"For det er jo sådan, at det, der starter som frie forbrugervalg, ender med at være med til at definere optioner hos store monopolvirksomheder. "

Ligesom EU's frie, indre marked og andre frihandelszoner gør? Information må meget gerne - når man er færdig med pausen fra den elskelige, amerikanske kultur - sætte fokus på frihandelspsykosen.

"Den næste måned anmelder vi ikke nogen amerikanske kulturprodukter overhovedet". Tusind tak. Der er alt for meget amerikansk i Avisen. Langt de fleste mennesker lever dog udenfor USA. Kun frygten for deres missiler og droner gør, at vi ikke kan ignorere dem. Disneyficeringen, readers-digesttiseringen og optagetheden af de rige og de kendte tv-, film- og sportsstjerner har helt taget overhånd - også i danske nyhedsmedier. Sikkert fordi amerikanske nyheder er så lette og billige at få fat i. Gør jer fri at det, Information! Det kunne være befriende, hvis blot en dansk avis, selvom den ikke er ret stor, ville gøre sig fri af den amerikanske popkultur

Erik Boye, Per Christensen, Kim Houmøller, Klaus Ipsen, Eric Philipp, Tine Sørensen, Torben Arendal, Bjarne Jørgensen, Karsten Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Når vi skal klare os selv i EU er vi på den. Fx alufælge. man er jo ikke et helt menneske hvis der er buler og ridser i dine alufælge; Det har jeg lige hørt. De skal helst været lavet af aluminium og Hongqiao, UC Rusal, Rio Tinto Alcan og Shandong Xinfa er de størte fabrikker. Ingen af disse ligger i central europa men Tinto Alcan er Canadisk. Hvad skal vi dog gøre for siden 2015 har der ikke været en eneste europæisk virksomhed i top 10.
Gad vide om der investeres tilstrækkeligt i den gamle Verden. Det var det og frihandel.

Jeg køber lokalt fordi jeg ikke har bil og har aldrig abonneret på andet end licens og aviser. Vi trænger til at høre om den omkring Østersøen og den syd for os.

Carsten Munk, Torben Arendal, Mads Kjærgård og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Jeg elsker ikke amerikansk kultur (i den forstand, Information taler om her). Måske er det overeksponering siden barndommen, men det kører ligesom i cirkler.

Der har ikke rigtig været andet.

Logistisk set har valget indtil for nyligt reelt været mellem noget på dansk eller noget på engelsk, og for sidstnævnte er det nærmest altid det amerikanske, der er endt på skærmen.

Til sidst bliver det bedøvende. Bedøvende ligegyldigt, men også bare tømt for enhver følelse, man kan kalde ”kærlighed”, hvis man nogensinde har haft en sådan til tanker om nationalt prægede kulturindustrier (og ikke være bestemte udpluk).

Information bruger temmelig megen energi på at tale det op, som man holder pause fra.

Dén taktik gik nok ikke, hvis der havde været tale om en afvænning fra et misbrug.

Men det, pausen kan gøre godt for, er jo netop frigørelsen: en talen op om alt det andet gode og interessante derude i verden.

Det synes jeg, man burde gøre meget mere ud af indtil videre.

Indtil videre ser Informations projekt ud som en tilståelsessag: ”Vi aner ikke, hvad vi laver, og glæder os egentlig bare, til pausen er overstået, og vi igen kan vende tilbage til det jubelamerikanske.”

Er det – dage inde i projektet – blevet til meget andet, end hvad man selv kan finde ud af med en hurtig søgning? ”Hacke” Netflix? OK, boomer.

Håber inderligt, at frigørelsen kommet til at indtræffe med et væld af anbefalinger til mange nye platforme og specifikke film, serier, album osv.

Og skynd jer så lige at hive fat i nogle sprogstuderende på universiteterne.

Ikke nok med, at de plejer at lære om moderne litteratur(udover klassikerne) indenfor deres sprogområder, der plejer også at være film og serier – hvis ikke på pensum, så i fritiden.

Det er jo ikke kun sprog, de studerer, men netop også kultur.

Held og lykke med at få projektet til at batte.

Bjørn Pedersen, Erik Boye og Per Christensen anbefalede denne kommentar

Inden den kulturelle USA-bashing nu tager fuldstændig overhånd, er det måske på sin plads at minde om, at USA, trods alt, har leveret væsentlige bidrag til verdenskulturen, især litterært og musikalsk.

Men ja, den amerikanske kommercielle motor fylder uforholdsmæssigt meget og som sådan kan det være sundt nok at justere lidt på både perspektiv og udsyn.