Kommentar
Læsetid: 2 min.

Lektoratsordningen er en dum bro at brænde

Det er smart for dansk kultureksport og erhvervsliv at have lektorer i dansk placeret rundt om i verden. Og det er berigende for dansk kultur med udefrakommende perspektiver. Derfor bør regeringens forslag om at spare lektoratsordningen væk tages af bordet
Siden 1937 har lektoratsordningen sendt danske lektorer ud i verden for at bygge bro mellem den lille klatnation, som Danmark i et globalt perspektiv er, og resten af verden

Siden 1937 har lektoratsordningen sendt danske lektorer ud i verden for at bygge bro mellem den lille klatnation, som Danmark i et globalt perspektiv er, og resten af verden

Tim Kildeborg Jensen

Kultur
10. september 2021

Den danske stat vil spare et par millioner om året frem til 2027, hvis regeringens forslag om at afskaffe den såkaldte lektoratsordning går igennem. Til gengæld vil man så heller ikke længere have gavn af de 26 lektorer, som lige nu er udstationeret på universiteter i 19 forskellige lande verden over som såkaldte sendelektorer, hvor de underviser i dansk sprog og kultur og i danske samfundsforhold. Lektoratsordningen koster ni millioner kr. årligt, og selv om der givetvis er mange steder i det danske samfund, hvor det beløb kunne gøre nytte, er det tåbeligt at afskaffe en ordning, der koster så lidt, men har så stor betydning for Danmarks forhold til udlandet.

Lektoratsordningen har eksisteret siden 1937 og har hele tiden haft til formål at bygge bro mellem den lille klatnation, som Danmark i et globalt perspektiv er, og resten af verden. De andre nordiske lande har lignende ordninger, ligesom de baltiske lande har det. Hvis man som et lille land og sprogområde gerne vil fylde lidt i verden, må man gøre noget for det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så enig - helt vanvittigt at spare danske lektorer i udlandet væk. At stoppe en ordning, der har fungeret siden 1937, og hvor DK betaler sølle 9 millioner årligt for at der bliver undervist i dansk litteratur, sprog og kultur på udenlandske universiteter er så kortsigtet og dumt, at det ikke er til at holde ud! Tænk, hvad det giver af viden om Danmark og dansk kultur World Wide!!

Steffen Gliese, jens peter hansen, Rolf Andersen og Kim Gammelgaard anbefalede denne kommentar

Så enig - helt vanvittigt at spare danske lektorer i udlandet væk. At stoppe en ordning, der har fungeret siden 1937, og hvor DK betaler sølle 9 millioner årligt for at der bliver undervist i dansk litteratur, sprog og kultur på udenlandske universiteter er så kortsigtet og dumt, at det ikke er til at holde ud! Tænk, hvad det giver af viden om Danmark og dansk kultur World Wide!!

Dette er jo fint i tråd med “makrelmads-Soss’ernes” store forkærlighed for st “snobbe nedefter” og forsøge at score point i provinsen ved symbolpolitiske tæsk til “storbyeliten”.

Hvor Venstre under Lars Løkke gjorde det ved at opsplitte og udflytte (især for partiet ubelejlige dele af) centraladministrationen, så har Mette F. med afsæt i Kaare Dybvad og andre “provins-skuespillere” travlt med at (mis)bruge uddannelsessystemet til samme type af symbolpolitik.

Denne symbolpolitik er baseret på en fortælling, der minder meget om Trump og Republikanernes: Nemlig at “det ægte og autentiske folk” (eller “det virkelige Danmark/USA”) kun findes uden for de større byer og ikke omfatter borgere med lange uddannelser (disse er pr. definition en del af en skummel, globaliseret elite).

Fortællingen handler således også om, at dette “forlorne, globaliserede storby-Danmark/-USA” uretfærdigt nasser på og udsulter de stolte og “ægte danskere/amerikanere” i provinsen. At det eks. er fordi de større byer “snyder”, at de unge søger dertil - eller også er det fordi de unge er uansvarlige og vil have “sjove” jobs (jf. Mette F.’s seneste revselse).

Dermed bliver det jo så legitimt f.eks. at:
- Skære i dimittendsatsen (for det er jo bare priviligerede, der krydrer røv og er for fine til at tage “rigtige” jobs).
- Skære i de videregående uddannelser i de større byer (for de “snyder” jo ved at “tvinge” de unge til at flytte dertil - uagtet at tidligere forsøg med “udkantsstudiepladser” har måtte opgives pga. manglende søgning).
- Nedlægge stort set alle engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler (men ikke på universiteterne; det ville nok alligevel være for pinligt over for udlandet).
- Fjerne ovennævnte lektorordning (for det er jo bare noget tant of fjas og ferieophold for akademikere).

Bemærk at ingen af disse tiltag reelt kommer til at gavne ret meget i provinsen - men de kan måske nok score point på “skadefrydskontoen”.

jens peter hansen

En skandale, et torskedumt stunt og en tæerkrummende undervurdering af hvad vort lille land kan, når gode mennesker udbreder viden om os. Hjælp!

Det er klart, at akademikerarbejdsløsheden stiger, når man nedlægger de aktiviteter i samfundet, som akademikerne med god grund uddannes til at varetage.